Мої спогади про Лесю Українку

ЛітоглядМої спогади про Лесю Українку

Мої спогади про Лесю Українку

Звичайно, у  шкільні роки  Леся Українка не викликала у мене особливого інтересу.

Яка «Лісова пісня», коли є Уельс, Бредбері, Стругацькі, 25 томів сучасної наукової фантастики? У перші студентські роки я більше шукав, наскільки це було доступно, «необов’язкову» літературу – Бодлера, Метерлінка, разові публікації  Беккета, Кафки, Йонеско. Мене навіть прозивали «модерністом».  Але на третьому курсі філфаку твори Лесі Українки, що поробиш, знову доводиться перечитувати. Програма.  І от. Я відкриваю самий початок феєрії  і з перших же речень відчуваю просто девятибальний шок! Який Метерлінк, який Верхарн? Багатоплановість смислів, сюррельні візуальні образи й деталі!  Нічого потужнішого в  модерній поетичній драматургії просто не було і нема!   У світовому масштабі. Відтоді моя думка як фахівця не змінилася. Я відразу перечитав усі драматичні поеми, кожна з яких – окреме відкриття. Одна із них – «Одержима» – настільки вразила  феноменальним збігом меседжів (як тепер кажуть), що я тоді самостійно написав статтю. Стаття на той час не мала жодних перспектив публікації, ні як тема для курсової чи реферату. Тому що йшлося про центральний євангельський  сюжет і тому, що йшлося ще про повість замовчуваного хоч і публікованого Леоніда Андрєєва «Іуда Іскаріот». Подібні речі могли писатися тільки в шухляду.  

«Одержима» написана 18 лютого 1901 го року, Андрєєв остаточну крапку у повісті про Іуду поставив 25 лютого 1907 року. (Дату народження Лесі нагадувати не буду). В обидвох текстах йдеться про тему зради Учителя, зради з боку всіх учнів і послідовників, які у відповідальний момент не захистили Ісуса. Причому фрази в обох творах настільки подібні, наче їм диктувала одна й та ж муза. Для порівняння.

 «Одержима»:

… у мене на чолі немає плями!

С т а р и й

А в кого ж є?

М і р і а м

У вас, у всіх у вас!
Усі ви допустили, щоб Месія
кривавий викуп дав за ваші душі.

І вам прийнять його було не тяжко?
Віддячились ви, правда, хто сльозою,
хто щирою до ворогів любов’ю…

С т а р и й

Він сам казав нам ворогів любити.

М і р і а м

А ви й зраділи! так вам безпечніше:
душа врятована та й тіло не загине!

«Іуда Іскаріот»:

 – Як же ви дозволили це? Де ж була ваша любов? Ти, улюблений учень, ти – камінь, де були ви, коли на дереві розпинали вашого друга?

– Що ж могли ми зробити, поміркуй сам, – розвів руками Фома.

– Ти це питаєш, Фомо? Так Так! – схилив голову набік Юда із Каріота і раптом гнівно накинувся: – Хто любить, той не питає, що робити! Він йде і робить все. Він плаче, він кусається, він душить ворога і кістки йому  ламає! Хто любить! Коли твій син потопає, хіба ти йдеш в місто і питаєш перехожих: «Що мені робити? мій син потопає! » – а не кидаєшся сам в воду і не тонеш поруч з сином. Хто любить!

Петро похмуро відповів на шалену мову Іуди:

– Я оголив меча, але він сам сказав – не треба.

– Не треба? І ти послухався? – засміявся Іскаріот.         

І таких неймовірних паралелей у «Одержимій» і «Іуді» дуже немало, назбиралося було на цілу статтю.   У світі і в країні, де жили Андрєєв і Леся Українка, відбувалося переосмислення звичних речей, яке не оминуло й біблійну тему. Персонажі далеких одне від одного авторів заговорили подібними фразами…

Зображення від Руслана Тремби

Василь Горват

письменник і журналіст. Народився 16 серпня 1961 року в селі Пушкіново Виноградівського району. Закінчив Ужгородський державний університет за спеціальністю “українська мова і література”. Працював учителем, з 1985 року на журналістській роботі: спочатку в районній газеті, з 1991 році в газеті “Новини Закарпаття”. Член Національної спілки журналістів та спілки письменників. Публікував фантастичні оповідання, вірші, літературні статті в журналах “Київ”, Дзвін”, “Шветлосц”(Новий Сад), “Екзиль”, альманахах та збірниках “Вітрила”, “Пригоди. Подорожі. Фантастика”, “Суботній Ужгород”, газеті “Друг читача”, обласній періодиці. Брав участь у всесоюзних, всеукраїнських письменницьких семінарах у Москві, Юрмалі, Києві, Дніпропетровську. Фантастичне оповідання “Тарган” було відзначене третьою премією на Всеукраїнському конкурсі “Зоряний ключ”. У 1994 році вийшла поетична збірка “Сьогодні опівночі у Виноградові тихо-тихо завив вовк”, у 2009 році – фантастична повість “Великий похід” (Ужгород: “Ґражда”), в альманасі “Суботній Ужгород” та журналі “Екзиль” друкувалися поезії та поема “Полювання на сина”, літературознавчі статті, у 2018 році – поетична збірка “Зірки впритул”.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва