І хочеться тобі, хлопчику, щиро побажати: “Співай, Іллюшенька, співай!”

ОсобистостіІ хочеться тобі, хлопчику, щиро побажати: “Співай, Іллюшенька, співай!”

І хочеться тобі, хлопчику, щиро побажати: “Співай, Іллюшенька, співай!”

Цього 9-ти річного хлопчика, якого як і всю сім’ю  ДОЛГОЛЕНКО, я вперше побачила на ювілейному вшануванні викладача Виноградівської мистецької школи, що носить ім’я уславленого угорського композитора  Бели Бартока –  Елеонори Немири-Палінкаш. Серед вихованців, які підготували вчительці свої музичні вітання був і він, юний співак Ілля Долголенко. Коли ведуча Наталія Сорводі оголосила його номер –  пісню “Джамайка” (українською мовою “Ямайка”) на сцену вийшов стрункий, худорлявий хлопчик, у білій сорочечці, чорних із напрасованою стрілкою штанях, з аккуратно підстриженою  непокірною чілочкою. На хвилинку очікування перших акордів концертмейстера   завмер. Але на сцені почував себе вільно, невимушено і спокійно. Коли руки піаністки видобули перші звуки і настала черга самому юному співакові вступити у напливаючу повінь мелодії, хлопчик заспівав.

Його неймовірний голос  – дискант, одразу полонив всіх присутніх глядачів. Пісню з репертуару визнаного в світі  володаря золотого голосу – Робертіно ЛОРЕТТІ зараз, наче присутнього в залі, з неймовірною точністю, чіткістю, виразністю і гармонійним виконанням повторив Іллюша. Коли стихли останні звуки пісні, у залі, на якусь мить, затрималася тиша. Її порушили довгі, тривалі, які переросли у шквальні, оплески. Присутнім хлопчик плавно вклонився і непомітно зійшов зі сцени. Вражена співом цієї дитини, загорілася бажанням відшукати його, познайомитися з цим самородком, юного від Бога обдарування, що з рідного Харкова, доля закинула на Закарпаття. Як вимушені нечікуваною війною переселені особи вони опинилися в найтеплішому місті під вулканічними відрогами наймолодшої в Карпатах – Чорної гори.

Ілля Долголенко у Виноградівській бібліотеці

Батьки Іллюші зробили все  можливе, щоб їхній молодший син чим скоріше  адаптувався на новому місці. У Харкові весь день хлопчика був заповнений  вщент. У районі Салтівки, де Долголенки проживали, Ілля навчався в 142-ій  школі. В його класі нараховувалось 30 хлопчиків і дівчаток. Вчителька початкових класів Оксана Мірошко працювала з ними за новим науково-педагогічним проєктом “Інтелект УКРАЇНИ”. Після шкільних занять біг  на тренування з корейського виду боротьби і самозахисту тхеквондо. У спортивній секції з ним працювала тренер Юлія Нємцова. Своє захоплення цим східним видом спорту, що формує осанку, спритність, витривалість і сноровку, фізичну загартованість і мужність вона зуміла привити своїм вихованцям. Як  свою вдячність за спортивні досягнення вона проявила і організувала дітям поїздку на море в Миколаїв – місто кораблів. Ілля додатково відвідував заняття поглибленого вивчення англійської мови, а при рідній школі  –  уроки по вокалу, які  вела досвідчений педагог і його наставниця Наталія Анатоліївна (її прізвище призабув, але продовжує мріяти про зустріч і подальшу з нею програму постановки його голосу і освоєння меж його співу.

Торік, 24 лютого, з матусею  мали поновити справку про стан здоров’я, щоб продовжити займатись у спортивній секції, та десь напівдорозі до поліклініки їх  застали перші завивання  взривів з боку кордону з Бєлгородською областю. У місті почала здригатися земля від неочікуваних попадань бойових снарядів і їхніх вибухів. Матуся прикрила його собою… Неймовірний жах і паніка, метушня і перші жертви в місті, змусили родину Долголенків залишити все набуте за життя майно і ринути в невідомість. Колишній шахтар Геннадій Вікторович та нянечка дитсадка, його дружина Оксана Олексіївна наспіх зібрали найнеобхідніше і з сім’єю старшого, на 16 років  від Іллі сина Олексія  – молодого підприємця, його дружиною Дарією – майбутнім лікарем-гінекологом  та внучкою Євочкою, що лише зіп’ялася на ніжки – виїхала з Харкова.

Дорога виявилася нелегкою. У заторах і потоці легкових машин, автобусів,  техніки, яка обганяла їхню колону, знаходили час і місце перекусити, десь прилаштуватись на нічліг. Нарешті, коли в’їхали на територію Закарпаття, полегшало. Мирна тиша, спокій і увага та турбота досі незнайомих їм людей  надавали обнадійливу впевненість, що все в них буде добре.

У Виноградові, підшукали і винайняли житло. Іллюша поновив своє навчання у восьмій міській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Потрапив у клас ірини Георгіївни Гвоздьо. Зараз хлопчик навчається в 3-ім “А”. Обріс новими друзями. Товаришує з Орестом Егреші, Андрієм Глебою, Веронікою Талабіра, Максимом Коцан, Кароліною Сігеті, Міланом Онисько, Тарасом Бровді… Разом виконують рухові фізичні вправи, граються на шкільному подвір’і, харчуються в їдальні, продовжують займатись в групі продовженого дня, де з цими розумниками і  юними непосидами старанно працює захоплена своєю професією і любов’ю до дітей, 22-ох річна молода вчителька Богдана Федорівна Блінда. У визначений час Ілля поспішає на заняття по вокалу. На час приїзду працювати з ним розпочинав Богдан Іванович Лях. Зараз навчання його триває з Оксаною Володимирівною Лемак. З репертуару улюбленого хлопчиком співака Артема Пивоварова в репертуарі Іллюші з’явилися пісні “Думи” та “Ой, на горі”,  “Там, у тополі”, “Дежав’ю”, “Шевченків  Заповіт”, “Думи мої” та інші…  Ілля бере участь у виступах школярів на “Святі  першого дзвоника”,  біля Новорічної красуні-ялинки,  на батьківських концертах, у парку барона Жігмунда Перені на Дню захисту дітей… На моє  запитання, ким би в житті хотів стати, Іллюша без вагання відповів: “Археологом”.  Йому дуже хочеться дізнатись, де сховані скарби Полуботка і які ще великі таємниці від людства ховає наша українська Земля.

Ілля Долголенко за шкільною партою у Виноградові

А мені ще хотілося додати:

“Співай, Іллюшенько, співай! Тебе, хлопчику,  Всевишній наділив унікальним і неповторним голосом. І якщо ТИ наполегливо працюватимеш над собою, впевнена, що тебе чекає не лише визнання і слава, але й велика світова сцена…”

Марія КОНКІНА,

очільниця Виноградівського відділення ГО  МАЛІЖ

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва