10 цінностей Виноградівщини туристичної. Кизил

Історіографія10 цінностей Виноградівщини туристичної. Кизил

10 цінностей Виноградівщини туристичної. Кизил

Кизил або кизиль, роговик, дерен червоний, деренка, кизильчак, когутики, терник, шон – назва куща, плоди якого надзвичайно корисні та широко використовуються в цій місцевості. Ця теплолюбна та тіньовитривала рослина поширена в Карпатах, Закарпатті та Криму. Велику його плантацію можна знайти і в  с. Черна. Навесні милуються його цвітінням, восени ж користь приносять плоди. Має  приємний кисло-солодкий смак та містить значну кількість вітаміну С. Вживають  в їжу свіжими або переробленими та застосовують для приготування соків, сиропів, екстрактів, компотів, вина (дуже ароматного), наливок, настойок, варення, використовують як начинку для цукерок. Але крім харчової цінності  це ще й вітамінозна, медоносна, лікарська, деревинна,  фарбувальна, декоративна рослина.

 Завітайте до Черни та спробуйте та оцініть кизил самі!

Валентина Горнецкі

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

…Я нестандартна у творчих особливостях, люблю писати символами, інколи – словами. Можу звісно і знаками, але то не ієрогліфи, а мова Боже Вільної, хто ж мене тоді зрозуміє? Дуже хочу обійняти Любов’ю весь Всесвіт, отак взяти на руки, як малу дитинку, заколихати, заспівати… і сказати – все у нас буде добре

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва