Що треба спитати у Бога?

ЛітоглядЩо треба спитати у Бога?

Що треба спитати у Бога?

Шкляр… Не боюся зізнатися в тому, що не прочитала жодного його роману. Я знала про що ці романи, про кого, як написані, ніби давно їх прочитувала.

А ще не хотілося викликати в собі хвилю невдоволення чи навпаки фанатичності, бо історія УПА – це великий айсберг, більша частина мерзлоти якого, ховається під водою. Я теж ще «з того світу, що відгорів», і пам’ятаю короткі відповіді матері на мої запитання про час і події 30-их, 40-их… Я знаю про що мовчали дідусь, бабуся, а згодом батьки. В історії не все так феєрично, і навіть документи багато чого не зберегли…«Чорний ворон» закрита для мене тема. Але національну ідею на чомусь потрібно тримати. Вона не може без героїв. Шкляр їх воскресив, витяг із праху, і як письменник-ідеаліст зробив свою справу вдало і вчасно.

Я про інше… Все-таки цікавість, хто такий Шкляр – феномен, чи письменницька постать, змусила мене купити та прочитати «Хочу спитати у Бога», його збірочку есеї, новел, спогадів та розлогого інтерв’ю з В’ячеславом Кириленком. І що? Я не знайшла феномена Шкляра, бо це письменник, який пише про те, що в нього НА серці, а що ПІД серцем, то не прочитується, або відсутнє… Та ця збірка відрізняється від романів, бо вміщає в собі більше двох десятків оповідань, а в них людські долі, характери, як звичних людей, так і тих, з ким автор зустрічався в літературних колах і протягом свого життя. Вони не увійшли до списку героїв, про які буде писати Шкляр пізніше. Ці короткі описи ( люблю більше читати оповідання, ніж романи) підкупляють щирістю, звичністю, що притаманна цьому світу. Є тут ще теплі спогади автора про Тараса Мельничука, Віктора Положія, Олександра Сацького, Григорія Тютюнника, розмова з Аллою Дудаєвою, а ще дещо про симпатії Тараса Шевченка щодо жіночої статі, і «вельми делікатне» відношення до Марії Матіос, де вельмишановний Шкляр звертається до колеги по письму – Марійо. Все інше – це епопея «Чорного ворона», його тріумфальне сходження на олімп, перспективи екранізації, щоб обезсмертити себе та ім’я автора…І хоча в літературі воронів достатньо, наприклад у Дочинця роман «Вічник», для культового образу це те, що треба. Та усе, якось надто просто. Про що ж тоді спитати у Бога?

Це моя думка, тож не потрібно мене закидати коментарями про непатріотичність, категоричність, зухвальство. Я зовсім на іншому кінці світу від Шкляра, я просто серед людей, і лише вдумливий читач із своєю точкою зору… Але загалу читацькому Шкляр потрібен.

А ось назва цієї збірки мені сподобалася.

Валентина Костьо

Найбільше люблю пізнавати світ, люблю читати, малювати (живопис, графіка, ілюстрація), писати вірші, вивчати мистецтво, в’язати, думати, гуляти, спілкуватися, прибирати в домі. Не люблю куховарити, але з любов’ю готує для сім’ї. Народилася на Волині. Виросла на своїх фантазіях, тому творчий путівник веде мене з дитинства та особливе творче піднесення почалося в зрілому віці. Автор дитячих збірок для дітей: «Намистинки» (ілюстрації авт.) вид-во Олександри Гаркуші, м. Ужгород, 2011р. «Відчуття щастя» вид-во «Майстерклас», м. Київ, 2014р. Персональні виставки живопису та графіки: 2009р. – м. Мукачево, замок Паланок, 2010р. – м. Хуст, галерея «Митець Верховини», 2012р. – м. Виноградів, галерея «Хелена», 2021р. – смт. Опішня, Полтавська обл., Національний музей-заповідник українського гончарства. З 2013 року працюю адміністратором виставкової зали ІМПАСТО в м. Виноградів на Закарпатті. Займаюся виставковою діяльністю.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва