Топ 20 Народні промисли Виноградівщини

ІсторіографіяТоп 20 Народні промисли Виноградівщини

Топ 20 Народні промисли Виноградівщини

Здавна славилась Угочанщина працьовитими людьми, що займались численними народними промислами.

Ці знання передавались з покоління в покоління, та дійшли й до наших днів. Тут робили все, від вишивки, та ткацтва до створення речей з глини та шумелиння кукурудзи. Затисянський регіон тягнувся до угорських мотивів, волоський край – румунських. Вся ця багатогранність та різнобарвність, становлять перлину народної творчості Виноградівщини.

Кажуть, бондарівська слава (виготовлення діжок з дерева)  шаланківських майстрів, сягнула далеко за межі села, тож ці вироби знали на весь колишній Радянський Союз. Не одне десятиліття місцевість славилась своїми виробами. Зародився промисел тут порівняно недавно, десь у 20-х роках ХХ ст., коли перші селяни вивчились діжкоробської грамоти в Угорщині. Зараз у селі працює близько 20 бондарів. Бочки, виготовлені з високоякісного дуба, дають винам неперевершений смак та аромат. Не меншою майстерністю славляться представники художньої різьби по дереву (с. Нове Село). Можна побачити навіть дерев’яні скульптури. В. с. Шаланки, є цілий парк слави зі скульптурами відомих особистостей. Серед них угорський король Іштван  (Святий) та керівник повстання куруців – Ференц Ракоці II.

Значні поклади каолінової глини в регіоні, зокрема в с. Оноки, сприяли розвитку гончарства та виготовлення кераміки. З високоякісного матеріалу створювали оригінальні та екологічно-чисті вироби. Відродженням цих мистецьких напрямків займаються місцеві майстри (смт. Королево, м. Виноградів), даючи їм нове дихання.

Широко в регіоні займаються і ткацтвом та вишивкою (с. Черна, с.Хижа. с. Пийтерфолво). Особливо популярні килимові доріжки «покровці» та вишиті рушники. Кожне село має особливий, притаманний лиш йому орнамент, традиційну кольорову палітру.

Збереглась і техніка створення виробів з кукурудзяного листя («шумелиня»), як то сумки, хлібниці, кошики (с.Нове Село), даючи нове життя непотрібним колись матеріалам.

Валентина Горнецкі

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва