Ганна Цибеняк: Обрій (читанка)

ЛітоглядГанна Цибеняк: Обрій (читанка)

Ганна Цибеняк: Обрій (читанка)

З вересня 1994-го у Львові по вулиці Шота Руставелі, 7, щорічно проходить Форум видавців. Цьогоріч у 40-ка локаціях міста він знову зібрав любителів друкованого слова. З 13 до 17 вересня щодня проходили заходи. У голубому залі Палацу Потоцьких, в суботу 16 вересня отримала рідкісну нагоду стати учасницею презентації «Читанки для дітей», написаної отцем Маркіяном Шашкевичем в грудні 1836 року.

На цім заході познайомилася з поважною у Львові людиною, колишнім народним депутатом України Євгеном Гринівим. Він очолює ініціативну групу Львівської обласної історико-культурологічної організації «Меморіал» імені Василя Стуса. Для маліжан Виноградівщини він подарував читанку «Обрій» видану видавництвом «Поклик сумління» в 1994 році у Львові. Новизна цього підручника в тому, що до ключових слів, вжитих у читанні  вперше, подаються ці слова англійською мовою.

Великий світ обширних обріїв пізнання життя всіх наших малих дітей, зерняток у достиглому колоску української нації у шестирічному віці вперше вводить школа. Від батьків малят перебирає перший вчитель. Це він веде їх до світла знань, в науку небачених досі див, відкриваючи перед ними щодня сторінки підручника Букваря та Читанки. Від покоління до покоління молодому потомству народу передаються його цінні напрацювання і знання нації. Вони допомагають формувати дитину як особистість. Змалку привчають до охайності, старанності, наполегливості, волі, уміння жити в єдності і гармонії з усім живим, що існує на нашій землі, на планеті.

Дитина змалку має вникати в канву ментальності свого народу. Впродовж тисячолітньої історії людський рід започаткував, розвив і вдосконалив не лише фізичні, але й духовні свої ознаки. Їх набралось близько 20. З часом вони розгалузились і сформували окремі напрямки: естетика, етика, культура, релігія, наука, нація, держава, мова, як засіб спілкування у суспільстві, пісня, характер та властиві психологічні ознаки та особливості нації.

Лише минуле століття просвітилося нечуваними технічними відкриттями. Винахід дирижаблів, літальних апаратів, повітроплавання, засобів телефонного і телеграфного зв’язку, радіо, ЗМІ, телебачення, комп’ютерних програм, необмежених можливостей аудіо та відеотехніки, кібернетичних досягнень, розвитку генної інженерії, прорив у медицині – трансплантація людських органів, клонування, штучне запліднення, вихід людини на поверхню Місяця, недосяжне раніше телескопічне вивчення віддалених галактичних світів…

Наша діяльність у сфері науки, техніки, архітектури, медицини, живопису, літератури та мистецтва однаково може послужити людям різних національностей. Є речі, які властиві не лише одній нації. Вони формуються в утробі матері, в сім’ї, своїм родоводом, оточуючим нас суспільним середовищем, виробленою системою виховання, яка закріплюється школою, вчителями, вузівськими викладачами.

Якщо змалку дитина полюбить рідну землю, свій край, добре знатиме свої звичаї, культуру, літературу, рідну мову, традиції та обряди, пісню, вона ніколи не перетвориться у безособову піщинку в просторі світової цивілізації. Стане носієм тих духовних цінностей, які взяли свій початок ще з часів зародження Київської Русі і дійшли до нашого сьогодення.

Читанка «Обрій» – експериментальний підручник для початкової школи. Охоплює 200 сторінок. Її авторами стали Ганна та Тетяна Цибеняк та Ольга Мартиненко. У новім підручнику є такі розділи «В рідній школі рідна мова», «Заходь у гості, щедра осінь!», «Ось прийшли морози і зима настала» та  «Надійшла весна прекрасна». Подані 11 правил поведінки учня, рекомендованих  за Букварем 1851 року Іоанна Гуркевича.

Дуже вміло підійшли автори до задуму випустити такий підручник. У нім використані 24 народні казки, 34 прислів’я, численні легенди, лічилки, примовки, ігри та забави, веселики-смішинки, народні прикмети, різдвяні колядки та вінчування,щедрівки, скоромовки, загадки, співанки та пісні, починаючи з колискових, влучні приказки. Надруковані уривки з кращих творів відомих українських письменників: Марійки Підгірянки, Олександра Олеся, Сидора Воробкевича, Романа Купчинського, Михайла Коцюбинського, Ганни Черінь, Василя Стротинського, Костянтина Ушинського, Івана Франка, Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших. До виходу читанки, як навчального посібника великих зусиль доклали брати Євген та Лонгин Гриніви, професор Олесь Зайченко, програміст Тетяна Сибеняк, технічний редактор Галина Ференц, художник Борис Великголова, редактор-коректор Євдокія Русин, педагог-англомовник Рононна Зарічнюк. Текстовий та ілюстративний матеріал читанки добре продуманий. Він збагатить школярів знаннями та допомагатиме формувати почуття патріотизму, державності, національної свідомості, релігійних основ, навчить правил поведінки в родині, суспільстві, між людьми, навколишньому природньому оточенні. Через конкретні питання в ній сформульовані завдання для дітей. Вони носять невимушений характер гри і захоплять увагу кожної дитини. При цьому, автори нового підручника врахували вимоги шкільної програми. Сам матеріал викладений на засадах української та прогресивної світової педагогіки. Доброму й корисному він навчатиме дітей і віриться, що зашумить ще українське освітнє поле. І Великдень прийде ще до нас не раз.  

Марія Конкіна

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва