Топ 20 Там живе історія (музеї Виноградівщини)

ІсторіографіяТоп 20 Там живе історія (музеї Виноградівщини)

Топ 20 Там живе історія (музеї Виноградівщини)

За багаторічну історію свого існування, Виноградівщина накопичила численні пам’ятки археології, історії та культури.

Надзвичайно цінні речі можна побачити у Виноградівському районному історичному музеї, створеному в 1965 році. В фондах зібрано більше 18 тисяч цінних, а часом навіть унікальних експонатів.

У відвідувачів є змога поринути в минуле краю, де, вже понад 1 млн. років тому жили люди. Про життя племен палеоліту розповідають знахідки при розкопках давньої стоянки поблизу смт. Королева – найдавнішої в Центральній і Східній Європі (більше 1 млн. років). Можна також побачити речі знайдені при дослідженні «Малокопанського городища» (Х ст. до н.е. – ХІ ст. н.е.), що колись був  важливим металургійним центром Верхнього Потисся.

Поповнюють колекцію і знахідки із розкопок замка «Ньолаб», що в Королеві: монети, зброя та унікальний кахлі XVI ст. із зображення елемента герба відомої родини Перені, що протягом декількох століть були володарями цих місць.

Один із залів експозицій представляє тему «Побут Виноградівщини в період ХVІІІ ст. – першої половини ХХ ст.». В ньому зібрані предмети домашнього вжитку, знаряддя праці, ткацтво та вишивка, домотканий одяг.

Крім міського, є ще цікавий сільський музей – Етнографічний музей у Новоселиці. Відкритий ще в 1989 році, в пристосованому приміщенні, де колись жили священнослужителі села. Має чотири відділи: ткацтво та вишивка; знаряддя праці; побутові речі; світлиця.

Яскраво та багато представлена специфічна культура волохів (узагальнювальний термін, що позначає кілька сучасних романомовних народів в Центральній, Східній та Південно-Східній Європі). Тут можна побачити: ткацький верстат, прядки, веретено, вишивки, чоловічі, весільні й святкові костюми, прикраси, дерев’яний посуд. Унікальне зібрання речей представляє спільне та відмінне в культурі українців та румунів, побут та звичаї а також своєрідний місцевий колорит.

Ці музеї, разом із Затисянським музейним комплексом яскраво та цікаво, а головне змістовно представляють історію Угочанщини від найдавніших часів до сьогодення.

Валентина Горнецкі

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва