Назад в минуле – подорож скансеном!

ІсторіографіяНазад в минуле – подорож скансеном!

Назад в минуле – подорож скансеном!

Таке коротке слово «скансен», але так багато цінного в ньому.

Скарби давнини, етнографічна спадщина, унікальна збережена архітектура різних регіонів, далеко не повний перелік його надбань.

Це не просто музей, а цілий архітектурно-етнографічний комплекс під відкритим небом, з численними міні-музеями.

Головна його ціль – відновити та показати широкому загалу різні історичні середовища, через зображення побуту, відтворення традицій та звичаїв певної місцевості.

Свій початок такі заклади беруть з Данії, де в 1891 р., на острові Юргорден в Стокгольмі, був відкритий перший музей під відкритим небом. Артур Хазеліус, придбав маєток «Скансен» (від шведської skans – замок), з метою заснування фольклорного культурно-історичного музею просто неба. Поступово музей розростався, згодом включаючи в себе близько 150 споруд з різних куточків Швеції.

В кінці ХIХ ст. виникла ціла мережа схожих музеїв, які одержали назву «скансени», з того часу ставши синонімом етнографічного музею просто неба. Головна їх відмінність від звичайних музейних закладів, це інтерактивна складова, що включає в себе розгорнуту анімаційну програму, даючи можливість долучитись до традиційних промислів та звичаїв, відчути на собі всі особливості проживання в таких давніх будівлях.

Україна багата на етнографічну спадщину, тож це не могло не позначитись на наявності тут декількох музеїв-скансенів. За територією та охопленням періоду, можна виділити різні їх груп:

1) всеукраїнський – Національний музей народної архітектури та побуту в Києві (Пирогово);

2) регіональні – Музей архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини в околицях Переяслав-Хмельницького, Музей народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» у Львові;

3) обласні – Закарпатський музей народної архітектури та побуту в Ужгороді, Музей народної архітектури та побуту Прикарпаття у с. Крилос, Івано-Франківська обл., Музей історії сільського господарства на Волині, с. Рокині.

4) локальні – на Закарпатті це кузня-музей «Гамора» в с. Лисичово, Іршавський район, хата-музей «Лемківська садиба» в с. Зарічево, Перечинський район та ін.  

Наш край, що не село, то хата-музей. Найвідоміший з них – це Музей народної архітектури та побуту в місті Ужгород, що представляє все різнобарв’я культури Закарпаття. Тут зібрано більше 20 споруд різного призначення: церква, школа, корчма, кузня, млин та ін. На території в 4га., компактно показані як низинні райони, так і гірські, та відповідно культура народностей, що там проживали (бойки, гуцули, лемки, волохи та угорці).  

Шелестівська церква (1777р. ) перлина цього скансену, класичний зразок лемківської школи зодчества. Церква унікальна своїм архітектурним стилем, поєднанням шатрового і барочного стилів.

Тут також є народна школа з с.Синевірська Поляна Міжгірського р-ну,. будинок селянина з Великоберезнянщини, садиба з села Ракошиино Мукачівського району, водяний млин з с. Колочава (Міжгірський р-н), хата з села Середнє Водяне Рахівського району, та багато інших будівель.

Проте немає в Ужгородському скансені будинку з Виноградівського району, але це компенсується наявністю Затисянського музейного комплексу  в с. Тисобикень, що на Виноградівщині. Тут збереглись автентичні будівлі кінця ХІХ – початку ХХ ст. Побачити можна: будинок заможного селянина, сільську школу та хатину бідняка. Музей етнографії експонує кращі зразки народної архітектури та побуту місцевих угорців цього періоду.

Унікальним є і «Старе село» розташований в с. Колочава, Міжгірського району. Тут відтворено село стародавньої Верховини. Побачити можна численні експонати, що ознайомлюють із 300-річною історією та побутом місцевих жителів. У скансені є пам’ятки, що демонструють культуру різних часів (австро-угорський, чеський, радянський) та різних верств населення як за соціальним статусом (бідняки, середняки), так і за видом діяльності (вівчарі, лісоруби, мірошники, шевці). Налічує майже два десятки будівель та допоміжних господарських споруд. Серед них хатина селянина, церковно-приходська школа, єврейський комплекс (про життя єврейської частини населення у Колочаві), хатина вівчаря, жандармський пункт, кузня та ін.

Тож вибирати є з чого. Відвідання таких комплексів може стати унікальною можливістю поринути в минуле, насолодитись старовиною, відчути себе хоч трохи ближче до культури своїх предків. Прогулюючись «старим селом» весело та пізнавально проведете час разом зі своєю родиною.

Валентина Горнецкі

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва