10 цінностей Виноградівщини туристичної. Кизил
Кизил або кизиль, роговик, дерен червоний, деренка, кизильчак, когутики, терник, шон – назва куща, плоди якого надзвичайно корисні та широко використовуються в цій місцевості. Ця теплолюбна та тіньовитривала рослина поширена в Карпатах, Закарпатті та Криму. Велику його плантацію можна знайти і в с. Черна. Навесні милуються його цвітінням, восени ж користь приносять плоди. Має приємний кисло-солодкий смак та містить значну кількість вітаміну С. Вживають в їжу свіжими або переробленими та застосовують для приготування соків, сиропів, екстрактів, компотів, вина (дуже ароматного), наливок, настойок, варення, використовують як начинку для цукерок. Але крім харчової цінності це ще й вітамінозна, медоносна, лікарська, деревинна, фарбувальна, декоративна рослина.
Завітайте до Черни та спробуйте та оцініть кизил самі!
Валентина Горнецкі
Залишити відповідь
Щоб відправити коментар вам необхідно авторизуватись.