Своїм життям людську повагу й шану заслужила

ОсобистостіСвоїм життям людську повагу й шану заслужила

Своїм життям людську повагу й шану заслужила

Вона живий свідок двох історичних епох. Часом жартуючи каже: «Занадто довго живу на цім світі, багато чого бачила і пережила». Їй зараз – 87. Виглядає молодо. Жвава, рухлива, енергійна. Коротка стрижка русявого волосся. Вродливе вольове жіноче обличчя. Блакитні, як озерця її очі. Не по роках тендітна, спортивної осанки і легкої ходи.

Щоранку підходить до стойки бармена у кафе, забирає свою порцію запашної кави і повертається до давно обжитого столика. Розмовляти з нею одне задоволення. Жінка – інженер-будівельник. 30 років тому вийшла на заслужений відпочинок. Однак уважно стежить за ходом подій, що відбувається в світі. Постійно читає художню літературу. На пам’ять декламує вірші і уривки творів багатьох поетів та письменників. Уважно переглядає багатосерійні кінофільми, вистави театрів, концерти, виступи співаків та оперних виконавців…

Народилася 14 квітня 1934 року в селі Радичі, Коростенського району на Житомирщині. У місцевій школі батько працював учителем. Її мати Раїса Дольська родом з Воронежа, разом з братом Олександром опинилася в Одесі де і зустріла та побралася з чоловіком Георгієм Вільгельмовичем. У селі пережили голодомор 33-го. Але життя тривало і вони народили дівчинку Емму, а через два роки сина Бориса.

Непомітно збігло її дитинство. 22 червня 1941-го почалася Вітчизняна війна. І мати з двома дітьми покинула село. На попутці добралися до першого полустанку. З великими труднощами їх втиснули у вагон. У дитячій уяві запам’яталася мить, коли з маминого кошика випав гарбуз і на шпалах розколовся навпіл. Ті дві достиглі дольки в її пам’яті залишилися назавжди.

Після тривалої дороги нарешті опинилися в селі Баніно в 70 кілометрах від Воронежа. Тут проживала мамина тітка Неоніла. На станцію постійно прибувало устаткування з Ленінградських та Харківських машинобудівних заводів. З двома дітьми мати наважилася поїхати в Новосибірськ, в досі невідомі їм краї. Поселили їх в бараку, де опинилися чотири сім’ї – білоруська Калинюків, німецька Бошманів, єврейська Швейтгемерів і вони з України – Дольські. До сьомого класу навчалася в барачній школі. З теплотою згадує однокласників Льоньку Солодовнікова та Вітьку Чумічова, мати якого була диктором обласного радіомовлення. У тривозі пролетіли 4 роки. Тут їх застала найприємніша з усіх подій: з рупору на стовпі Юрій Левітан сповістив про закінчення війни і повну капітуляцію фашистської Німеччини. Сюди до них повернувся і батько. Призадумалася, згадуючи, як довго і настирливо на баяні підбирав мелодію «Чардаша» Вітторіо Монті. Навіть руку тримав якось особливо, наче збирався його знову озвучити.

Успішно закінчила 63-тю Новосибірську середню школу, якій у 2022-му виповниться – 120. Далі п’ять років провчилася в інженерно-будівельному інституті. Успішно закінчила гідротехнічний факультет і разом з чоловіком, якого зустріла у стінах вузу –  Олександром Веретенніковим по направленню поїхала на роботу в Таджикистан, на будівництво. Спочатку – Головної, а потім ударної будови п’ятирічки – Нурекської гідроелектростанції. Споруджувалася вона на ріці Ваш, притоці Аму-Дар’ї. Її плотина сягала увись на 335 метрів. Їм одразу виплатили підйомні, надали житло і потекли робочі будні молодих спеціалістів. Одночасно з ГЕС споруджували підстанції, розподільні установки, адмінбудинки. Щоб після завершення будівництва людям було де працювати, одночасно зводилася Нурекська килимна фабрика, яка надавала змогу бажаючим тут залишитися, отримати постійне робоче місце і мати стійкий щомісячний заробіток.

Згодом, колишній колега інженер-будівельник Ігор Сергачов, який опинився на Закарпатті, умовив керівника Виноградівського будівельно-монтажного управління Олександра Пантелеймонова на постійну роботу з Таджикістану запросити подружжя досвідчених будівельників Веретенникових. Так переводом у 1968-му вони потрапили до Виноградова. І ось вже 53 роки Емма Георгіївна проживає в нашому місті. Разом з чоловіком Олександром Івановичом побудували весь мікрорайон, який зараз носить ім’я князя Федоро Корятовича, три торговельних центри та бази для зберігання овочів, фруктів, продовольчих та консервованих товарів. Навіть торговий центр у мікрорайоні, в якому зараз любить посидіти, виріс на місці товстостінної кам’яної в’язниці, де суворе покарання відбували політв’язні, злочинці та різного роду правопорушники закону.

Доля її на Закарпатті складалася успішно. Робота приносила радість і задоволення. Мала повагу і шану від колег. Особливо пишалася бригадою будівельників Івана Петрашки,  з якими пропрацювала тривалий час. 25 років тому жінка повдовіла. Вона мати трьох синів. Старший Андрій  служив у війську і працював на потужному  автокрані на будівництві Байкало-Амурської магістралі. Звідти його відкликали до Москви на спорудження Олімпійського комплексу в Лужниках. Отримав квартиру. Одружився. Батьків порадував онуками Дімою та Катрусею. З невісткою Валентиною та сином Андрієм частенько передзвонюються.

Середній Дмитро став іконописцем. Проживає в Білорусії. Восени збирається в гості до матері. Зараз розписує храм у Гродному. У нього троє дівчаток Настуня, Машенька та Вірочка і синок Ванюша. Невістка Таня стала підприємцем і випікає сортовий хліб, що користується великим попитом у покупців.

Молодший Олексій з невісткою Мариною проживають недалеко від неї. З ними бачиться щодня. Чи щаслива? Так, бо своїм непересічним життям заслужила шану та повагу людей та своїх дітей.

Марія Конкіна

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва