Історичні орієнтири 2017-го у місяці лютому

ОсобистостіІсторичні орієнтири 2017-го у місяці лютому

Історичні орієнтири 2017-го у місяці лютому

Виноградівська центральна районна бібліотека продовжує імпровізований список відомих постатей Виноградівщини, які є своєрідними творцями історії та культурної спадщини нашого краю.

Виокремлюючи особистості народжені впродовж місяця лютого варто відзначити двох істориків, двох делегатів I-го з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України та угорського письменника.

Про письменника Ендре Надя  140-ка річна історія змовчує факти. На даному етапі відомо, що Енре Надь народився в місті  Севлюш (нині м. Виноградів) 1877р. Був засновником угорського літературного кабаре. Кінцевою точкою його життєвого шляху став рік 1938.

Закономірно, що кожне століття народжує людей спраглих до вивчення історії краю й не тільки. Власне, зараз мова піде про краєзнавця, відмінника освіти, історика Володимира Щура та науковця, кандидата історичних наук Павла Білака.

Володимир Іванович вродженець селища Королево, Павло Іванович – села Підвиноградово.

70-та річниця з датою 2 лютого зустріла Володимира Щура в якості очільника Королівського  первинного  осередку  районної організації ветеранів.

Залишивши за плечима 47 років трудового стажу, проте й досі продовжуючи вчителювати, відновлює  у спомині пройдений життєвий шлях. І з певністю можна сказати, що пам’ять про нього присутня  в свідомості пересічних жителів  нашого району.

Тож, згідно біографічної довідки, 1947 рік явив світу Володимира Івановича Щура. Після  закінчення Королівської СШ він розпочинає трудову діяльність на шахті 29-БІС села Горбки. А далі перелік життєвих подій: служба в Збройних Силах;  робота на  залізниці; участь у виборних посадах; закінчення вищої школи комсомолу; закінчення УжДу історичного факультету;  вчителювання в Горбківській  та Королівській НСШ, а згодом посада директора в Королівської СШ № 2…

Учитель-методист, нагороджений відзнакою «Відмінник освіти і науки України». Свого часу – керівник районного методичного об’єднання істориків.

Двічі учасник і переможець ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» в номінації – історія.

Співавтор книг «Наш край – наша історія», «Нариси історії селища Королево». Автор книги «Нариси історії Севлющини».

Його науково-дослідницька праця про Голокост  України у 30-ті роки та в період Другої світової війни знайшла своє місце на шпальтах газети «Новини Виноградівщини»…

Не менш насиченим виявився життєвий відрізок земного життя Павла Івановича Білака.  

Майбутній науковець народився 18 лютого 1952 року.

Навчання на історичному факультеті та аспірантурі по кафедрі історії СРСР Ужгородського  національного університету; захист кандидатської дисертації «Співробітництво профспілок СРСР і ЧССР» ось що лягло в його початкову основу вивчення історії.

Проте, звичайний побут змушує працювати на Виноградівській взуттєвій фабриці. І тільки згодом – лаборант  кафедри загальної історії Ужгородського університету. Далі – методист загально технічного факультету;  інженер підготовчого відділення;  начальник навчального відділу УжДУ; старший викладач кафедри історії; старший викладач та доцент кафедри історії стародавнього світу і середніх віків; перший заступник начальника управління з питань внутрішньої політики Закарпатської обласної ради та за сумісництвом доцент загальної кафедри…

Павло Іванович досліджував актуальні аспекти співробітництва профспілок СРСР і ЧССР у 70-80 роки та   історію профспілкових організацій Закарпаття.

Викладав нормативні курси: «Історія Стародавнього Сходу», «Історія первісного суспільства», «Основи антропології», а також спецкурс «Античний світ і Скіфія», «Військова справа племінного світу Європи в 1 тис. до н. є., «Античні автори про племінний  світ Центральної і Східної Європи».

30  березня 2016 року передчасно пішов з життя.

Відтворюючи приписи історії варто згадати ще двох іменинників місяця лютого: Юрія Юрійовича Чейпеша та Юрія Юрійовича Боглю.  В свій час, вони були в числі тих, яких мітингуючі обрали делегатами на з’їзд народних комітетів Закарпатської України. Делеговані їм повноваження дозволили схвалили історичний документ – Маніфест про возз’єднання Закарпатської України з Радянською Україною.

Історія дає скупи дані про них. Відомо, що Юрій Чейпеш народився 110 років тому 1907 року в селищі Королево; від дня народження Юрія Юрійовича Богля пройшло 115 років – 7 лютого 1902-го, вродженець села Дротинці.

Обидвоє закінчили  початкову народну школу. Надалі все своє життя  пов’язавши  з сільським господарством. Щоправда, Юрій Богля створив власне господарство, побував в якості голови сільської ради.

Певні корективи в їхні життя внесли односельчани, які обрали їх  делегатами I-го з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України.

Померли з різницею в один рік: Юрій Чейпеш –  1974-го, Юрій Богля – 1973-го.

Ось такі історичні орієнтири 2017-го у місяці лютому. Вони приховують життєвий пласт людей, яких фізично з нами вже давно немає. Але з покоління в покоління ми передаємо у спадок пам’ять про тих, які творять, хоч і маленьку, але  історію.

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва