ТОП 20 Фестивальна Виноградівщина

ІсторіографіяТОП 20 Фестивальна Виноградівщина

ТОП 20 Фестивальна Виноградівщина

Починається період неймовірної кількості свят, національних та навіть міжнародних. Новий рік та Різдво знають всі, але про регіональні та місцеві мало хто чув. Нажаль!

Виноградівщина, то багатонаціональний, полікультурний та різнобарвний край трудівників. Але вмієш працювати вмій і відпочивати, в цьому місцеве населення покаже майстер-клас будь кому. Майже кожен населений пункт, в цій місцевості, має своє окреме свято, присвячене певній особистості, події чи гастрономічному смаколику!

Фестиваль Угочанська лоза, що вже не один рік поспіль, щовесни проходить в місті Виноградів, є мабуть, найбільшим та найвідомішим в районі. Та і ціль благородна, не просто повеселитись та гарно провести вихідний день, але й підтримати місцевих виноробів. Організатори також ставлять за мету поширити культуру споживання вина серед місцевих жителів і гостей фестивалю та відновити традицій виноградарства. Не без того щоб прорекламувати місцеву кухню та традиції. Кожен населений пункт Виноградівщини представляє на святі особливості саме свого села, створюючи так би мовити, гостинний двір та завзято припрошуючи завітати саме до нього. А для того щоб крім пляшки вина, гості могли забрати з собою ще й сувенір, на фестивальному ярмарку реалізуються вироби народних умільців, та й етнічне різнобарв’я краю вражає своєю різноманітністю.

Особливим колоритом збагачені ще 3 свята, які я для себе об’єдную назвою «Волоські візерунки». Села Черна, Хижа та Новоселиця характеризуються не лише вдалим розташуванням та неймовірною природою та краєвидами, але й збереженою автентичною кухнею, звичаями та традиціями волохів (воло́хи – узагальнювальний термін, що позначає кілька сучасних романомовних народів в Центральній, Східній та Південно-Східній Європі. На цій території з цією групою перш за все асоціюють прикордонні українські та румунські території).

На осінніх святах «Чернянська начанка» (с. Черна), «Хижанські страви, звичаї забави» (с. Хижа) чи «Волоські страви» (с. Новоселиця) вас обов’язково пригостять головною, «коронною», так би мовити, стравою –  «начанка». Місцевий смаколик з кукурузної муки та близько 20 інших інгредієнтів має давню історію, а рецепт передається з покоління в покоління від господині-матері до господині-дочки. Кажуть колись ця страва рятувала людей в голод. Сьогодні ж її подають переважно на свята, без неї також не обходиться жодне місцеве весілля, говорять : «Якщо на весіллі не подають начанку – весілля не було».

Є фестивалі які демонструють вже зовсім іншу культуру, а саме угорську. Перше з них то «Свято Турула», що проходить в смт. Вилок, влітку. Проводиться щороку біля пам’ятника «Турул», що присвячений полеглим героям-куруцам (учасники антигабсбурзьких повстань в Королівстві Угорщина в період з 1671 по 1711 роки). За легендою, саме птах Турул приніс шаблю князю Ференцу ІІ Ракоці, аби той зміг дати відсіч ворогам, австрійському війську.

Другий, то фольклорний фестиваль «Куруц-Фест» у с. Пийтерфолво, також пов’язаний з князем Ракоці, а точніше останнім сеймом курців де він головував. Тут виступають фольклорні колективи з усієї області, є можливість скуштувати угорські страви, та спробувати свої сили у стрільбі з лука та поїздити на конях. До уваги гостей також дегустація вина, презентація виробів народних умільців. Подібний захід проводиться і в с.Шаланки взимку.

Виноградівщину можна назвати фруктовою столицею Закарпаття, смачні та поживні фрукти в цій місцевості достигають значно швидше ніж на решті території краю, та користуються великим попитом і за межами області.

Час від часу в районі проводились фестивалі черешень (с. Клинова гора), полуниць (с. Дюла), слив (с.Неветленфолу). Відбулось і свято кукурудзи (с. Пийтерфолво).

Цього року фестивальне життя району майже завмерло, не було фінансової можливості, а для декого це просто не на часі. Але зберегти та показати все етнічне та культурне багатство краю без таких от фестивалів дуже важко. А це те, що маємо цінувати та передати своїм нащадкам, майбутнім поколінням. Сподіваємось 2015 рік буде більш багатим на хороші події в районі і всі бажаючі матимуть змогу відвідати різноманітні фестивалі Виноградівщини, що залишать незабутній слід у вашій пам’яті!

Валентина Горнецкі

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва