Що ми бачимо?

РоздумиЩо ми бачимо?

Що ми бачимо?

Загальне поле зору людини становить 150 градусів. Кругозір деяких тварин сягає180, а то й 270 градусів, то ж вонилегко можуть бачити все, що відбувається в них на спині і позаду.

В основному це тварини, яким необхідно остерігатися хижаків. Тим же хижакам достатньо мати гострий зір і нюх, щоб розгледіти перед собою жертву і схопити. Такий світ природи. Чи обмежена людина в цьому плані? Встановлено, що 90% інформації людина отримує через зорове сприйняття. Предмети, що попадають в поле зору визначаються за долі секунди з розміром, кольором, формою і т. д. Окомір має здатність визначати предмети зблизька і ті, що віддалені, аналізує їх, даючи характеристики.

Що стосується мистецьких творів, то це частково полотна, як в мініатюрі, так і в масштабному форматі, різні види скульптур, твори декоративно-прикладного мистецтва і інше. Сучасні приміщення виставкових зал і галерей спеціально облаштовуються з урахуванням підсвічення, позицій огляду. Висота вивішених робіт має бути на рівні очей. Щоб охопити і сприйняти зображення на полотні потрібна достатня відстань до глядача. Ця відстань вираховується, якщо діагональ картини збільшити у 2,5 рази. Чим масштабніше полотно, тим далі потрібно віддалитися, щоб ваш окомір міг охопити цілісно картинку.

Кругла скульптура чи інші твори мистецтва типу інсталяцій і інше потребують простору, тому для їх експозиції вибирають великі зали, де оглядова площа дозволить глядачу візуалізувати  детально предмет показу. Скульптури виставляють на тумби, якщо вони не великі. Що стосується мініатюр, то картини звично кладуть у широкі рами, що допомагає нашому оку сфокусуватися в центр на зображення.

Немає особливих правил, як оглядати твори мистецтва. Ви можете дивитися на них здалеку, визначаючи сюжет, чи основний колорит. Можете підійти і зблизька придивитися як нанесений мазок, штрих пляму (але не торкатися руками). Це вже процес роботи вашого зорового і мозкового апарату і кожна мить цього процесу – це ваші кроки до пізнання краси.

Валентина Костьо

Найбільше люблю пізнавати світ, люблю читати, малювати (живопис, графіка, ілюстрація), писати вірші, вивчати мистецтво, в’язати, думати, гуляти, спілкуватися, прибирати в домі. Не люблю куховарити, але з любов’ю готує для сім’ї. Народилася на Волині. Виросла на своїх фантазіях, тому творчий путівник веде мене з дитинства та особливе творче піднесення почалося в зрілому віці. Автор дитячих збірок для дітей: «Намистинки» (ілюстрації авт.) вид-во Олександри Гаркуші, м. Ужгород, 2011р. «Відчуття щастя» вид-во «Майстерклас», м. Київ, 2014р. Персональні виставки живопису та графіки: 2009р. – м. Мукачево, замок Паланок, 2010р. – м. Хуст, галерея «Митець Верховини», 2012р. – м. Виноградів, галерея «Хелена», 2021р. – смт. Опішня, Полтавська обл., Національний музей-заповідник українського гончарства. З 2013 року працюю адміністратором виставкової зали ІМПАСТО в м. Виноградів на Закарпатті. Займаюся виставковою діяльністю.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва