ТОП 20 Римо-католицький костел Вознесіння

ІсторіографіяТОП 20 Римо-католицький костел Вознесіння

ТОП 20 Римо-католицький костел Вознесіння

Костел «Вознесіння», в минулому, виконував багато функцій.

Був і  суспільним центром, де місцеве населення вирішувало проблеми громади; сторожовою вежею, що слугувала оборонним пунктом для всього міста; складом для взуття та навіть місцем зйомок художнього фільму, відомої колись на весь радянський союз, стрічки «Табір здіймається в небо». Зараз він повернув собі колишній статус духовного центру, ставши як і колись, храмом римо-католицької громади. Ця унікальна та неповторна будівля, що вражає своєю величчю та занесена до переліку пам’яток архітектури національного значення.

Католицька громада була заснована в Севлюші ще в XIII ст. Коли 1450 році місто розподілили між членами сім’ї Перені, згадується і парафіяльна церква. Проте точної дати будівництва самого храму немає. Є версія, що початкове місце розташування його, було на Чорній горі, поблизу замку Канків. Згодом після руйнації, з невідомих точно причин, перенесений в центр міста та відтворений за попереднім планом.

За час свого існування, храм неодноразово перебудовувався, через це, періодом його створення зазначають досить широкий проміжок часу ХІІІ – ХV ст. В цілому, це позитивно позначилось на ньому, бо кожне нове століття додавало свої неповторні риси, тож побачити тут можна елементи готики та романського стилів, а інтер’єр майже повністю увібрав в себе найкраще з бароко. Таким чином створився абсолютно неповторний та індивідуальний зразок архітектурного шедевру, що немає собі аналогів.

Складається будівля з вежі-дзвіниці, нави (поздовжня або поперечна частина простору церкви) і гранчастої апсиди (виступ будівлі, здебільшого півкруглий в плані). Зберігся давній бетонний цоколь, чудова і цінна художня різьба по каменю на арці та вівтарній частині. Головний портал (вхід) розташований під восьмигранною вежею, яка стрілою знімається в небо (показує на місце знаходження Творця Всесвіту). Храм оточують кам’яні підпорки, так звані контрфорси, що підтримують храм в єдиному непорушному моноліті. Зберігся декор, зокрема на фасаді. Всередині храму, стилю готика відповідають місця для священнослужителів і для священних таїнств. На колонах є елементи бароко. Вікна із круглими арками, характерні для романського стилю.

По стінах розвішані глиняні дощечки, які зображують хресний шлях Христа. Позаду олтаря вітраж «Святий голуб» ( XVIII ст.), провісник миру й добра. Кажуть тут знаходиться склеп родини Перені, які залишили значний слід не тільки в історії міста, але й цього храму, які також доклали зусиль до його створення. 1902 р. був зроблений розпис церкви. Тоді ж на вежі був встановлений гострий готичний шпиль, до того він був бароковим. В храмі є багато порохнілих впадин для кращої акустики, тому орган, встановлений тут 1888 р. фірмою «Орсаг Шандор і син», отримав ще більш неповторне звучання.

Над центральним входом розміщений герб єпископа Егеру – Баркоці, з зображенням єпископської шапочки. Коли Перені були реформатами опікувались і собором, але вже не як католицьким. Парафія була відновлена тільки 1863 р.

Пов’язана з храмом і моторошна історія. В 2011 р. робочі, які проводили каналізаційні роботи і натрапили на впадини, які вели в підвали, повністю засипані кістками. Це могли бути загиблі під час нападів татар або якоїсь епідемії. Достеменно цього не відомо.

Хоч зараз це є не найбільша споруда в місті проте й досі одна з найвпізнаваніших та найбільш знакових в регіоні.

Валентина Горнецкі

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва