Ми не хочемо війни. Ми всі прагнемо миру

ПодіїМи не хочемо війни. Ми всі прагнемо миру

Ми не хочемо війни. Ми всі прагнемо миру

У День єдності українців, в читальній залі  Виноградівської центральної публічної бібліотеки, відбувся незвичний мистецький захід: відкрилася виставка, розфарбованих дитячими та руками досвідчених майстрів пензлю, тубусів з-під мін калібром 82 міліметри, доставлених з передової до Виноградова. 

Це стало своєрідним неочікуваним дарунком кікіморам Виноградова за відпралені на “нульовий” край війни, замовлені хлопцями маскувальні сітки, що плетуть в приміщенні бібліотеки. До них дбайливі жіночі руки доклали висвячені в храмі  обереги-хрестики, дитячі малюнки та листи, свічки, які в окопах світитимуть бійцям ЗСУ і зігріватимуть їх спогадами про людей, котрі ними дорожать, завжди пам’ятають про них і з війни чекають їхнього повернення живими…

Надіслав тубуси захисник 2-ої мінометної батареї, 2-го мехбатальйону, 65 ОМБр Іван Гоблик. Хлопець родом з Берегова і з перших днів війни пішов добровольцем на фронт разом з двома братами – двійнятами Василем та Ярославом.

Надіслав тубуси з-під мін журналістці Наталії Кобаль. Вона звернулась до відомої художниці, викладачки Виноградівської дитячої школи мистецтв імені Бели БАРТОКА Діани Добош-Броди, котра згуртувала довкола себе колег-однодумців. Перші зібралися розмальовувати у виставковій залі “ІМПАСТО”. Згодом до проєкту долучилися і учні школи мистецтв. Кожний малював те, що хотів би передати бійцям, які  вже 2 неповних роки боронять нашу державну незалежність і захищають нас, наше життя і право жити, вчитись, мріяти і творити.

Робота над  розмалюванням тубусів розпочалася. В хід пішли акварельні, акрилові, масляні фарби. На округлій формі заготовки відтворювати задумані  малюнки виявилось складніше, ніж на папері. Але настирливість взяла верх. І, невдовзі, роботи підійшли до успішного завершення. Як хтось з юних  художників тоді гарно процитував:

“Ми впевнено йдемо до ПЕРЕМОГИ, бо з нами світлі сили, наша віра, з нами сам БОГ!“

Коли  оглянули розмальовану колекцію тубусів, яка радувала не лише око, але й душу, вирішили, що ці роботи  можуть принести користь і бійцям, тому на сторінці «Регіональних новин» у фейсбуці проводять аукціони з їх продажі. Виручені  кошти підуть на ремонт автомобілів  2-гої мінометної батареї, 2-го механізованого батальйону,  65-тої  ОМБр та на матеріали для виготовлення маскувальних сіток та нашоломників, які завжди в ходу і вкрай знадобляться на війні землякам-захисникам.

Ця корисна справа згуртувала, зріднила і об’єднала художників, журналістів, працівників бібліотеки, волонтерське об’єднання “Кікімори Виноградова”  і всіх небайдужих людей, батьків, активних юних учасників цього, справді унікального  проекту “Мистецький донат”. А далі виник задум: у читальній залі  центральної бібліотеки створити виставку «Мистецтво народжене війною». Щоб подих війни і миру гостро відчули всі, хто її оглядатиме. Знову дружно взялись за справу. На східній частині читальної зали де розміщені символи-атрибути нашої держави: ГІМН УКРАЇНИ; ПРАПОР УКРАЇНИ; ГЕРБ  УКРАЇНИ  та  МОЛИТВА (БОЖЕ, ВЕЛИКИЙ ЄДИНИЙ, НАМ УКРАЇНУ ХРАНИ ) зліва,  розмістили 5 великих світлин з фронтового життя захисника-земляка Івана ГОБЛИКА, оброблених і віддрукованих фотомайстром Іваном Буркало для оформлення  книжкової виставки 15  художніх творів сучасних  авторів про війну. Справа, чільне місце зайняли дитячі малюнки, які сповна відтворили і показали духовний світ дитячої уяви, їхнє сприйняття  усіх пережитих подій і бачення війни через призму свого неспокійного дитинства. Центральну частину виставки прикрасили 4 манекени: літня форма воїна-сапера; снайперська, в маскувальній сітці, підібраній до ландшафту степової зони в цю пору; весняно-осіння форма захисника з спецпідрозділу та біла маскувальна сітка, за якою, на завдання  в тил ворога,  вирушить смільчак-розвідник у зимовий час.

На прикритих стелажах, організатори виставки “МИСТЕЦТВО НАРОДЖЕНЕ ВІЙНОЮ”  вдало розмістили тубуси, розмальовані руками досвідчених митців Діани Добош-Броди, Владислава Беланінця, Валентини Костьо, Мар’яни  Гаврило, Маргарити Тегзе та Любові Логойди-Шпак. Поряд свої місця зайняли вражаючі дитячі роботи семирічної Софійки Костьо з Фанчикова, Софії Лисак з Великої Копані, Тетяни  Добоні з Оноку, Ольги Клюжин з Черни, Ніколетти Чернянець з Підвиноградова, Поліни Мар’ян, Тетяни Галас та Валерії Григор’євої з Виноградова і  виготовлені їхніми умілими рукам окопні свічки в гарно розмальованих і наклеєних на консервні банки наклейка з сердечками, вдячними до захисників словами-побажаннями …

В залі, серед присутніх на виставці була гостя з Берегова, мати трьох синів-захисників, які зараз на фронті і чиїми дзвінками вона живе, в постійному  очікуванні, коли в мобільному знову почує рідні голоси синів ІВАНА, ВАСИЛЯ ТА ЯРОСЛАВА. У цієї жінки цікава доля і незвичне для слуху ім’я ЮГАНЯ ОЛЕКСАНДРІВНА ГОБЛИК.

(Жінка родом зі Львівщини. Коли після війни,  проводилась операція "ВІСЛА" і з Польщі примусово зривали з обжитих місць українців і переселяли в Західні області України, в їхньому селі опинилось багато переселенців з-за того берега Бугу. У них було поширене жіноче ім'я ЮГАНЯ, воно сподобалось її батькам, бо було справді незвичним і рідкісним, і новонароджену донечку в місцевому храмі охрестили цим ім'ям).
ЮГАНЯ ОЛЕКСАНДРІВНА ГОБЛИК

Мати поділилась, як виряджала трьох синів на війну, бо це був їхній свідомий вибір, як навчилася терпляче чекати їхніх дзвінків, зі сльозами на очах щиро подякувала всім організаторам цієї виставки. Працює  Юганя Олександрівна бухгалтером в Управлінні водного господарства у Берегові. Прагне приносити користь місту і людям, які живуть з нею поруч. 

Діана Добош-Брода піднесла дорогій гості з укрупненого районного центру тубус з розмальованим голубом миру та з  мальовничим куточком карпатської землі, на якій вона прижилася і  виростила трьох синів, щирих патріотів отчого краю. Ще один тубус з фото-світлинами синів у подарунок матері виготовив Іван Буркало. Ведучою заходу була в.о. директора КЗ “Виноградівська публічна бібліотека”. 

Виступаючі на відкритті виставки журналістка Наталія Кобаль, художниця Діана Добош-Брода, Заслужений працівник культури України, начальник відділу культури і туризму Виноградівської міської ради Василь Югас. Координаторка об’єднання “Кікімори Виноградова” Мальвіна Савинець, вихованки образотворчої студії Ніколетта Чернянець, Тетяна Добоні та Ольга Клюжин,  очільниця Виноградівсько відділення ГО  МАЛІЖ  Марія Конкіна прозвітували про вкладену ними в цей проект творчу роботу і поділилися враженнями та пережитими відчуттями від огляду її експозиції і самих експонатів, виставлених на огляд.

У всіх виступах чітко прозвучала єдина, в серці, душі і свідомості виношена за два останніх, пережитих років війни, думка: “МИ НЕ ХОЧЕМО ВІЙНИ! МИ ВСІ   ПРАГНЕМО ДОЧЕКАТИСЯ ПЕРЕМОГИ І ЖИТИ ПІД МИРНИМ НЕОСЯЖНИМ   НЕБОМ УКРАЇНИ!”

Марія КОНКІНА

Очільниця Виноградівського відділення ГО  МАЛІЖ

Фото з сторінки КЗ “Виноградівська публічна бібліотека”

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва