Автограф за ціною книжки

Інтерв'юАвтограф за ціною книжки

Автограф за ціною книжки

Ініціація діяльності в області мозку або сновидіння – це «відеоролик»…

Мітохондрія – часточка присутня в клітині або органоїд, який забезпечує клітинне дихання…

Філософія суджень та теорій заснованих на власних історіях, що  опосередковано відтворюють сюжет та образи твору…

Містика сновидінь …

Кращі традиції Стівена Кінга та наукові горизонти Майкла Крайтона, …

«Що таке технотрилер? Ви не думайте що якщо “техно”, то в тексті міститься багато наукових термінів. І раджу не плутати технотрилер з науковою фантастикою, бо наукова фантастика розповідає про події, що відбуватимуться через сотні-тисячі років, а технотрилер повістує події, що відбудуться вже сьогодні чи завтра з фактажем існуючих технологій…» – майже чи не на самому початку виступу  уточнює жанр і стиль власного твору репрезентуючи новий роман-трилер «Зазирни у мої сни» один з сучасників української літератури Макс Кідрук.

Ось так, просто візьми і зазирни… у мої сни.

«Емоції так само реальні, як гравітація. Сновидіння мають не меншу силу, ніж історія.» – автор  цитує Джо Гілла  розпочинаючи роман.

Обережно! Ненормативна лексика! – посил від видавця.

Та хіба, у сучасному світі когось вже здивуєш ненормативною лексикою, котра поволі стає частиною української літературної мови!?

Він доволі довго розповідає про себе. Розповідає про історію однієї мрії, що  якось стала реальністю,  причому в квадраті, бо Макс не тільки їде до Швеції на навчання, котра відкриває йому очі (згідно його слів)  у широкий світ без кордонів, а й стає мандрівником відвідуючи омріяну ще в дитинстві країну – Мексику.

Власне,  «Мексиканські історії» чи то  хроніки стають першим великим кроком  автора до літературного бомонду. Особисто я пам’ятаю Макса з Гаку (літературний інет-портал «Гоголівська академія»). Далекий 2007 рік несподівано відкрив для мене можливості всесвітнього павутиння та познайомив з сотнями таких як я –  «професійними графоманами».  І хто його знав, що один тільки крок долає шлях від Максима  з  Рівненщини до сучасного українського письменника Макса Кідрука!?

Як ти потрапив до Виноградова?

На запрошення одного з постійних читачів.

Розкажи, як так вийшло, що тусівка на звичайному  літературному  інет-ресурсі дала можливість досягнути  рівня письменника?

Робота над собою.

Щоденна робота над собою та своїми текстами. Не тільки художній розвиток історії, друк тої чи іншої книги, а й її пропаганда, презентація, своєрідний діалог читача та автора. Ти ж розумієш, що не існує певної формули, яка робить тебе відомим письменником, тільки робота над собою.

Хочеш сказати, що ти більше нічим іншим не займаєшся? Письменництвом заробляєш на життя?

Звичайно. І вже давно. Колись  писав публіцистику для певних ресурсів, зараз робота письменником забезпечує мої побутові потреби.

А тебе не втомлює така робота? Це ж  постійні роз’їзди…

Будь-яка робота втомлює. Проте, є і певна віддача.

Це залежить від аудиторії?

Так. Тому після презентації я скажу тобі результат.

Після Виноградова куди?

Додому.

Я знаю, що ти недавно оженився. Як жінка сприймає твою відсутність?

Це риторичне питання. На нього зазвичай відповіді немає. Але жінка також частенько перебуває у відрядженнях.

То коли ви тоді дітей плануєте народжувати?…

Ти вже наперед забігаєш. Поки що є так, як є.

Скажи: Макс у житті, Макс у творах і Макс на сцені – це одна й та сама особа?

Думаю, так. Було би не чесно якби я певним чином не накладав на своїх героїв відбиток  себе. Звісно, Макс у житті це дещо інакша особистість більше того  на сцені, бо сцена вимагає шоу-дійства…

«Я завжди дуже ретельно готуюсь до своїх виступів,  –  це вже він виголошує зі сцени, – до кожної книжки готую буктрейлер та слайд-презентацію. От і зараз ви матимете змогу візуально зрозуміти яким чином визрівають сюжети та герої моїх книг…»

Тебе  зачепили події останніх років в Україні: Революція Гідності, війна на Сході?

Так, як і всіх українців, наголошую на слові УКРАЇНЦІВ. Знаєш, як би не було зараз погано і незалежно від того які люди прийшли до влади від національної ідеї не можна відмовлятись.

Не хочеш про це написати?

Роман? Ні. Не наважуюсь…

Яким ти бачиш Макса Кідрука років через 10?

Через 10 років я бачу Макса Кідрука з 10-ма  новими історіями.

В тебе їх так багато?

Років на 6 вистачить.

Зараз над чимось працюєш?

У мене завжди так виходить, що кожна презентація книжки  це початок написання нової історії.

Щож, одного дня жовтня місяця,  після кількаденного дощу і браку сонця до Закарпатського  Виноградова приїхав хлопець з Рівного. Саме той у якого здійснилася мрія, у плині часу і простору просто взяла тай втілилась в реальність. І справа тут не в активності нейронів, що передають імпульси один від одного, не в корі головного мозку,  не в кровоносній системі  і серці… і навіть не в снах; і навіть не в Голівуді де «живуть» кумири, блокбастери, трилери та технотрилери. А справа у баченні світу в собі та себе у світі, вірніше свого місця у суспільстві де основою є ціль та її досягнення.  Ось тобі і квантова механіка – кожній часточці своя величина, свій час і місце.

А вечір поволі доходив до свого завершення. Аудиторія зібрана з студентської молоді  та категорії без  визначення віку змовкла у шквалі біологічних термінів  та наукових тез, що посипались зі сцени поставленим голосом Макса Кідрука.

«Зазирни у мої сни» та «ДНК» – ось чим автор приїхав вражати виноградівську публіку.

«Зазирни у мої сни» – роман, що згідно формулювання видавця,  дає відповідь на питання: Що робити з речами, які людина  не спроможна  контролювати, але  які ніколи й нізащо  не залишать її у спокої?

Сюжет розгортається  довкола молодої сім’ї.   У дворічного Тео під час нескладної операції раптово зупинилося серце. Упродовж тридцяти шести секунд малюк тримався на межі між світом мертвих і живих. А тоді повернувся, але не сам – з якоюсь сутністю іншого світу. У намаганнях урятувати сина батько  виїжджає до Америки, де найновіші досягнення нейротехнологій дають змогу зазирнути в людський сон. Він не здогадується, що бажання допомогти веде до катастрофи, адже найгірше почнеться, щойно той, хто оселився у снах маленького Тео, збагне, що за ним спостерігають.

«ДНК» – творчий експеримент сімох українських письменників: Сергій Жадан, Юрій Винничук, Ірена Карпа, Олександр «Фоззі» Сидоренко, Макс Кідрук, Андрій Кокотюха та Володимир Рафєєнко. 7 авторів, 7 поглядів, 7 історій зібрані в єдиний твір де головний герой розшифровує генетичний код, що дасть йому змогу особисто пережити найяскравіші моменти з життя предків. 

Ось така вона  українська літературна пропаганда науки.

P.S.: Макс продає автограф за ціною книжки. Вдоволені у черзі  чекають свого часу для  фото з сучасним українським письменником.

А тебе не втомлює така от робота? – подумки питаю, забираючи уже свій примірник.

Він у відповідь посміхається зі словами – радий був побачитись…

Коротка довідка:

Макс Кідрук – український письменник, мандрівник. Співучасник акції «На Зеландію!» разом із Сергієм Притулою, автор ролика «Азаров, ай-яй-яй!», автор першого українського технотрилера «Бот». За освітою інженер-енергетик. Загалом побував більше ніж у 30 країнах, серед яких Мексика, Еквадор, Перу, Китай, Чилі, Бразилія, Ангола, Намібія, Нова Зеландія та інші.

В 2007 Максим Кідрук виграв грант на навчання за кордоном і виїхав на проживання до Стокгольма (Швеція), де вступив до аспірантури Королівського технологічного інституту.

Книга «Мексиканські хроніки. Історія однієї Мрії», яка у 2009 здобула ІІ премію на конкурсі «Коронація слова». «Мексиканські хроніки» також займають друге місце у конкурсі «Книга року від журналу Корреспондент».

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва