Туристичні маршрути Виноградівщини

ІсторіографіяТуристичні маршрути Виноградівщини

Туристичні маршрути Виноградівщини

Для тих, хто планує свій відпочинок на Закарпатті, Виноградівщина пропонує три цікаві туристичні напрямки:

Маршрут №1


1. «Старовинний Севлюш»
• Костел Вознесіння;
Пам’ятка архітектури національного значення. Немає єдиної дати створення. Через часті пожежі та руйнації періодом побудови визначають ХІІІ – ХV ст.
• Монастир францисканців;
Ансамбль збудований у ХVІІ – ХVІІІ ст. Був знищений під час нападу кримських татар у 1717 р. та пожежі. Складається з костелу та монастиря, який має біля 30 приміщень. У монастирі є внутрішній двір.
• Виноградівський районний історичний музей
Надзвичайно цінні речі можна побачити у Виноградівському районному історичному музеї, створеному в 1965 році. В фондах зібрано більше 18 тисяч цінних, а часом навіть унікальних експонатів.
• Палац родини «Перені»;
Палац родини Перені створений в ХVІ – ХVІІ ст. як дім-замок. Спочатку була запланована одноповерхова будівля. Згодом виникла потреба добудувати його, тому зараз має 2 поверхи та 4 кутові вежі. Спеціалісти зазначають, що це типовий зразок стилю бароко.
• Руїни замку «Канків»
В XI столітті, з поширенням на цю частину влади угорських королів, тут споруджується замок – опорний прикордонний пункт.

Маршрут №2

2. «Затисянський край»

 с.Пийтерфолво (Петрово) – с.Тисобикень (Бобове) – с.Ботар
• Картинна галерея (с. Пийтерфолво);
Картинна галерея представляє творчість найкращих Закарпатських художників (Бокшая, Коцки, Манайла).
• Скансен: Затисянський етнографічний музейний комплекс. Відтворює побут Затисянщини (с. Тисобикень);
Етнографічний музей під відкритим небом, так званий скансен, де збереглись автентичні будівлі кінця ХІХ – початку ХХ ст. Побачити можна: будинок заможного селянина, сільську школу та хатину бідняка. Музей етнографії експонує кращі зразки народної архітектури та побуту місцевих угорців цього періоду.
В палаці родини Фогороші (1890 р.), магнатів землевласників, розмістився історичний музей, що представляє найважливіші етапи з історії регіону, від найдавніших часів до сьогодення.
• Дегустаційний зал ТМ «Пан Еко».
Перший в Україні та Східній Європі музей леквару, пам’ятники закарпатському варенню та свині породи «Мангалиця». Вся продукція є екологічно чистою та відповідає європейським стандартам органічної продукції.

Маршрут №3


3. «Волоський край»

Королево-Новоселиця
• Руїни замку «Ньолаб» XIII ст. (Королево);
Ще в 1262 році було дозволено полювати в цій місцевості, тож незабаром виріс, на горі вулканічного походження, мисливський будинок, що згодом перетворився на могутню твердиню – замок «Ньолаб».
• Церква Успіння Пресвятої Богородиці XVII ст. (с. Новоселиця)
Це – єдина дерев’яна церква готичного стилю в усьому Виноградіському районі та одна з наймініатюрніших в області. Зведена без жодного цвяху. За офіційними даними побудована 1669 року майстром Кочаловичем, який вибрав надзвичайно вдале місце для її розташування, в самому центрі с.Новоселиця.
• Етнографічний сільський музей (культура волохів). (с. Новоселиця).
Має чотири відділи: ткацтво та вишивка; знаряддя праці; побутові речі; світлиця. Представляє традиції, звичаї та побут волоського краю.
• Пішохідний маршрут «Шлях Пинті».
Легендарний, але маловідомий широкому загалу опришок Григір Пинтя – це унікальна та неординарна постать. Ще замолоду виступив проти австрійського панування, а для селян став місцевим «Робін Гудом».
Зазнав численних переслідувань від влади. Прихисток знайшов собі на території Закарпаття, в селі Новоселиця, що на Виноградівщині.

 Валентина Горнецкі

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва