Унікальна виставка архітектора-художника Яноша Кліса

ПодіїУнікальна виставка архітектора-художника Яноша Кліса

Унікальна виставка архітектора-художника Яноша Кліса

Захоплений красою рідної землі творить і дивує новими роботами своїх шанувальників мистецтва.

У приватній       картинній          галереї, що носить ім’я видатного угорського майстра живопису Імре Ревейса, розташованій по вулиці Борканюка 11/1 у Виноградові відкрилася справді унікальна виставка архітектора-художника Яноша Кліса. Працює він у рідкіснім різновиді образотворчого та прикладного мистецтва пастельна живопис. Від інших видів малярства вона відрізняється своєю технікою, виразною ефективністю і особливістю виконання цієї роботи. Не потребує фарб, пензликів, розчинників… Може бути сухою, олійною або восковою. Характерна своїм малюнком, легкими ніжними штрихами, характером втілення задуму композиції  автора. Для її відтворення використовують пресовані або стерті в порошок фарби, м’які кольорові олівці та барвисті крейди. Фактурна поверхня, що утримує пігменти, з яких поступово вимальовується композиція майбутньої картини – портрет, пейзаж, натюрморт. Це різновид паперу. Для художніх робіт підбирають кольоровий, або наждачний папір. Можуть вживати пастельні дошки з крихітних частинок пробки і досить поширений оксамитовий папір, який потребує мінімальну кількість фіксації на його бархатистій поверхні. Можна користуватися й акварельним папером, але його протоновують чаєм або кавою.

При роботі у цьому жанрі живопису планшет тримають вертикально. Це дає можливість легко спадати зайвим частинкам фарб, які складають основну канву вибраного малюнку. Легким розпиленням лаку для волосся фіксують основний шар нанесеної кольорової гами фарб.

Ужгородський архітектор-художник Янош Кліса на огляд виноградівцям виставив 20 картин. Цікаві його роботи – натюрморти «Червоні піони», «Бузок», «Білі піони» та «Польові квіти». Ним вражаюче передані пори року «Зимовий ранок», «Уж взимку», «Ранковий іній», «Тиша на березі річки Тиси» та «Осінь в Лумшорах». Пейзажна лірика чутливої до природи душі художника проявилася сповна в його полотнах «Весна в замку», «Вид на гору Пікуй», «Будиночок мисливців в Бене», «Невицький замок». Скільки захоплення мальовничими місцями отчого краю передано живописцем в його картинах «Карпатський потічок», «Жулька», «Гра світла і тіні», «Різдвяна ніч», «Невичанська гать» та «На огороді в Капатах».

Кілька слів про самого митця

Народився Янош Кліса 26 серпня 1949-го в Ужгороді. В рідному місті над Ужем збігли його дитячі та шкільні роки. Вузенькі вулички, замкові сходи та інші захоплюючі архітектурні будови обласного центру в його душі  викристалізували бажання стати градобудівником. Це й привело юнака до Київського художнього інституту на факультет архітектури. Його він успішно закінчив у 1974 році. З дипломом повертається в Ужгород. Улюблена його робота дала змогу стати членом Спілки архітекторів України. Через 11 років Янош Кліса стає співзасновником Спілки образотворчого мистецтва імені Мігая Мункачі (MEKK). У 2007-му – прийнятий в Спілку художників України. Далі (2012) стає членом Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва імені Імре Ревейса.

Успішно пройшли його численні персональні виставки в Угорщині, Чехії, Словаччині. Запам’яталися його творчі звіти в Ужгороді, Берегові, Бене «Бартфо» в словацькому містечку Бардієві.

Янош Кліса брав участь в колективних виставках, що проходили в Києві, Будапешті, Ужгороді, Берегові та в селі Пийтерфолво на Виноградівщині. Глядачі високо оцінили творчі  роботи архітектора-художника уміло передані через композиції, яскравий малюнок та вражаючий кольровий колорит його робіт. Планів і задумів у цієї 72-ох річної творчої людини завжди багато. Хай вони успішно реалізуються в життя і принесуть майстру цього рідкісного різновиду образотворчого мистецтва не лише шану і визнання, але заслужено впишуть його ім’я у список співців краси рідної землі та її природньої вражаючої мальовничості далеких і близьких околиць, які постійно викликають щире захоплення цієї чутливої до природньої гармонії і душевної до виявлення своїх почуттів людини.

Марія Конкіна

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва