Був і такий день в історії Виноградова

ПодіїБув і такий день в історії Виноградова

Був і такий день в історії Виноградова

Я ніколи не любила історію, бо завжди вважала, що вона  написана кров’ю. Жадоба людської крові – страшна сила, сила, що породжує  почуття.

І врешті решт, кожен  по-своєму трактує чуттєвість – це те, що дозволяє нам залишатись людьми. Незалежно від того, що саме ми відчуваємо:  любов чи ненависть, гнів, чи радість, біль чи піднесення…

У кожного своє життєве призначення, адже навіть Юда Іскаріот виконав те, що мав виконати.

А от уже зовсім інша справа навчитись сприймати речі, такими, як  вони є. Не засуджувати, а розуміти. Та де там, розумом осягнути навмисне приречення болю, як фізичному так і моральному. Годі й казати після Небесної Сотні і тисяч загиблих у війні Росії проти України…

Це нормально відчувати біль, співчувати…. Навіть ненавидіти в знак солідарності, солідарності з совістю. Тільки, норма – поняття  відносне. Тому для когось нормально – гнівити Бога власним лицемірством перед собою та людьми.

Кожна мить, то є складова нашої з вами історії. Історія України наслідує жагу волі з покоління в покоління. І власне, та омріяна мета таки набуде свого втілення, бо в будь-які періоди історії  є сильні Духом,  саме ті, які її творять. Насправді світ рухають ідейники, безумні по своїй суті, але цим і прекрасні, і сильні, і вільні. Вільні від загальноприйнятих догм і принципів.

Адже, не соромно виявляти слабкість перед гірким змістом життя. Соромно залишитись осторонь,  по інший  бік історії – забуття.

1 грудня  2013 року Виноградів отримав свій перший Майдан. В знак солідарності з Майданом у Києві. Того дня, кількасот людей вийшли на площу Миру, аби висловити незгоду з політикою колишньої влади  в особі Віктора  Януковича та його соратників з  Партії Регіонів.  Щотижнево акції протесту ставали дедалі численніші.  Це був маленький вогник непокори  та разом з тим – частка великого вогню, що з кожним днем, не на жаль, а на щастя зароджувався в душах пересічних українців. Чи могли «запалені» українці знати майбутнє, аби попередити втрати найдорожчого – життя?

«Революції без  крові не буває» – завжди казала подруга. Думаю, знаючи історію, усі це розуміли, може, тільки не усвідомлювали масштаби  крові.

Та це і є суть людської гідності, коли ти чиниш свідому дію за покликом Духу.

Тими днями, хтось рушив у бік історії, хтось –  у бік забуття. Адже у кожного свій вибір.

Сьогодні мені не хочеться осуджувати вибір будь-кого з нас. Мені хочеться сказати: не важливо ким ми були вчора, чи ким ми станемо завтра, важливо ким ми є сьогодні, зараз, цієї миті.

Але  я хочу зауважити, що був і такий день в історії України, зокрема Виноградова, і я дякую Богу, що мала можливість вкинути свою маленьку трісочку у великий Вогонь Гідності та Свободи. ..

І ще одне, знаєте, будь-яка революція не обходиться  без  крові, тим паче, війна, але і Христос помер на хресті та разом з тим і воскрес. Нехай це буде дороговказом для усіх нас.

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва