За чашкою кави в кафе «Тиса» з Іваном Говбаном

Інтерв'юЗа чашкою кави в кафе «Тиса» з Іваном Говбаном

За чашкою кави в кафе «Тиса» з Іваном Говбаном

Фізик за освітою,  романтик в душі, «не поет», філософ за покликанням – Говбан Іван Петрович.

Ну, що ж, на моє прохання надати свою біографію Іван Петрович пожав плечима, усміхнувся й промовив: «А мені нічого  сказати про себе окрім того, що я пишу». 

– Ну, для того аби Ви писали то принаймні, мали народитись.

– Та… я народжуюся кожного дня в жінці, тим самим народжую жінку в собі.

– Простіше кажучи – Ви любите жінок.

– Хіба, їх можна не любити? Так. Я люблю жінок, як об’єкт пізнання Всесвіту. І взагалі,  я романтичний прагматик, звичайний житель Всесвіту, носій любові, до того ще й заразний.

– А можна, трішки подробиць своєї «заразності?» (ледь помітно усміхається)

– Розумієте,  19 січня 1961 року мама мене народила в нашому мальовничому містечку Виноградів. Зростаючи в учительській сім’ї мені нічого не лишалось, як стати «не поетом»-філософом.

– Чому?

– А тому, що мама  – математик, батько – філолог української мови. Всесвіт живе за законами математики. Адже існує зв’язок між пропорціями та мистецтвом, архітектурою, природою, людиною… це можна назвати математичною гармонією, що в свою чергу розглядається, як фізична космологія, а це вже підрозділ астрономії, який досліджує фізичне походження Всесвіту і його природу в найбільших масштабах… Тож, закінчивши Виноградівську школу №8 я вступив до Ужгородського Державного Університету на фізичний факультет, кафедра квантової електроніки. Даний фах допоміг мені зрозуміти, що  фізичні поняття – найпростіші та водночас основоположні і загальні в природознавстві. Фізичні закони, висновки, наслідки з фізичних теорій мають глибокий філософський зміст. До того ж фізичні закони, поняття і теорії завжди були ареною жорстокої боротьби матеріалізму з ідеалізмом. Ця боротьба точилась, наприклад, з питань теорії світла, вчення про поля, теорії відносності, радіоактивності тощо. Величезна логічна роль наслідків з сучасної фізики, глибокий зв’язок фізики з філософією. Тому фізика відіграє вважливу роль у формуванні діалектико-матеріалістичного світогляду…

– О-о-о-о… (тепер уже усміхаюсь я, Іван Петрович на мить змовкає та продовжує):

Р. Декарт стверджував: «Дайте мені протяжність та рух, і я побудую Всесвіт». Я дозволяю собі говорити інакше –  рух це простір, котрий щомиті я формую у власній свідомості. І якщо хтось мене спитає з чого складається Всесвіт, як досвідчений фізик і просто мисляча Людина – відповім – Всесвіт складається з Мене.

Своїй праці над вивченням  Себе я присвятив більше  двадцяти років. У ці роки вмістились  миті одруження, народження дітей – сина та дочки. Та на, жаль  – і несприйняття найдорожчими людьми та суспільством. І тільки роки усамітнень  та молитов дали мені змогу віднайти Райдугу Душі. Так у 2010 році у Львівському видавництві «Сполом» вийшла друком моя книга «Райдуга душі», книга присвячена Жінці, яка славить мир. Наступні її частини чекають свого часу на паперове втілення.

– На скільки я знаю, то наступна частина під назвою «Душа райдуги» вже таки ховається за Вашою пазухою. Чи ні?

– Так, – скромно відповів, наче відкрив таємницю, – знаєте, я не акцентую на цьому увагу, бо насправді у мене є ще багато Зошитів з інформацією.

– Свої твори Ви називаєте інформацією?

– Саме так, бо я тільки записую.

– Що ж, тоді бажаю Вашому Інформатору натхнення та дякую за спілкування.

Сьорбаю ковток чорної, міцної кави у затишному Виноградівському кафе та біжу…  лишаючи продовження розмови за столиком на зручному, м’якому диванчику. Якщо Ви хочете послухати її, то можете присісти скраєчку, але я раджу поговорити з автором особисто. 

Світлана Кедик

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва