Доки звучить колядка – під Господніми небесами житиме світ

ПодіїДоки звучить колядка – під Господніми небесами житиме світ

Доки звучить колядка – під Господніми небесами житиме світ

25 сезон концертів «Різдвяні мелодії оркестру» народного аматорського колективу народних інструментів «КПНЗ «Виноградівський МБК» під орудою художнього керівника і диригента, члена Національної ліги українських композиторів, незмінного на протязі 34 років директора мистецької школи, заслуженого працівника культури Віктора Марушки,  завершився заслуженим успіхом та побажаннями глядачів добра і миру, благодаті і процвітання. Цьогорічний сезон розпочався у Вилоцькій реформатській церкві. Єпископ Зан Фабіян-Шандор та пасторі Елемир Борто і Андраш Варга підвели прихожан віруючої громади до значимості народження Ісуса Христа для усього людства. 21 канал угорського відділення обласного телебачення взяли інтерв’ю від керівника оркестру та повністю записали виступ колективу. Його численні перегляди появилися і у фейсбуці.

Увагу прихожан Королівського римо-католицького храму святих апостолів Петра і Павла теж привернули «Різдвяні мелодії оркестру». Отець Маріо Вайнраух тепло подякував всім учасникам оркестру за велику насолоду, глибоку силу слова і мелодії і розділену святкову людську радість. Виступ оркестру став барвистим вінком єднання духовності різних релігійних конфесій, взаємоповаги і людяності.

У міському будинку культури теж звучали неповторні «Різдвяні мелодії оркестру». Завершальним акордом цього циклу виступів стала зустріч прихожан з виконавцями різдвяних колядок і мелодій у греко-католицькому кафедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці у місті Виноградові. Тепло сприйняли слухачі мелодії Мелла Торма «Різдвяна пісня» та Джона Мосса «Бубонці бренчаті». У білих блузках і чорних спідницях на авансцену виходять учасниці жіночого камерного хору «Гармонія» викладачі мистецької школи імені Бейли Бартока. Шикуються альти Вероніка Дорцкій, Габріелла Іванюк, Наталія Силицька, Мирослава Параска, Еріка Кобаль, Наталія Сорводі, Едіта Леско та Кароліна Мельник. У слід їм рухаються володарки голосу сопрано Вікторія Бонь, Ірина Уршанська, Наталія Шереш, Рената Юртин, Ванда Любка, Юлія Товт, Марина Леско… Як в’язанкухористки виконують католицькі колядки «Menybol az angyal”, „Pasztorok, pasztorok”, „Adeste Fideles”. Вперше звучать нові твори В. Барвінського «Що то за предиво», В. Гогенка «Колядка», М. Леонтовича «Щедрик».

У виконанні оркестру народних інструментів звучать «Різдвяні фантазії»: четверта частина «Темненька нічка» та шоста частина «Колискова над яслами». Зворушили слухачів мелодії «Щедрика» Миколи Леонтовича та Лерой Андерсона «Різдвяний фестиваль»: перша частина «Радуйся світе», друга –  «Зал з гілками», третя – «Перший ноель», шоста –  «Ангели з небес злітають». З кінофільму «Один вдома» прозвучала пісня Джона Вільямса «Десь у моїй пам’яті», колядка Франца Грубера «Тиха ніч» та Джона Пєрпойнта «Gingle Bells»

На нестихаючі оплески присутніх у церкві глядачів прозвучала «Токката» Петера Мартіна. Інструментування, перекладання та аранжування всіх музичних творів і колядок, відповідно до наявних у оркестрі інструментів та фахового рівня виконавської майстерності здійснив керівник оркестру Віктор Марушка.

Щоб дізнатися про географію поїздок та виступів оркестру народних інструментів та жіночого камерного хору викладачів фортепіанного та музично-теоретичних відділів мистецької школи підійшла до 16 кабінету, де зі своїми вихованцями закінчувала урок Світлана Гнетило. Відпускаючи своїх щебетливих непосид нагадала їм про домашнє завдання та попросила бути уважними на слизьких зимових дорогах додому.

Остання п’ять років стали особливо плідними для нас, –  розпочала розмову Світлана Федорівна. Недарма кажуть: «Музика не знає кордонів». З нагоди десятиріччя від заснування Української громади республіка Хорватія та п’ятнадцятирічного ювілею українського культурно-просвітнього т-ва імені Івана Франка, ми побували на Днях Української культури у Вуковарі (Хорватія). Взяли участь у центральній маніфестації українців, які проживають на цих землях та у заключному святковому концерті з цієї нагоди. Торік взяли участь у пісенному фестивалі «Українські солоспіви», що пройшов у хорватському містечку Рієка.

На запрошення Берегівського угорського консула Ласло Форогоша з творчим візитом ми побували в угорському містечку Байя. Взяли участь у традиційному фестивалі винобрання та молодого вина. Ми відвідали місцеву музичну школу імені Ференца Ліста, обмінялися досвідом роботи. Урочистою ходою пройшли до острова Шандора Петефі, де взяли участь у святковому концерті. Побували ми і взяли участь у Днях русинської культури в Кам’янці, угорському містечку Комловшко та словацькому Стара Любовня.

Кожна така поїздка це захоплююча сторінка вражень в щоденнику наших творчих буднів. На репетиції сходимось щоп’ятниці. Коли нові твори розучені, готові до прослуховування, їх починаємо оживляти у супроводі оркестру народних інструментів. Так народжуються святкові програми до Різдвяних свят, Днів вшанування пам’яті Бейли Бартока, до Дня матері, до творчих щорічних звітів школи.

З 20 січня нинішнього року оголошується конкурс на  здобуття обласної премії ім. Дезидерія Задора у галузі музичного та виконавського мистецтва. Серед численних колективів наш оркестр заслуговує на подання заявки для участі в нім, а саме у вибраній з п’яти номінацій «Художній колектив», де оцінюватиметься високохудожня концертна програма «Різдвяні мелодії оркестру» та високий рівень її фахової виконавської майстерності. До речі, у репертуарі оркестру є понад 75 класичних і сучасних творів композиторів світової класики, інструментування, перекладання та аранжування яких вдало здійснив керівник оркестру Віктор Марушка.

Дякуємо за щире захоплення, відчутну насолоду, невисловлену радість і подарований святковий настрій від виступу цього колективу у греко-католицькому кафедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці у місті Виноградові. Побажаймо нових успіхів колективу, наснаги та професійного росту. Чекатимемо нових ваших публічних виступів та приємних миттєвостей спілкування з прекрасним музичним світом, який щоразу відкриваєте нам по-новому. Доки звучить колядка – під Господніми небесами житиме світ.

Марія Конкіна

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва