Пам’ятники Виноградівщини. Загиблим в Першій світовій

ІсторіографіяПам’ятники Виноградівщини. Загиблим в Першій світовій

Пам’ятники Виноградівщини. Загиблим в Першій світовій

Вони боролися і вмерли за Бога і родину

За батька та матір за братів і країну!

В пам’ять про загиблих односельчан в роки Першої світової війни, жителі Великих Ком’ят вирішили поставити пам’ятник, для цього організували збір коштів. Але важкі повоєнні роки та ретельна робота над скульптурою дали можливість виконати цей задум тільки в 1935 р.

Жива та духовно наповнена композиція представляла солдата, який на колінах благає Ісуса, щоб кровопролитна війна закінчилась та запанував мир.

Відкриття було справжньою подією, присутнім був навіть представник чеського парламенту. Радянська ж влада не так прихильно ставилась до нього і без зайвих докорів сумління він був демонтований.

Перебував «солдат» у небутті, поки учні місцевої школи не знайшли кам’яну плиту з підніжжя пам’ятника, а вже 26 вересня  2010 він отримав друге життя.

Валентина Горнецкі

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва