…високо-високо, до найвищих вершин: Юлія Драгун

Особистості…високо-високо, до найвищих вершин: Юлія Драгун

…високо-високо, до найвищих вершин: Юлія Драгун

25-й день червня 2020-го дарує 65-річчя казкарці Юлії Драгун.

Творчий шлях прокладений від імпровізацій на телеканалі «Глас» до започаткування районного конкурсу учнівської творчості.

Сьогодні Юлія Юріївна  відома не тільки у Виноградові чи Закарпатті, а в Україні в цілому та за її межами. Відома як письменниця, драматург… незламна та стійка особистість перед життєвими викликами. Адже доля не надто балувала розкішшю Юлію в дитинстві та молодості: закінчення восьмирічки, пізнє навчання у вечірній школі та денна робота на заводах. Попри все знаходила час для читання, врешті –  для особистих проб пера.

Казкарка вважає, що щасливою  бути – це доля. Власне, з однойменною назвою 2018-го вийшла її книжка. Як вважає видавець  (видавництво «Український пріоритет»)  дане видання – вершина творчості відомої закарпатської письменниці, етно-педагога, поетеси, на чиї тексти написано десятки пісень. Її проза світла й щира, як і все, що робить у житті ця невтомна мисткиня й патріотка рідної землі. Водночас книга є свідченням її громадянської зрілості, непорушної віри в Бога і в нашу перемогу. Дівчина-випускниця закохується в солдата, якого відправляють боронити від ворогів нашу державу. Героїня не може залишити коханого без підтримки й після випускного їде до нього на Схід…

Звісно, попередні роки творчо вироїли у свідомості та таланті авторки майже двадцять книжок та чималий арсенал нагород.  Адже стала лауреатом багатьох престижних всеукраїнських конкурсів, літературних премій, подяк за пропаганду літератури для дітей отчого краю та за внесок у культурний розвиток Закарпаття… врешті була нагороджена медаллю «За працю і звитягу». А 27 травня 2020-го Юлія Драгун відзначена Міжнародною літературно-мистецькою премією імені Григорія Сковороди з врученням нагрудного знаку (медалі) та посвідчення про нагородження.

«Хто раніше всіх встає» (2009), «Горнятко доб-роти» (2010), «Зернятка мудрості» (2011), «Посміхайтесь добрим людям» (2012), «Кошик повний Доброти»  (2014), «Веселіться – верховинці»  (2014), «Карпатська цілюща криниця» (2014), «Сяйво моїх думок» (2015), «Перли Верховини» (2015), «Дзвінчики пастушків» (2017), «Небом сонечко гуляє» (2017), «Мереживо чудесних мрій» (2017), «Ой віночок з барвіночку» (2017), «Щасливою бути – це доля» (2018),  «Як гарно мати друзів» (2019), «Калинові береги» (2019) – ось він творчий арсенал  інтелектуально-духовної зброї, яким Юлія Юріївна Драгун не вбиває, а підносить  високо-високо, до найвищих вершин розуміння людськості, дитячої безпосередності та щирості, жіночої мудрості та сили бути собою – тією, яка бореться та разом з тим й вершить справу свого життя.

Бажаю ювілярці творчої наснаги та щастя.

 Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва