Відомі постаті Виноградівщини. Квітень

ОсобистостіВідомі постаті Виноградівщини. Квітень

Відомі постаті Виноградівщини. Квітень

Квітень місяць 2020-го дарує ювілейні дати:  Михайлу Михайловичу Коцану (заслужений працівник культури України), Олені Іванівній Гандері (військова і політична діячка), Уйфалуші Юлію Михайловичу (партизанський  звя’зківець), Івану Івановичу Арделану  (делегат І з’їзду народних комітетів Закарпатської України), Павлу Юрійовичу Цильо (учасник бойових дій).

Кожен з них у тій, чи іншій мірі, своєю діяльністю визначив історичні миті своєрідного літопису нашого краю. Неможливо виділити їхні заслуги по шкалі будь-яких критерій, можна лише відтворити окремі дописи спогадів, здогадок, фактажу.

Тому маю відмітити 80-ту річницю від дня народження Михайла Коцана. 

Кажуть, що у  мистецькому житті Сваляви чи не найпотужнішим є духовий оркестр “Гелікон”, який своєю виконавською майстерністю завдячує передусім своєму диригенту Михайлу Михайловичу Коцану.

Опанував гру на скрипці та всіх наявних музінструментах ще в дитинстві. Після закінчення семирічки  в селі Горбки, власне де і народився, вступив до Ужгородського   музичного училища, після закінчення якого став працювати у Великому Березному.

Згдом отримує запрошення керувати духовим оркестром Свалявського лісокомбінату. Ріжного типажу конкурсні виступи  роблять свою справу – дають загальне визнання, золоті й срібні медалі та інші нагороди. Як результат – колективу, в репертуарі якого не тільки класичні   українські, російські, чеські, угорські, німецькі твори, але й наші   самобутні закарпатські мелодії, колядки, було присвоєно почесне звання народного, а його керівнику  –  «Заслужений працівник культури України».  

Час минає стираючи й без того скупі відомості, проте залишає принаймні ім’я.

Тому варто згадати ще одну квітневу ювілярку (115-річчя від дня народження) Олену Іванівну Гандеру. 

Її пам’ятають як військову та політичну діячку, зв’язкову розвідгрупи “Закарпатці”. Народилася Олена Іванівна у  Виноградові 12 квітня 1905-го.  1944-й став  днем її вічного спочинку.

Також історична пам’ять викарбовує 15-й день квітня, що відзначає  105-річчя від дня народження Івана Івановича Арделана, делегата першого з’їзду народних комітетів Закарпатської України.

Іван Іванович народився в с. Горбки Виноградівського р-ну 1915 року. 1978 рік повів чоловіка у засвіти.

110-та річниця 14 квітневого дня звертає увагу на колишнього  партизанського зв’язківця Уйфалуші Юлія Михайловича. 

Уродженець села   Теково  (1900 – 1944).

Навчання у народній школі. Фінансові нестатки. Вимушені заробітки в Європі (Фрація). Повернення дому. Робота в сільському млині. Прийняття в  ряди комуністичної партії Чехословаччини. Антифашистська діяльность. Арешт угорськими  жандармами, допит, поліцейський нагляд – це огляд життєпису експромтом.

Черговий арешт, як наслідок –  суд в місті  Кошіце (Словаччина). Йому приписували організацію підпільних груп у Затисянських селах Текові, Сасові, Чорнотисові, Юлівцях та ін., поширення підпільних листівок, які він одержував від Ужгородського підпільного комітету. У судовому процесі над патріотами  Закарпаття він значився під номером 273. Але на допитах і в суді він твердив одне «Нічого не знаю, ні з ким не зустрічався, не бачив ніяких  листівок».

От і не дивно, що Юлій Михайлович був активним помічником розвід групи «Закарпатці», яку очолював Ференц Патакі. Певний час він допомагав командиру та його радисту перебувати на Виноградівщині. Проте,  на початку квітня 1944-го на Виноградовщині  відбувалися масові арешти учасників розвідгрупи. Серед арештованих був і Юлій Уйфалушій та його син Юлій який став зв’язковим між Закарпаттям і Будапештом.

За зраду «святостефанській короні» батька і сина засудили до страти, яка відбулася 17 червня 1944 року в рідному селі Текові. Обидва посмертно нагороджені медалями «За відвагу».

Ще один день вписує в життєвий літопис Павла Юрійовича Цильо. 

Народився 16 квітня 1925 року в селі Дешковиця Іршавського  району. Закінчив вісім класів народної школи. 1944-го добровільно вступив  до лав  Радянської Армії у місті Свалява. Багато разів пробирався з побратимами в тил ворога і брав німців у полон, проте й сам потрапив до їхніх лабет… Згодом пішов на службу в окрему 10-ту трофейну бригаду слюсарем. Був серед тих хто очищав поле боїв  від ворожої бойової техніки біля шосе Берлін-Прага. Був і серед тих, хто на території Німеччини демонтував заводи; добував уранову руду. І тільки через 5 років служби в радянській зоні Німеччини (9 серпня 1949-го) був демобілізований у рідне Закарпаття, де поєднував роботу з навчанням – вступив у сьомий клас школи робітничої   молоді. Здобув  середню, відтак – вищу освіту закінчивши Івано-Франківський  педінститут. 35 років працював учителем на Берегівщині та Виноградівщині. У 1985 році  пішов на заслужений відпочинок.

Павло Юрійович був активним учасником хору ветеранів війни і праці,   очолював Виноградівську районну організацію Товариства  добровольців Закарпаття – учасників війни. Його серце перестало битись 2018 року.

Ось такі вони квітневі нариси ювілярів, які відроджують у пам’яті забуті імена не надто визнаних, не надто вшанованих сучасним поколінням, проте таких, які скромно продовжують жити й діяти на сторінках історії.

 Підготувала Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва