Магія дорослої реальності в дитячій душі

ПодіїМагія дорослої реальності в дитячій душі

Магія дорослої реальності в дитячій душі

Старе дзеркало-портал, країна «Поганих звичок», незвичайні мешканці, казкові пригоди дівчинки Ліни, що ілюструє боротьбу добрих та поганих справ. Як виявилось, справи можуть бути й недороблені…

Авторка та режисерка-постановниця Олеся Чепелюк зуміла захопити увагу маленьких глядачів динамікою вистави, впізнаваними саундтреками, під супровід яких найменші школярики підтанцьовували. Чи може бути кращим результат для акторів та режисера ніж задоволені, усміхнені, захоплені подіями на сцені, глядачі? Творці «Чарівного горища» отримали: і вдячні вигуки, і переживання, і участь малечі, яка можливо, не зрозуміла дорослого підтексту у казці для дітей, та вловила безпосередність, що притаманна тільки дітям. Адже дітки чітко впізнавали «добрих» та «злих» персонажів, розуміли їх дії та вболівали за головну героїню. Схоже, це і є та «чарівна ниточка», що звиває «клубок» з дитячої філософії та світу, що творять для них дорослі.

Щира гра акторів, відповідний технічний супровід, добре продумана постановка, хореографія, вокал, декорації… та просте бажання творити, зробили свою справу якнайкраще.

Кажуть, якщо двоє розмовляють, а третій слухає їхню розмову, – це вже театр. Протягом зміни народжується маленьке диво – вистава…  його створення цікавіше за результат. Особливо тоді, коли беруть участь всі –  і актори, і публіка.

Казку-притчу для батьків і дітей  «Чарівне горище», 09 вересня 2022-го, репрезентував Закарпатський обласний театр драми та комедії акторами, які приїхали з Хуста. Відомо, що Закарпатський театр сповідує традиції українського класичного театру, пропагуючи українську драматургію з музичною складовою, а також у своїх постановках віддає перевагу творам з місцевим колоритом.

Отже, виноградівці стали свідками, як хустська письменниця/драматург Олеся Чепелюк відтворила магію казки у сучасній реальності. І якщо в мистецтві розрізняють напрям живопису в стилі «сюрреалізм» то для театру дана постановниця вигадала стиль «магічного реалізму». Бо що не кажи, як не крути, але магія дорослої реальності сидить глибоко в дитячій душі.

Було весело, цікаво, дотепно, повчально, сучасно.

Довідково:

Чепелюк Олеся Дмитрівна – драматург, поетеса, прозаїк, публіцист – народилася 24 серпня 1985 р. у м.Хуст.
За фахом – учитель української мови та літератури, пропрацювала 10 років у Хустській гімназії-інтернаті, а також керівником шкільної літстудії «Джерельце» та Хустського мистецько-читацького клубу «Літературна майстерня».
Із 2005 р. – заступник голови Хустського ЛМО «Верховинська плеяда» та Закарпатської філії Всеукраїнського літоб’єднання «Письменники Бойківщини». У травні 2018 р. була прийнята до складу членів журі Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» у номінації «П’єси». (м.Київ)
Автор соціально-психологічної драми на 2 дії «Не зрадь!» (Пам’ятай героїв Небесної Сотні), за яку отримала обласну літературну премію «Дебют Срібної Землі-2016». Її новела «Творець долі» присвячена історичним подіям на Красному полі, увійшла в антологію письменників Бойківського краю «Голосом трембіти».
Пані Олеся – учасник та організатор багатьох літературно-мистецьких культурних заходів, фестивалів, конференцій, автор театральних рецензій у обласній газеті «Срібна Земля» та публікацій в інтернет-виданнях.
У вересні 2017-го розпочинає свою театральну діяльність як керівник літературно-драматичної частини Закарпатського обласного театру драми та комедії, а з 2018-го дебютувала як акторка.
У 2018 р. починає здобувати другу вищу освіту за фахом «Режисура естради та масових заходів».
Ще до виходу книги «Гори! не тлій» деякі поезії, які увійшли до цієї збірки, ожили на сцені театру в музично-театралізованому дійстві «Кришталь душі».

Насолоджувалася виставою Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва