Із чужини думками лине на Вкраїну

ЛітоглядІз чужини думками лине на Вкраїну

Із чужини думками лине на Вкраїну

Мамо, не плач. Я повернусь весною.
У шибку пташинкою вдарюсь твою.
Прийду на світанні в садок із росою,
А, може, дощем на поріг упаду.

Голубко, не плач. Так судилося, ненько,
Що слово матусю вже не буде твоїм.
Прийду і попрошуся в сон твій тихенько
Розкажу, як мається в домі новім.

Мені колискову ангел співає
I рана смертельна уже не болить.
Ти знаєш, матусю, й тут сумно буває
Душа за тобою, рідненька, щемить.

Мамочко, вибач за чорну хустину
За те, що віднині будеш сама.
Тебе я любив. I любив Україну
Вона, як і ти, була в мене одна.

Цього вірша, написаного Оксаною Максимишин-Корабель і присвяченого матерям загиблих на Сході України героїв «Мамо, не плач, я повернусь весною» відшукала в інтернеті. Своїм юним колегам по перу, які протягом трьох днів займалися в секції «Журналістика» на «Рекітському сізір’ї-2015», проходив він у рамках Міжнародного фестивалю МАЛІЖа на базі Міжгірського професійно-технічного ліцею, читала вперше. З різних кінців України, присутні на занятті юнаки та дівчата, слухали його, затамувавши подих…

Згодом у книжковому магазині «Кобзар» в Ужгороді побачила збірочку поезій з такою ж промовистою назвою, як і той вірш, яких так глибоко запав у душу. Книга магнетично притягувала до себе, сама просилася до рук. Уважно перелистала 133 її сторінки. Познайомилася з основними розділами. Вникла у зміст запропонованих авторкою та надрукованих видавництвом «Ліга Прес» її поезій.

Якою постала перед читачами авторка? Оксана Максимишин-Корабель народилася 21 квітня 1968 року, у мальовничому містечку Яворово на Львівщині. У 1985-му закінчила Яворівську середню школу, стала студенткою факультету журналістики Львівського Національного університету імені Івана Франка. Як молодий фахівець, отримала можливість попрацювати кореспондентом у районних та обласних ЗМІ. Їй поталанило: стажування проходила у США, в штаті Айова. Наразі ця молода обдарована жінка у Португалії поблизу Лісабону.

Про що думає кожна українка, яка волею долі опинилася на чужині? Як сприймає своє життя? Яким бачить кохання і розлуку зі своїми близькими і рідними, зміст відчутного щастя і прив’язаності до таких святих понять, як любов до Бога, Батьківщини, Матері? Чи хвилюють її доленосні події, що протікають у соціальному зрізі рідної України? Чесно зізналася, що радіє, сумує, протестує, хвилюється за долю держави разом з усіма співвітчизниками. І, як пише у передмові, хоч і далеко від рідного краю, та думками знов і знов лине на Україну. Ні бездонні океани, ні пахучі орхідеї не в змозі замінити їй безкрає українське небо, червону калину, яка кущиться під вікном батьківської хати і приваблює солов’їв, що своїми руладами витьохкують заворожуючі людський слух мелодії.

Оксана Максимишин-Корабель

Коли душу переповнюють емоції і почуття, до рук бере перо і папір та починає творити. Аби назрілими своїми думками зачепити тонкі струни душі, гостинно відчинити двері до Храму рідного Слова і розбудити уяву читача, його бажання творити і радіти життю по-новому. У розділі «Очима стрілись на пероні» – 54 вірші. Це трепетні, хвилюючі моменти життя, пережиті самою авторкою, нерозтрачені нею на чужині почуття і бажання. У самих назвах віршів «Літак злетить при будь-якій погоді», «Душа тим спогадом жива», «Звела нас з тобою доля», «Де є кохання – слів не треба», «Я в юність двері не відчиню», «Слова, як діти, плакали вночі», «Серпень пахне м’ятою», «Мрії самотньої жінки» повністю відтворюють зміст поданих нею поезій.

У розділі «Незабудки» авторка розповідає про матерів, які на рушнику вишивають мрію для сина, бо бачать лебедя й лебідку, і трьох лебедят, материнські сподівання на щасливу долю свого потомства. Цікаво описала стареньку, яка в запечених від праці сонцем руках тримала букетики квітів. У хусточку дбайливо в’язала дрібні гроші, щоб купити сину шарфик, а донечкам – гарні подаруночки. І авторка купила в жінки ці ніжні квіти. Жадібно губами притулилася до них, бо відчула, що щастя більшого на світі і не треба, лише аби нас завжди вдома чекала мати.

У віршах «Накуй, зозуле, ще годочок», «Блудний син», «Простіть мене, мамо», поетесою розкрита хвилююча тема: мати щиро просить сина, аби мандруючи чужими світами, лише подарованого нею хрестика із шиї не зняв. Коли навіть заблудиться в житті, то й через колюче терня він його знову додому приведе. Задумається читач і над її віршами «Життя назад не повернути», «Гілочка жасмину», «Сон на чужині», « Ностальгія», «Не даруй орхідеї»…бо і далеко від дому згадується батьківська хата, на столі вишиваний обрус, а в жбаночку париться гілочка м’яти, теплим, щойно вибраним мамою із печі, золотистим хлібчиком, з якого так хочеться відщипнути пахучу скоринку. І святі образи на виду. «Слава Богу навіки» за тата і маму, за цей рай, виплеканий їхніми мозолястими руками на землі.

У розділах «Радію сонцю і радію снігу», «Життя – це іспит совісті», «Мої барикади» читач відчує невисловлену жіночу тугу, біль та муки за те, що свободу заперли в кайдани, що дипломовані люди полишають домівки і шукають себе на чужині і обнадійливу віру в те, що Бог дасть сили і Україна вистоїть, загоїть рани, відбудується, бо між нами не має москалів і бандерів. І завершується збірка розділом «Ой не будем горювати, будем жартувати», бо саме життя завжди підкине для цього привід: два кума посварились за межу, у індика намітився ювілей, а політиканка баба Текля збирає валізи не до Сибіру та Воркути, а поривається відкрити  свою дорогу в Європу.

Марія КОНКІНА

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва