Казки для найменших

ПрозаКазки для найменших

Казки для найменших

Місячний пряник

Колись  давно-давно на новорічні свята пекли чарівне печиво, яке називали  місячним.
Щоб його зробити брали муку,  воду, мед, мак і декілька зерняток проса. Гарно все вимішували, наспівуючи при цьому пісеньку про зайчика, що живе на місяці і там теж готує чарівний пряник. Зайчик знає, що люблять діти. Адже саме він на місяці готує у своїй ступці різні солодощі, приправляє їх чарами і надсилає діточкам.
Так ось, тісто потрібно виробити у формі півмісяця і спекти з мамою чи бабусею в печі. Дивіться, щоб не пригоріло, бо чари зникнуть! Коли мама дістане його з печі, зачекайте нехай охолоне. Якщо в домі є ще діти, поділіться з ними. Адже чарів у місячному пряникові вистачить на всіх.

Теревеня віслючок

Маленький  Віслючок дуже  любив базікати. Набридав своїми розмовами і батькам, і сусідам, і знайомим.
Дійшло навіть до сварок. Десь щось недочув, або не так зрозумів, переказав іншим не те і виникали непорозуміння і чвари.
А Віслючок ніяк не міг второпати, що не так і чому всіх обтяжує  його розмова. Після чергового конфлікту відчуваючи себе вкрай ображеним, вирішив піти до своєї кімнати.
На дворі був літній день, дорослі займались повсякденними справами. З віконця лилося сонячне світло, промені весело загравали до Віслючка. А Віслючку зовсім не до ігор.
– Чому ти сумний? – питали вони і лоскотали його за вуха.
– Дорікають мені, що багато базікаю. Сиджу ось тут сам-самісінький, нікому не має до мене діла…
– А ти й справді багато розмовляєш. На цілий двір тебе тільки і чути. А потрібно вміти слухати інших, зважати на те, що хтось вкрай зайняти, щоб тебе вислухати. Посидь наодинці, в тиші і поміркуй, що не так ти робиш. Все можна поправити, аби ти лише захотів. А ми з тобою посидимо.
Затих Віслючок, вмостився зручніше і посміхнувся до сонячних променів.
Минув деякий час. Віслючок змінився – чи то виріс, чи то подорослішав. Він перестав безперестанку розмовляти. Батьки, сусіди зустрічали його радісно, цікавилися життям і підтримували, коли звертався за допомогою. Життя налагодилося у родині Віслючка.
Як добре, що того дня в моїй кімнаті було сонячно, – думав Віслючок, – і я був не один.

Хоробра лисичка і боягузливий зайчик

В одному лісі жило двоє друзів – лисичка і зайчик. Вони багато часу проводили разом: гуляли, розмовляли, ділилися секретами.
 Одного разу зайчик зізнався лисичці, що боїться залишатися вночі наодинці, жахається крику сови та шелесту листя. Тремтить цілу ніч і спати не може.
Хм… дивно, – сказала лисичка, – я нікого і нічого не боюся. Мені вночі навіть більше подобається гуляти. Запевняю – в темноті не страшно, а цікаво. Ти даремно хвилюєшся. Давай я залишуся з тобою на цілу ніч.
Зайчик погодився. Разом облаштували місце, вмостилися і базікали без кінця. Та коли повністю стемніло, лисичка почала розповідати всілякі страшилки. Вона над ними сміялася, а ось у зайчика серце завмирало від страху. Опустив вуха, притиснувся до лисички і так тремтів, що зуби клацали.
Лисичка ніяк не могла второпати, що з її другом.
– Ну, послухай ще одну історію.
– Д-Досить, д-досить, – ледь промовляючи сказав зайчик, – мені й так дуже страшно. У лісі повно поганих звірів і чудовиськ.
– Тоді, - несподівано запропонувала лисичка, – давай я тобі заспіваю пісеньку про хороброго рицаря Зайка.
Лисичка співала про пригоди сміливця, який звільнив лісових мешканців від зграї великих чорних ворон. Насправді ці ворони були злими чарівниками і лякали всіх і вдень, і вночі. Але в першу чергу Зайка поборов страх у собі. Його безстрашність допомогла отримати перемогу у битві і звільнити ліс від погані. Він і дотепер живе тут і завжди стає на захист слабших.
 – Не всі зайці лякливі, – промовила лисичка, – а ще в тебе є я, твій друг. Як прийдеться я буду тебе захищати.
Зайчик перестав тремтіти і через деякий час зовсім заспокоївся. Наступної ночі вони гуляли лісом і зовсім нічого і нікого не боялися.

Валентина Костьо

Найбільше люблю пізнавати світ, люблю читати, малювати (живопис, графіка, ілюстрація), писати вірші, вивчати мистецтво, в’язати, думати, гуляти, спілкуватися, прибирати в домі. Не люблю куховарити, але з любов’ю готує для сім’ї. Народилася на Волині. Виросла на своїх фантазіях, тому творчий путівник веде мене з дитинства та особливе творче піднесення почалося в зрілому віці. Автор дитячих збірок для дітей: «Намистинки» (ілюстрації авт.) вид-во Олександри Гаркуші, м. Ужгород, 2011р. «Відчуття щастя» вид-во «Майстерклас», м. Київ, 2014р. Персональні виставки живопису та графіки: 2009р. – м. Мукачево, замок Паланок, 2010р. – м. Хуст, галерея «Митець Верховини», 2012р. – м. Виноградів, галерея «Хелена», 2021р. – смт. Опішня, Полтавська обл., Національний музей-заповідник українського гончарства. З 2013 року працюю адміністратором виставкової зали ІМПАСТО в м. Виноградів на Закарпатті. Займаюся виставковою діяльністю.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва