Туристична Виноградівщина. Храми

ІсторіографіяТуристична Виноградівщина. Храми

Туристична Виноградівщина. Храми

Костел Вознесіння (м. Виноградів)

Від храму до храму… про найцікавіші сакральні споруди Виноградівщини!

У середині ХV ст. побудували костел “Вознесіння”.  В пору розквіту міста був його громадським центром. Сюди городяни приходили не лише на богослужіння, але і збиралися для вирішення життєво важливих справ. З вежі костелу вартовий слідкував, чи не наближаються вороги. З початку XVІ ст. переходить до рук монахів-францисканців. У 1748 році єпископ з Егера Баркоці передає древню споруду католикам. У пам’ять про цю подію над головним порталом костелу вибито герб єпископа. Фрески прикрашають костел із ХIХ століття. У 1998 році будівлю, яка тривалий час використовувалася не за призначенням, передано римо-католицькій громаді Виноградова.

Монастир і костел францисканців (м. Виноградів)

Перші згадки пр монастир і костел францисканців датуються 1516 роком. В 1535 році в монастирі проживало 22 монахи. В період реформації, нащадок барона Перені стає протестантом і виганяє католицьких священнослужителів зі своїх володінь. У 1556 році він нападає з озброєним загоном на монастир францисканців в замку Канков. Ченців, що чинили опір, наказав убити. Тіла їх разом з прахом Яноша Капістрана(ченця-францисканця, який разом зі своїми хрестоносцями допоміг угорському полководцеві Яношу Гуняді в критичний момент битви) були кинуті в замковий колодязь. Ця подія знайшла своєрідне трактування в народній творчості. Одна з легенд розповідає про те, що монастир був зруйнований за наказом барона Перені тому, що ченці заманили туди його дочку, теж виховану в протестантській вірі, і тримали її в ув’язненні довгі роки. Звільнив її зрештою один паломник, але вона вже була хвора і незабаром померла… В 1556 році монастир був зруйнований. Згодом відбудований для монахів ордена св. Франциска вже на іншому місці. Після пожежі у 1747 році відновили в стилі бароко. В цей же час збудували і костел. Фрески прикрашають костел із ХІХ століття.

Успенська церква (с. Новоселиця)

Церква – тридільна, складається в плані з однакової ширини бабинця (в цій частині молились тільки жінки), нави (тип базиліки, де молились тільки чоловіки) та меншої прямокутної вівтарної частини. Будівля покрита високим двосхилим дахом, який над бабинцем переходить у стрімку чотиригранну вежу, завершену гострим шпилем. Вежу прикрашає декоративне підсябиття (верхня виносна частина дерев’яної дзвіниці) з фігурними вирізами у вертикальній обшивці. За стилем пам’ятка відноситься до групи закарпатських дерев’яних храмів регіону Потисся, в яких з найбільшою повнотою виразився дух готичної архітектури. Відома церква також своїм настінним розписом.

Реформаторська церква (с. Шаланки)

Має давню історію церква, що є однією з найстаріших церков Закарпаття. Збудована римо-католицькою громадою в XIV ст. А в 1540 році коли населення прийняло реформаторську віру, храм був переданий реформаторам. На протязі століть храм не одноразово відбудовувався. Це пов’язано з частими пожежами, які тут відбувались. 1789р проводились великі реконструкції – церква була відбудована з каменю. 1821 року після ще однієї пожежі храм обновили, але він втратив багато елементів у стилі готики. 1873 були зроблені прибудови зі сторони бокового фасаду, а 1936 р. пристроєний притвор (найзахідніша частина храму відділена від середньої частини храму глухою стіною). Сама пам’ятка була підштукатурена і побілена.

Валентина Горнецкі

Закінчила Ужгородський Національний університет. Вивчала туризм та історію. Свого часу займала посаду завідувачки сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА. Учасниця та організаторка ряду туристичних проєктів, екскурсовод. Прагне нових пізнань та самовдосконалення.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва