Пам’ятники Виноградівщини. Погруддя Жигмонда Перені

ІсторіографіяПам’ятники Виноградівщини. Погруддя Жигмонда Перені

Пам’ятники Виноградівщини. Погруддя Жигмонда Перені

Встановлено 1906 року. 1944 року радянська влада його зняла, а повторне відкриття відбулось 24 жовтня 1991 року, перед будинком колишнього Угочанського жупанату, а нині угорськомовної школи №3.

Рід Перені був впливовим та заможним, у володінні сім’ї були замки Канків і Ньолаб з навколишніми територіями. Одним з найвідоміших його представників був Жигмунд – меценат, активний громадський та політичний діяч. В історії міста Севлюш (сучасний Виноградів) залишив значний слід. Саме під його керівництвом як жупана, місто зазнало свого розквіту. Брав активну участь в революції 1848-1849 рр. (досягнення національної незалежності Угорщини, припинення панування Австрії), за що був засуджений та страчений в місті Буде.  

Валентина Горнецкі

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва