Його роки – йому до лиця

ОсобистостіЙого роки – йому до лиця

Його роки – йому до лиця

На його життєвім порозі – зоресяйних шістдесят. Це вже вдало і уміло  подоланий перевал. З висоти серпантину можна оглянутися і побачити  пройдений шлях. Оцінити все досягнуте і зроблене, відчути свої здобутки, втілені в життя бажання і мрії, побачити нові горизонти, до яких ще ця зріла людина прагне дійти.  

Його роки – йому до лиця. Виглядає молодо. Завжди у русі. Зібраний, підтягнутий. Із сором’язливою усмішкою на вустах. З яскравим і  привітним вогником в очах. Властива йому простота і довірливість. Уміння уважно вислухати кожну людину. Дати свою слушну пораду – таким сприймається людьми.

З 23 лютого 1998 року Василь Степанович Югас  очолює відділ культури Виноградівської районної державної адміністрації. Постійно вникає в роботу культосвітніх закладів: наявних в районі 10-ти дитячих шкіл мистецтв, 39-ти установ клубного типу, 6-ти історичних та краєзнавчих музеїв, 40-ка бібліотек, які відносяться до Виноградівської районної центральної бібліотечної системи та міської виставкової зали «Імпасто», яка  у Виноградові  успішно діяла протягом шести років і стала школою обміну досвідом зрілих та молодих майстрів пензлю та умілих рук майстринь народної творчості.

Дружня сім’я Степана та Юлії Югасів жила в районному центрі – Виноградові, на вулиці Ардовецькій, 160. Батько завідував гаражами в місцевому радгоспі імені 8 Березня. З досвітків до пізнього вечора пропадав на роботі. Мати працювала медсестрою в пологовому відділення районної лікарні. 44 роки проробила в єдиному медичному колективі. В її трудовій книжці зберігся один єдиний  запис: «прийнята» і «звільнена». Двоє синочків Василько та Іванко радували батьків. Клопотів з ними не мали. Вчилися обоє добре. Старший Василь закінчив міську загальноосвітню школу №8 у 1986 році. Гончарем юнак проробив рік при художній майстерні Виноградівського керамічного заводу. Протягом 4-х наступних навчався у Хустському культурно-освітньому училищі. Закінчив його з відзнакою. Отримав кваліфікацію культурно-освітнього працівника та керівника театру і  направлення на роботу у Виноградівський районний будинок культури. Потім була служба в армії. Старшиною прослужив в авіаполку у німецькому містечку Вітшток (Північна група військ, яка перебувала за межами СРСР, на території східноєвропейських країн – союзників по Організації Варшавського договору).

Після звільнення в запас у 1981 році, на громадських засадах заснував театр ляльок при міському будинку культури. У 1982  на заочне навчання поступив до Рівненського державного інституту культури. Тут здобув поглиблену кваліфікацію культурно-освітнього працівника та керівника театру. Через два роки Василь Степанович призначений інструктором культурно-освітньої роботи організаційно-методичного центру Виноградівського районного будинку культури. Далі протягом 12-ти років був незмінним директором цього закладу. Брав безпосередню участь у підготовці та проведенні всіх державних, календарно-тематичних та традиційних, започаткованих у районі свят. Виступав не лише  як ведучий, але і автор сценаріїв та їхній постановник. Як режисер спільно з ентузіастами сценічного втілення Тамарою Коваль, Євою Григора та Наталією Югас на громадських засадах заснували самодіяльний музично-драматичний театр „Відродженняˮ при Виноградівському РБК  який успішно діяв протягом семи років.  У 2006 році за досягнуті успіхи в розвитку театрального мистецтва в районі рішенням колегії управління культури цьому колективу було заслужено присвоєно високе звання „зразковийˮ (у пам’яті вдячних глядачів і досі теплиться приємний спогад про поставлені колективом вистави „Пригоди Буратіноˮ (Олексія Толстого) та „Лускунчикˮ (Ернста Теодора Амадея Гофмана).

Добра слава іде по області і про зразковий театр ляльок Виноградівського міського будинку культури. Вони систематично беруть участь у районних заходах, обласних та всеукраїнських конкурсах: „Юні зірки Мельпомениˮ  (м.Берегово), художнього слова імені Івана Ірлявського (смт. Середнє Ужгородського району) та „Березневі сходинки – 2019ˮ, проведеного на базі Рівненського академічного обласного театру ляльок 27-28 березня 2019 року. Тут виноградівці  завоювали призові місця і були відзначені Дипломом переможця. 13 квітня, цього ж року  колектив театру ляльок брав участь у ІІІ-му Всеукраїнському відкритому фестивалі театрального мистецтва аматорських дитячих та молодіжних колективів „Імпреза над Латорицеюˮ у Мукачеві. За результатами роботи Міжнародного журі конкурсу    за збереження національних традицій та багатоплановість режисерського рішення вистави „Різдвяний вертепˮ Виноградівський зразковий театр ляльок нагороджений дипломом, а лауреатами ІХ-го Відкритого фестивалю-конкурсу з 26-ти дитячих лялькових колективів  виноградівці єдині отримали сертифікат-запрошення на Міжнародний відкритий театральний фестиваль „Golden Mandarinˮ. У листопаді цього року  він проходив у місті Батумі (Грузія). Дипломами учасника мукачівського фестивалю нагороджені актори театру ляльок, юні виноградівці Неля Іванишинець та Роман Колька. Подяки оголошені художньому керівнику Наталії Югас, режисеру постановки Василю Югасу та авторці інтерпретації вистави „Різдвяний вертепˮ Вікторії Югас.
З 2003 по 2006 роки навчався у Львівській Національній академії державного управління при Президентові України за спеціальністю „Державне управлінняˮ. Здобув кваліфікацію магістра. За багаторічну та сумлінну працю, вагомий внесок у розвиток культури краю Василь Степанович Югас неодноразово нагороджувався Почесними грамотами Міністерства культури України, Обласної Державної Адміністрації Закарпатської області, Обласної Ради, грамотами Виноградіської РДА та районної і міської рад, Почесним дипломом від Українського Центру Міжнародної спілки діячів театру ляльок  «Unima – Україна». Неодноразово приймав участь у конкурсі  „Кращий державний службовецьˮ.  Тут заслужено здобував призові місця. Згідно Указу Президента України від 8 грудня 2009 року № 1020 йому присвоєно Почесне звання „Заслужений працівник культури Україниˮ. Ним він по праву пишається і надалі прагне  все робити на благо розвитку культури і мистецтва Виноградівщини.

35 років поспіль є учасником народного хорового колективу працівників культури та хорового співу Виноградівського міського будинку культури. Активно співпрацює зі всіма громадськими організаціями та творчими об’єднаннями Виноградівсього району та міста.

 
 Тож щиро побажаймо ювіляру і скажімо:

У Вас завжди багато справ,

Тож щиро Вам  бажаєм у вітанні,

Щоб зірку з неба Ви собі дістав,

І щоб вона здійснила всі Ваші бажання.

Бажання ті, що рояться в голові,

Бажання ті, що Ви собі задумав.

Бажання хай горять  до поки ми живі,

і поки серце молодо б’ється в грудях, не постаріє…

Марія Конкіна

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва