Євреї Севлюша

Євреї Севлюша

Синагога в Севлюші (м.Виноградів) почала будуватись в 1874 р. за ініціативи рабина Клайна, йому ж належав великий двір і прилегла територія. Будівлю можна віднести до стилю еклектизм, де на фасаді були декоративні елементи,карнизи та фігурні вікна.

Під час Другої світової війни майже все єврейське населення було вивезене в трудові табори. В.Ком’яті у праці «Нарис історії міста Виноградова від найдавніших часів до 1945 року» пише: «У кінці квітня 1944 року тодішня окупаційна міська влада створила гетто для громадян єврейської національності. Воно займало територію, обмежену теперішніми вулицями Шевченка, Франка, Української та Пушкіна. Гетто заповнили кілька тисяч євреїв – чоловіків і жінок, молодих і старих дітей і немовлят, здорових і хворих. У кожному єврейському будинку, в кожній квартирі з’явився уповноважений міської влади у супроводі жандармів. У жителів відбирали золоті і срібні речі, гроші, а самих їх відправляли в гетто. Тут вони під відкритим небом перебували кілька днів, а потім нещасних відвозили в табори смерті. Усе майно (меблі, домашнє начиння, одежу, взуття) звезли в синагогу. Частину добра розпродали, частину розграбували». В кінці травня 1944 року, трьома ешелонами з вокзалу Севлюша, було вивезено 9840 євреїв.

5 липня 2014 в одному зі скверів м. Виноградів встановлений пам’ятник жертвам нацистських таборів. Де червона гранітна скеля – мирне існування громади міста до початку Другої світової війни. Трагедія що сталась, показана через чорну гранітну брилу, яка пересікає скелю. Об’єднує їх бронзове коло з написами на українській, угорській та русинській, а також івриті. Це рядки з вірша угорського поета Атілли Йожефа:

 «…за минуле треба покаятися, аби мати майбутнє!»

Валентина Горнецкі

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва