Топ 20 Смачна Виноградівщина!
Теплий та сприятливий клімат, багато сонячних днів, значна кількість опадів та переважно тепла зима, роблять Виноградівщину ще й овочево-фруктовим «раєм».
Тому, мабуть, колись і обрали цю місцевість для вирощування винограду, що дуже вдало тут прижився. Та й родючий грунт вулканічних туфів, що придатний для землеробства, допомагав цьому. Тому на Шаланецькому горбі та Чорній горі здавна вирощують виноград.
Перші фрукти та овочі, на Закарпатті, достигають саме у Виноградівському районі. Цілі гектари засаджені смачною полунице, а сади мають все: вишні, черешні, персики та абрикоси. Місцями земля тут зовсім біла, але не від снігу, а від численних теплиць де вирощують помідори, огірки і капусту та навіть квіти. Продукція використовується не тільки для власних потреб, але й вивозиться в сусідні регіони.
Таке багатство позначилось і на місцевій кухні, смачно приправленій та ситній, а головне дуже різноманітній. Поєднується угорський бограч з чеським кнедликом та румунською мамалигою.
Не завжди закарпатці могли похвалитись багатим столом. Дослідник Жаткович дійшов висновку, що «Русин живе дуже скромно». Ось якою є його їжа: «Між стравами перше місце у Русина мають крумплі і пасуля і то так, що ачей нема в році такого дня, в котрім не варили би їх. Дуже часто варять також чир із тенгеричної муки… Зимою варять капусту і то або сиру з крумплями, або варену з пасулею. Капуста з пасулею становлять в говіню головну їду… М’ясо їдять русини лиш у частині, на комашин і коли хворі, бо лиш для хворих відважуються зарізати курицю або куря»69.
Але зараз ситуація склалась інакше. Місцевий житель не відмовить собі смачно «засербати» дзями та левешу, з’їсти голубець чи кашаник, поласувати шовдирьом, гуркою, та й картоплею в будь-якому вигляді, як то рокот-крумплі, крумплі печені та топтані, а ще й кремзликами. На десерт солодкий колач, чивриги чи гомбовці.
А взагалі про таке писати не можна, це треба лиш спробувати, скуштувати самим!
Валентина Горнецкі
Залишити відповідь
Щоб відправити коментар вам необхідно авторизуватись.