Альфа архаїки та омега теології. Мозаїка архітектоніки

ПодіїАльфа архаїки та омега теології. Мозаїка архітектоніки

Альфа архаїки та омега теології. Мозаїка архітектоніки

Недільний день видався сонячним, отже сповненим тепла. Змішані почуття зараз вирують, наче радіохвилі невидимою ниткою пронизують і душі, і матеріальний світ, що охопив нас лещатами війни. На жаль. Але на щастя, людський організм має природну здатність відновлюватись…

Група художників: Альона Стасюк, Діана Добош-Брода, Валентина Костьо та Владислав Беланінець  створили творче об’єднання “ART LIFE”. Весняної пори 2022-го започаткували проект «Мозаїка архітектоніки». Практично втілили його виїзним пленером по різних локаціях. Взялися художньо виразити старовинні церкви краю.

Як самі сформулювали :

«Ми бачимо, що коїться на Сході нашої держави, не знаємо, що завтра нас чекає тут… тому вирішили зобразити історію, що вмонтована у церквах і залишити в полотнах для нащадків.»

В картинах усе як у житті – різні ракурси, різні барви викликають мозаїку різнопланових почуттів. Ретроспектива тільки єдина – старовинні, здебільшого сакральні споруди.

Що ж, сакральне, як надприродне, божественне явище, як перетворююча сила, «жива  сила» пов’язує небо та землю, людство та богів, явне та невидиме, природне та надприродне …

П. Рекер говорить, що «…на рівні символів сакральне – це є альфа архаїки та омега теології…»

Тому раджу прийти до галереї Імпасто для пошуків джерела смислу у відношеннях між світом, людиною та Богом, між минулим та майбутнім, між теперішнім часом  і реальністю, незалежно від того являє він нам війну, чи приносить перемогу і мир.

Раджу виявити, споглядаючи представлену композицію з творчої мозаїки, надприродну силу, бо для віруючих сакральне виступає як сутнісне ядро життя.

Доповнила колективну виставку своїми роботами виноградівська художниця Іванка Череснье. Ця дівчина по-своєму особлива, бо перетворила особистий біль у можливість отримувати щастя від малювання.

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва