«Не можу ходити – навчусь літати»

Події«Не можу ходити – навчусь літати»

«Не можу ходити – навчусь літати»

Психологічна корекція, заснована на мистецтві та творчості. Так, мова йде про арттерапію. Вірніше про дівчину Іванку, яка «виходить з того, що є,  а як інакше жити?…»

На «до» і «після»  її життя поділила ДТП, як наслідок дівчина потребує тривалої та дороговартісної реабілітації.

«Ніхто не може дати гарантій, що я встану і піду. Та в мене є багато можливостей для розвитку і росту»

Згідно психологічного трактування Іванка пережила певні стадії  важких життєвих змін. Що це: випадок долі чи воля Великого?

«Не гнівай Бога, а радій, що жива» – так їй казала  бабуся з  лікарняної палати.

«Коли я потрапила в реанімацію, то думала – відлежусь місяць і знову піду працювати»

Згодом лікар озвучив: «Якщо спинний мозок цілий, то шанс на одужання є»

«Це не може бути правдою. Чому я? Це несправедливо! Я нічого не зможу. Кому я така потрібна? Чого варте моє життя?»

Подумки говорила з собою.

Якоїсь миті дівчина усвідомила  ціну втраченому й пообіцяла собі і Богу:

«Я буду цінувати все, що буду мати лише дай мені можливість виправитися».

Хто його знає, що за монета у Всевишнього, може Він грається в людські долі, чи обирає їх згідно певних правил, покарань або винагород. Так чи інакше, життя кожного з нас  то є особистий шлях, мета якого не дійти до кінця, а проходити його сповнюючи своє єство вдячністю за можливість жити, радіти життю, дарувати радість оточуючим, любити… Адже всьому початком є любов…

Саме з такою однойменною назвою у Виноградові відбулася благодійна виставка на підтримку Іванки Череснье. Власне, митці Виноградівщини зорганізувались у спільному посилі: допомогти Іванці зрозуміти, що життя – це дар, і він стає найціннішим, коли приймаєш всі його прояви, головне аби поруч були люди, які порадіють в радості й підтримають в горі. Позаяк, Іванка лікує не тільки знівечене тіло, а й виснажену душу арттерапією – дівчина малює. То,  певно, жест місцевих художників –  маленький, але значущий крок до одужання тендітної дівчини, яка долаючи біль і знемогу бере пензлика до рук та каже:

«Не можу ходити – навчусь літати…».

8 митців представили свої роботи: Альона Стасюк, Владислав Беланінець, Гелена Матій, Діана Добош-Брода, Іван Токач, Олександр Шандор, Олександр Маринич, Іван Гецко. Згідно правил благодійної акції, відвідувачі мали можливість придбати квиток на огляд робіт. В процесі відбувся розіграш й картина одного з художників, видався шанс Владиславу Беланінцю,  стала дарунком для відвідувача під номером 46. Зібрану суму в кількості понад 30 000 грн. волонтери передали дівчині. Збір не припиняється, всі бажаючі мають можливість оглянути виставку, що експонується у виставковій залі «Імпасто» придбати картину, чи зробити благодійний внесок.

Реквізити:

  • 5168757418202299 Череснье Світлана Федорівна (Приват банк)
  • 4441114427299506 Череснье Іванна Василівна (Mono bank)
  • +380964223911- Іванна

Довідково:

Іванка Череснье народилася і проживає в с. Підвиноградів (Закарпаття).

2020-го сталася трагедія, яка назавжди змінила її життя –  ДТП з важкими наслідками.

Лікарі  поставили діагноз: травма шийного відділу хребта. Зчеплений переломовивих на рівні С5. Забій спинного мозку важкого ступеня з верхнім парапарезом та нижньою параплегією.

Це передбачає відсутність чутливості і руху в кистях рук та від грудей і нижче.

Дівчина Пережила тяжкі медичні маніпуляції з повернення хребців на місце, операцію, що пройшла успішно,  проте відмовила права рука.

Реабілітацію в центрі «Модричі».

«А ще була реабілітація у Львові, де ще більше дізналася про себе і свій організм. Адже після травми необхідно було слухати і чути себе і своє тіло. За цей період я навчилася сама їсти лівою рукою, малювати, користуватися ноутбуком і навіть писати. Права рука почала відновлюватися, проте не є такою, як ліва. Через це не можу пересісти на візок активного типу».

Мистецтво направду лікує – нас від байдужості, а Іванку –  від самотності.

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва