Іршавський вернісаж

Інтерв'юІршавський вернісаж

Іршавський вернісаж

Прохолодна зала ІМПАСТО   в черговий раз збирає людей. І цього разу   відкриває Іршавський вернісаж. Власне, повернісажити приїхав  Юрій Мельник, привіз з собою 33 фотороботи.

А допоки тривають підготовчі години до відкриття виставки,  провокую Юрія на розмову.

 Усвідомлення себе особистістю

З чого все почалось?

З першого кохання. У шостому класі я вперше закохався. Це сьогодні, діти один одному смайлики та сердечка через Інет надсилають, а тоді ми писали записки. Присвячував я дівчинці вірші, щоправда на російській мові, тоді, здається ми навіть мислили на російській… Пробував себе у  драматичних творах, то коли вчителька почитала, сказала, що я народився не у свою епоху.  Можливо в дечому була вона й права, але я радий що народився таким як є.

То ви любили читати?

Так, ще зовсім дитиною. Батько був  культпрацівником . От у няньковій бібліотеці були всякі книги, особливо мене приваблювала зарубіжна література. Тож тишком-нишком перечитував усе що діставав з полиць.

Але   зараз ви представляєте себе, як члена спілки фотохудожників. Яке відношення це має до літератури?

Справа в тому, що у 9-му класі я вирішив бути артистом. Моя мамка сказала, що у артисти йдуть одні гулящі. То я, вихований у найкращих традиціях закарпатської сім’ї, хоч і радянської, вирішив обрати золоту середину – естрадно-циркове училище. Ну, щоб і трішки артистом бути, але й з не гулящою сім’єю. (Сміється) Та на жаль, на тиждень запізнився з подачею документів про вступ.  Як варіантом навчання  стало подача документів до Львівського університету  за спеціальністю «автоматизовані системи управління» там я з тріском провалився. Лишилось тільки піти до армії, де  став грати у ансамблі. Адже також від батька перейняв добру вдачу до музики, мав хороший слух, сам навчився грі на гітарі. А після армії, нарешті, не гаючи часу  вступив до Київського  державного інституту культури ім. О.Корнійчука за спеціальністю організатор-методист культурно-освітньої роботи та режисер масових заходів. З того часу й пишу своє життя  у творчій палітрі.  Так аби своїми діяннями відкривати  душу, та виносити з неї добро  і світло.  Інакше бути й не може, бо якщо я дозволю сумнівам і злу осісти в свідомості, то не стане мене, як особистості.

Покликаний творити хороший настрій  для оточуючих людей Юрій Юрієвич  й сам того не помітивши перейшов  у царину Всесвіту, пояснюючи глибини світобудови від зірок до Єгипетських пірамід  та  древньої народу Майя зауважуючи  на останок – «Люди добрі, та огляньмося, ми не єдина цивілізація на Землі!»   Можливо це відкладений пласт пережитих років, можливо, ерудованість, можливо талан – дарувати радість людям… не знаю, але певної миті гуморист з цілковитою серйозністю представляє фотороботи у  життєвій абстракції. Там зафіксовані миті документального значення, миті життєвих позицій тих чи інших людей – обличчя, усмішки, асоціації передчуттів страху та заспокоєння умиротвореного в об’єктиві…

Але цього разу, особисто мені хочеться гри. Бо, як на мене, найкраще фото  сьогоднішнього вечора претендує на художню роботу під назвою  режисер хорошого настрою або життя – це театр людської усвідомленості себе Творцем.

Ви боїтеся смерті?

Ні. Я смерті не боюся. Адже добре розумію  – у сьому є свій початок і є свій кінець. А тіло то є лише тимчасова оболонка, бо позаяк воно зникає, а душа трансформується  в іншому…

Можна сказати, що фото  для Вас це є певна фіксація  Вашого світогляду?

Все набагато простіше. Це просто те, чим я люблю займатись. Починав ще з чорно-білих фото, фотографуючи   обличчя односельчан.

Але ж це не основна ваш гілка у творчості?

Ні. Найбільше мене захоплює тема кіно.

Що ж, на рубежі 57 року життя, бажання юнака  втілюється в артисті, та ще й не гулящому, бо наразі, Юрій Мельник грає себе…

Коротка довідка:

Мельник Юрій Юрійович народився 1 квітня 1958 року в селі Довге. Учасник концертно-фестивальних програм та фестивалів, в якості  – ведучого, гумориста-читця . Був  учасником театру гумору та сатири «Шарж». Власник кількох премій  міжнародних та всеукраїнських конкурсів в жанрі сатири і гумору. Гуморески не тільки  вміло читає, а ще й складає.  Зіграв головну роль у драмі на дві дії – «Лев у пастці» Берегівського театру.  З 2010 року є членом Спілки фотохудожників Закарпаття.

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва