І стало Копашново духовною столицею краю

ЛітоглядІ стало Копашново духовною столицею краю

І стало Копашново духовною столицею краю

Кожного року фольклорист, літературознавець, бібліо -і краєзнавець, етнограф, мистецтвознавець, лауреат численних премій Іван Хланта приходить до читачів з неоціненним скарбом своїх культурно-мистецьких надбань, новою книгою ”Народний літературно-мистецький музей Копашнівської ЗОШ l-lll ступенів Хустського району.

Путівник”. Іван Васильович є автором понад 100 художніх видань – патріотичного, фольклорного, духовного спрямування, пісенних скарбів, коломийок, колядок, історичних балад… На карті України є ряд духовних столиць. Це –  Моринці, Нагуєвичі, Колодязне, містечко Брусилів на Житомирщині…

До них приєдналося й Копашново, що на Хустщині. З 4 вересня 2005 року в місцевій школі відкритий і успішно діє Крайовий музей літератури, фольклору та мистецтва. В експозиціях кількох залів розміщені твори провідних письменників Закарпаття усіх 13 районів краю, виставлені полотна відомих художників області, вироби народних умільців з ковальської справи, чеканки, різьбярства, лозоплетіння, ткацтва, в’язання та вишивання, декоративного розпису. Це справжнє джерело культурно-мистецького надбання, створеного умілими людськими руками наших земляків за минуле століття.

І ось новий подарунок автора – 444 сторінковий путівник  «Народний літературно-мистецький музей Копашнівської ЗОШ І-ІІІ ст. Хустського району». Вийшов накладом 300 примірників у 2018 році. Виданий товариством друкованих видань «Патент» в Ужгороді. Чудовим доповненням до нього стали фотоматеріали Семена Мельника та з особистого архіву Івана Хланти. Це згусток потужної енергії духу народу. Саме з путівника ми довідуємось, чим було наше життя і душа народу в своїй творчості і чим воно стало. Світові вони впевнено заявили, що ми українці, маємо свою ментальну і духовну культуру та мистецтво, яке вдало доповнює світові надбання на мистецькому Олімпі творчих злетів і вікових  досягнень землян.

У путівнику читач знайде цікаві постаті літераторів Берегівщини, Великоберезнянщини, Воловеччини,  Міжгірщини, Тячівщини… Літературну Виноградівщину (стор. 29-48)  представляють 13 авторів – представники старшого покоління – Юлій Боршош-Кум’ятський, Карло Копинець, Михайло Мольнар, Андрій Ворон, Дмитро та Михайло Поповичі, Петро Продан. Молоде покоління засвідчили декан факультету журналістики УжНУ Юрій Бідзіля, журналісти Павло Білецький та Василь Горват, письменники Василі Вароді та Густі, редактор часопису «Екзиль»  визнаний книговидавець та майстер поетичного і прозорого слова Іван Ребрик. Окремий розділ у путівнику присвячений 28 фольклористам Закарпаття. Серед них до болю знайомі постаті – Михайло Врабель, Антон Годинка, Юрій Костюк, Михайло Кречко, Петро Лінтур, Віра Мадяр-Новак, Петро Сова, Василь та Оксана Мельники, Петро Милославський, Іван Сенько, Юрій Чорі…

І досі перебуваю під враженням  від нового видання нашого земляка. Впевнена, що для любителів краєзнавства, поціновувачів музейних експозицій, організаторів туристичних поїздок і екскурсій він стане справжнім дороговказом до неміліючого джерела культурно-мистецьких і духовних надбань закарпатців, до духовної столиці краю, що постійно чекає і зустрічає численних  відвідувачів в Копашнові. У Книзі відгуків вони залишають хвилюючі душу і свідомість записи. В них щиро дякують ініціатору і організатору музею Івану Хланті, всьому педагогічному колективу та юним екскурсоводам, які проводять поглиблені і пізнавальні розповіді про виставлені в залах унікальні експонати ,чим примножують честь і славу їхнього рідного села. 

Марія КОНКІНА

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва