Відомі постаті Виноградівщини. Вересень

ОсобистостіВідомі постаті Виноградівщини. Вересень

Відомі постаті Виноградівщини. Вересень

Вересень дарує день народження доценту історичних наук Володимиру Івановичу  Феничу та  почесному громадянину міста Виноградів Андрію Васильовичу Поличко; відзначає 120-ту річницю від дня народження  Михайла Івановича Гандери.

Володимир Фенич  народився  5 вересня 1970-го в селі Тросник.

Володимир Фенич

Невдала спроба професійно опанувати живопис, як результат робота на будівництві. 1992-го закінчує історичний факультет.  1996-го –  аспірантуру по кафедрі історії України Ужгородського державного університету. 1997-го  захист кандидатської дисертації.

З вересня 1994 р. працює в Ужгородському університеті: викладач (1994-1997 рр.), доцент (1997-2005 рр.), заступник декана з виховної роботи (1999-2000рр.), декан (з квітня 2005 р.), завідувач кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції (2006 – 2009).

Досліджує роль і місце греко-католицької церкви в системі австрійського управління на Закарпатті; аналізує юридичний статус церкви, структуру управління, права та обов’язки духовенства, його матеріальне і фактичне становище: досліджує діяльність церкви і духовенства в громадсько-політичному та культурному житті краю.

Викладає нормативні курси: «Історія України» (загальний курс), «Історія України ІХХ початок ХХ століття», «Історіографія історії України», «Джерелознавство історії України»…

22 день вересня дарує 75-ту річницю  від дня народження почесного будівельника України, колишнього голови райдержадміністрації, почесного громадянина міста Виноградів  Андрія Васильовича Поличко.

Вродженець села Заріччя Іршавського району.

У 27-ми річному віці прийшов на підприємство ПМК №78 .

За плечима мав технікум, службу в армії, Львівський  лісотехнічний  інститут. Більш як 22 роки Поличко Андрій Васильович працював керівником ВАТ «Виноградівська пересувна механізована колонна №78.  В 90-ті  був обраний народним депутатом України.

Впродовж трудової діяльності отримав ряд подяк, зокрема за податкову культуру та внесок у становлення і розбудову української державності, активну громадську діяльність

2004-го Андрію Поличку було присвоєно звання «Почесний громадянин міста Виноградів».

24  вересня  120-та річниця від дня народження  Михайла Івановича Гандери, делегата 1 з’їзду  народних комітетів  Закарпатської України.  Народився в місті Севлюш (Виноградів) далекого 1919-го.

Важкі умови життя в період перебування  краю у складі Австро-Угорської монархії примусили хлопця  наймитувати, заробляючи гроші на прожиток.

На початку 1918-го був мобілізований  в австро-угорську армію.

В умовах Чехословацької республіки Михайла Івановича  приймають в КПЧ (1922 р.), а у 1926 року .– і його дружину Олену. У жовтні 1927 року Михайла Івановича обрали депутатом до Севлюського міського представництва, де він проводив значну роботу по захисту прав робітників.

Багато знущань і поневірянь довелося пережити подружжю Гандерів у період угорської окупації краю. 1943-го його заарештували й відправили у трудовий табір у Велику Ільву (Трансільванія) з якого втік . Був обраний населенням  головою Севлюського окружного народного комітету. Невдовзі став делегатом 1 конференції комуністів Закарпаття. Тривалий час працював на го-сподарський роботі. Нагороджений двома медалями.

Помер Михайло Іванович 16 лютого 1982 року у Виноградові.

Ось такий короткий екскурс у життєві долі дарує вересень 2020-го.

А, тим часом, Виноградівська ЦРБ продовжує слідкувати за постатями краю виокремлюючи важливі імена.

підготувала Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва