«Мости до сердець»

Події«Мости до сердець»

«Мости до сердець»

«Нездоланної волі до перемоги бажає вам військовий оркестр Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України. Ми Приїхали з Дніпропетровщини. В своєму складі оркестр має військовослужбовців з усієї України: Маріуполь, Попасна, Мелітополь, Полтавщина…– виголошує диригент полковник Богдан Задорожний. – От уже 10 днів ми з інструментами, 10 днів колектив «входить в форму» після бойових напрямків. Більше ніж 130 днів війни – це неймовірне напруження. Одне з перших наших завдань – підняти бойовий дух тим хлопцям, які проходять службу тут, а  потім їдуть на Схід, ну і звичайно розрадити цивільне населення.  Ми повинні триматися, бути згуртовані, підтримувати одне одного,  показувати, що в нас є культура, наша пісня… Війна об’єднала українців, кожна людина робить свій внесок у нашу перемогу, а вона буде скоро. Ми зараз тут з вами аби разом підтримати наших воїнів, згадати всіх полеглих і трошки розрядити обстановку й тому підготували концерт патріотично-розважального характеру – разом заспіваємо, потанцюємо, задекларуємо, що ми є українці вільні, сильні, непереможні.»

До війни представляли Україну на різних музичних фестивалях Європи та Світу. Як і 2014-го пішли  на Схід України боронити Батьківщину, так і 2022-го, коли почалася повномасштабна війна.

Вони грають на тромбоні, саксофоні, трубі, баритоні, гітарі, ударних… Але за вимогою часу змінюють музичні інструменти на автомати, стаючи на захист своєї держави.

Воїни Державної спеціальної служби транспорту будують мости (коли весною 2014 року бойовики зруйнували автомобільний міст на під’їзді до Слов’янська з боку Харкова (автомобільне сполучення Харків – Ростов-на-Дону), в найкоротші терміни звели поруч життєво необхідну для населення наплавну переправу довжиною 65 метрів). Ну, а сьогодні, тут у Виноградові, як і напередодні в інших містах Закарпаття та України загалом, взялися зводити «мости до сердець»

Своєрідна лінія фронту проходить всередині кожного з нас. Адже війна не залишила нам вибору, як тільки – вистояти і перемогти. Ейфорія «до запитання» набула невизначеності в часі, стала затребуваною відповідністю, ідентифікацією себе у суспільстві, патріотом –  в державі, українцем –  у світі. Не мода, а ера «жовто-блакитних емоцій» з 24-го лютого диктує тенденції рішучості і дій, адже раптом, через 8 років – українцем бути немодно, а гідно. Гідність ціною в десятки тисяч життів, зруйнованих доль, будинків, міст… зламаної психіки і свідомості, що відмовляється приймати реальність, але мусить. Бо війна не залишила нам вибору, як тільки – вистояти і перемогти. Перемогти страх, відчай, біль, ненависть… ворога. Ворога, як такого, що не врахував важливу деталь – не можна знищити те, що формувалося століттями,  все те, що живить сталість самоусвідомлення єдності та права на волю народу. Ось він – феномен української культури: мова, звичаї, традиції, творчість…пісня. І нехай вона звучить гучніше за гармати.

Довідково

Військовий оркестр 194-го понтонно-мостового полку Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України

За порівняно короткий  період оркестр піднявся до вершин творчого визнання і майстерності: різнобарвна палітра концертних форм та багатий репертуар, численні виступи оркестру перед різними глядачами, практично усіх міст великої України та СНД так і багатьох  містах країн західної Європи не залишив глядача байдужим.

За невеликий період роботи колектив відпрацював та презентував значну кількість дефіле та плац – концертів, в основі яких лежить стройовий вишкіл та злагодженість рухів колективу військового оркестру. Це говорить про популярність даного виду військового мистецтва.

Цікаві інтерпретації, талановиті солісти, яскраві і самобутні виконавські традиції  креативний підхід до виконання творів дозволили колективу досягти мистецьких вершин та посісти чільне місце в сучасній військовій музичній культурі України.

Професіоналізм колективу настільки досконалий, а в музику вкладено стільки тепла і душі, що не дивно, чому з таким захопленням численні глядачі вітають кожний номер музикантів.

За всіма досягненнями оркестру стоїть велика і кропітка робота, яку проводить в оркестрі справжній майстер своєї справи, знаний фахівець, висококваліфікований професіонал – військовий диригент полковник Богдан  Задорожний. Він вміє творити прекрасне і всього себе віддає улюбленій справі і, як результат, колектив неодноразово нагороджений різними відзнаками та державними нагородами України.

Реальний військовий в повному розумінні цього слова Український оркестр який своєю професійною майстерністю заслужив представляти  культурно етнічні та національні традиції великої держави Україна на багатьох різнопланових фестивалях  Європи та світу.

слухала Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва