Геральдика Угочанщини

ІсторіографіяГеральдика Угочанщини

Геральдика Угочанщини

Угочанщина має складну та давню історію. Це був важливий торгівельний центр в регіоні, тому наявність герба та печатки було просто необхідним, інакше здійснювати комерційну діяльність ставало досить важко.

 З 1550 р. всі комітати Угорського королівства, куди входила і наша Угоча, обов’язково отримали власні герби. Вже 1564 році мав його і Севлюш. Він належав, до так званого, ранньогеральдичного періоду, тому відзначався простотою та чіткістю виконання. На світлому (сріблястому або білому) полі було зображено три зелені листки винограду та три золотисті грона, що виходили з одного центру. Кольори мали своє символічне значення. Зелений означав добробут, золотий (жовтий) багатство. Вважається, що це найбільш давній, збережений герб міста.

Такий же мотив залишився і в подальших гербах, а гроно винограду стало найбільш пізнаваним символом краю. З кінця ХІХ ст. на гербі міста відбулись деякі зміни, зокрема, додалось зображення селянина-винороба, одягненого в синій костюм та білий фартух. Чоловік тримав в руці три винограді грона. Синій колір означав чесність та вірність, принаймні угорській короні. Згодом селянина замінив угорський гусар, а кількість грон скоротилась до одного. За свідченнями, такий герб ще в 1908 році існував.

Щодо герба Угочанського комітату, то в 1715 році він являв собою поділений на 4 частини щит іспанського зразка, облямований жовтими жолудями. На верхніх, срібній та синій частині, зображено золоте гроно винограду та золота риба, на нижніх – жолудь та чорний рак з річки Ботар. Вся ця символіка відображає багатство та родючість цієї місцевості.  В центрі, на червоному щиті, стояв золотий лев, перенесений з герба роду Перені, символ влади та сили. Таким герб зберігся і до сьогодні.

Сучасний герб Виноградова затверджений 26 вересня 1990 року міською Радою. Над гербовим щитом розміщені срібна геральдична лілія і дві червоні троянди із золотою серединкою. Він доповнюється білим прапором, в центрі якого і розмістився герб. Полотнище оточене трикутниками: 15 по довжині та 10 по ширині. Трикутники блакитного та жовтого кольорів представляють українське населення району, червоні та зелені – угорське. Таке поєднання показує етнографічне різнобарв’я краю.

Валентина Горнецкі

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва