ТОП 20 Археологічне диво Виноградівщини

ІсторіографіяТОП 20 Археологічне диво Виноградівщини

ТОП 20 Археологічне диво Виноградівщини

Закарпаття – надзвичайно древня та насичена різними подіями місцевість. Велика кількість історичних об’єктів є в кожному районі нашої області, та сьогодні ми детальніше познайомимось з відкриттям, яке змінило уявлення вчених про ранню історію людства та їх розселення в Європі, а саме відкриття Королевської стоянки (найдавніше поселення людей на території Центральної та Східної Європи). 

Будь-який народ пишався би таким археологічним об’єктом, він міг би стати національною святинею, туристичною Меккою. Тільки не в нас…Ніде ви не знайдете вказівників, та і більшість пересічних громадян (не істориків) навіть не знають що це і де його шукати.

А розташоване історичне «диво» на Виноградівщині (на територіях населених пунктів Королево та Веряця). Це пам’ятка світового рівня, проте відома лише в вузьких колах спеціалістів-палеонтологів. Говорячи науковими термінами, то мова йде про багатошарову стоянку первісних людей з залишками ашельської епохи (Аше́льська культура – культура ранньої стадії палеоліту), раннього палеоліту (стародавній кам’яний вік) та пізнього неоліту (заключний період кам’яної доби). Серед знахідок є знаряддя праці кроманьйонців (узагальнена назва людей, що жили у пізньому палеоліті і мали сучасний вигляд), неандертальців (населяли Європу й західну Азію у 230,000-27,000 роках до н. е) та пітекантропів (мешкав близько 700 – 27 тисяч років тому). А це вік близько 1 мільйона років! Не мало!

Знаряддя праці первісних людей

Цю стоянку як місце тимчасового проживання людей кам’яного віку вперше відкрито в 1974 р. Коли Закарпатська палеолітична експедиція Інституту археології АН УРСР, під керівництвом молодого київського ученого Владислава Гладиліна виявила поблизу селища Королеве стоянку первісної людини, ніхто й не здогадувався, який резонанс серед ученого світу ця подія матиме.

Незабаром після початку робіт учасники експедиції зрозуміли, що мають справу з унікальним історичним матеріалом, оскільки такої кількості знахідок ще не доводилось викопувати на жодному із відомих археологічних об’єктів…

Стоянка досліджувалась експедицією Археологічного музею АН УРСР, окремими, в т.ч. закордонними, вченими світового рівня. У смт. Королево в 1990 році відбувся міжнародний науковий семінар щодо революційного археологічного відкриття.

Цікавим виявився сам факт віднайдення культурного горизонту найдавнішої стоянки віком близько мільйона років, який і засвідчив для вчених-палеонтологів, що заселення людиною Центральної та Східної Європи відбувалося саме через Балкани і далі – на Карпати, а не через Кавказ, як вважалось раніше.

Стоянка розташована на північно – східній околиці селища Королево на горі Гострий Верх і Бейвар. Кам’яні знаряддя праці зустрічаються у глині, яка прикриває вулканічну скалу. Сам об’єкт має глибину 12 метрів. У товщі відкладів археологи зафіксували близько десяти шарів із різноманітними знахідками. Найдавніші артефакти були зібрані вченими на глибині 10 – 12м від сучасної поверхні. Площа самої стоянки – понад 1 тис. кв.м.

Як зазначає відомий історик Йосип Кобаль, це найдавніші сліди первісних людей не тільки в Україні, а й у всьому Карпатському басейні. Як показують королівські знахідки займалися найдавніші мешканці України полюванням і збиральництвом. Вони вміли добре обробляти камінь, дерево, кістку і шкіру. Очевидно, вони, як це показують знахідки з інших територій, вже знали і використовували вогонь, оскільки клімат в той час був холодніший, ніж сьогодні.

Із знахідками можна ближче познайомитись в Закарпатському краєзнавчому музеї в м. Ужгород. Археології Закарпаття там присвячена ціла експозиція, та кілька тисяч надзвичайно цікавих експонатів.

Цьогоріч епохальному археологічному відкриттю виповнюється 40 років. Вражає те, що заідеологізований Радянський Союз принципово не хотів, а молода Українська держава ще досі не спромоглася на увіковічення цього відкритт. Королівська стоянка увійшла в підручники з історії, але й надалі є «не відкритою» для широкого загалу та туризму зокрема. Чудовий краєвид на долину річки Тиси, незвичайність пам’ятки й археологічних знахідок, близькість до Королівського замку – все це викликає неабиякий інтерес у відвідувачів нашого краю.

Щебеневий кар’єр –  «колиска людства»…
 
 

Але, найтрагічніше те, що ця пам’ятка світового значення на наших очах буквально зникає. Територія стоянки включена у земельний відвід місцевого щебневого кар’єру. На вершині гори Саргет, що колись імовірно була берегом річки Тиси, є вдосталь щебеню, гальки і каменю андезиту, з якого разом з кремнієм наші предки виготовляли рубаючі знаряддя, скребла, ножі, наконечники списів. Тепер місцевий щебневий завод “з’їдає” гору, що стала колискою людства на європейському континенті.

Малик Юліанна

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва