Любов – це дар небес

ЛітоглядЛюбов – це дар небес

Любов – це дар небес

Є почуття, які постійно живлять людину, супроводять її упродовж життя. Їх не може збагнути ніхто. Навіть визнаний світом античний філософ-мудрець Соломон вважав, що зустріч чоловіка з жінкою, чи жінки з чоловіком, як другою половинкою серця –  це ніким незбагненна Божественна тайна природи. Як неможливо пояснити слід змії на скелі, птиці в небі чи риби у воді, так думками, помислами і серцем неосягнути цього величного  і загадкового явища, яке в народі прозивають КОХАННЯМ.

Когось вона підносить до висот. Когось любов опускає в глибінь.  Когось розпорошує по світу, як сонячні пилинки. Але цього душевного потрясіння зазнають усі: і білі, і чорні, і мулати… У свій час три найзаповітніших слова «Я кохаю тебе» з трепетом вимовляють як чоловічі, так і жіночі вуста. По-різному вони звучать, відзиваються, вібрують у свідомості, у душі збуджують хвилі почуттів, по-різному сприймаються душею, розумом і серцем. Але нікого в світі вони не оминають і не залишають байдужим. І саме в цій істинні торжество життя, його повнота і продовження.

Шосту свою поетичну збірочку «Кохання – це поезія» наш земляк, колишній будівельник чотирьох міських мікрорайонів, вже добре знаний поет-лірик Василь Кляп присвятив найвищому пориву людських почуттів. Як чоловік, він їх постійно відчуває, ними живе, рухається по  життю і вершить свої буденні добрі справи. З читачами він ділиться своїми сокровенними думками. Занурюється в них, за інерцією  думки осягає безмірний простір душі, що завжди відчуває, бачить, радіє, з вабливим чорним бровам, карим жіночим очам, які з них завжди, скрізь і повсюди у кожнім дні і ночі…

На 90 сторінках автор знайомить читача зі своєю  лірикою. Йому вона придає сили, снаги, окриленості і мов швидкоплинна ріка несе його у прийдешні дні. У розділі «Гумор» автор пропонує читачеві посміятися з життєвих ситуацій, які інколи складаються у колективах: з молодої секретарки. Вона стала окрасою приймальні директора і біля неї «тануть» майже всі чоловіки, у яких мова одразу заходить… про любов. Інша бувальщина про двох хворих у лікарні. З  них один дошкуляє другому… своїм храпом. Піде мова й про холодильник, у якому міститься все, що  знайдеться на хазяйстві молодої господині Тані, лише лягати спати в нім… не рекомендується.

У розділі «Патріотика» читач ознайомиться з 18-ма віршами, в яких мова піде про хвилюючі події, що п’ятий рік тривають на Сході України. Тут вміщені вірші «Я вірю в тебе, Україно», «Коли в Україні наступить весна», «Жовтий степ і синій Дон», вірш, присвячений земляку-герою Адальберту Ковачу, який загинув в боях за незалежну Україну, «Ні, не однаково мені» та інші.  У них синівська любов автора за непоправні втрати, біль  які несе наш народ у неоголошеній гібридній війні, за долю переселенців, вигнанців і біженців, за зруйновані села і міста, поорані уламками снарядів поля і яруги, рясно засіяні металом-вбивцею, степові простори.

Василь Кляп

Найцікавіший розділ «Казки та легенди». У нім – поема «Хустина Вероніки», на якій відбилося лице спасителя під час його страдницької дороги на Голгофу. Легенда про Хуст розповідає про далекі бурхливі часи, коли сіль з золотом були в одній ціні. Срібна земля тоді славилася цим багатством, а Соляний шлях від Солотвина пролягав на Захід і охоронявся.  Потім зазнав набігів кочівників, турків, татарів, монголів, інших чужинських зайд, але був розбитий пострілом гармати свого розбійника Пинті. У легенді «Три дочки» автор розповів про долю славних дочок Ярослава Мудрого: Ганнусю, Лізу та Настуню. Лізенька віддала своє серце вікінгу Гаральді, Настуня стала дружиною угорського царевладця Ондраша, княжну Ганнусю висватав французький король Генріх ІV. І як каже автор, «там свати, а тут родина, вся Європа в нас єдина». Читача потішать поетична розповідь «Султан «Рікі»», казки «Чарівна жабка», «Давня казка» та «Жура». У них дитячий відгомін від тих казок, переказів і легенд, які біля розпаленої ватри колись почули від старших погоничів худоби, вівчарів або з материнських вуст. Під ці казки засинали і мріяли про богатирську силу, ніким нездоланну славу, добуту від рідної землі незбориму відвагу, спритність і міць.  Бо саме від своєї землі притаманна людям любов до усього свого, мелодійна мова та талант, які для нас є безкоштовним даром небес.

Марія Конкіна

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва