Ткані покрівці, файна тайстра, щира пісня, щасливі люди…

ПодіїТкані покрівці, файна тайстра, щира пісня, щасливі люди…

Ткані покрівці, файна тайстра, щира пісня, щасливі люди…

У кожного народу свої призначення, історія, звичаї, характер, навколишнє середовище та інші особливості. Самобутність означає, що культура, політика, економіка народу відповідає цим його особливостям. Бути собою – модно. Бути собою – ефективно.

Плекання власної самобутності сприяє усвідомленню «я – ми  –  вони», сприяє довірі, взаємодопомозі, колективній синергії. Солідарність – це найбільший капітал, бо кілька згуртованих людей завжди перемагає безліч  роз’єднаних. Цьому гарним підтвердженням є Василь Васильович Івашко –  завідувач музею-майстерні ткацтва  села Черна.  Його невичерпний поклик до пошуків першоджерела вимальовує дорогу автентичності у рідному Закарпатті. Дорога прокладена крізь роки, крізь перешкоди цивілізаційних змін, крізь видозмінені уявлення усього того, що вчора було рідним, а вже сьогодні – чужим.

Чи може час стирати ідентичність?

 Наявність свого, власного, неповторного завжди викликає повагу. Повагу в  себе до себе, повагу в суспільстві. Саме так самобутня спільнота викликає зацікавлення своїми мовою, звичаями, релігією, фольклором, їжею, одягом… Виявляється, для чергового запису сторінки в історії краю достатньо просто бути собою. Бо все, що прагне бути самобутнім і сильним, отримує підтримку Вищих Сил.

Не знаю наскільки ефективно працюють Вищі Сили, але сьогодні, 7 червня 2019-го на огляд любителів  народного мистецтва були винесені експонати з приватних колекцій сімей Івашко та Тотар. Для відкриття виставки «Збережена самобутність» у виставковій залі «Імпасто» їм довелось прикласти чималих зусиль. Я вже мовчу про особливі голубці з травами та волоським горіхом; чорний хліб з шкварками, часником та цибулею; тістечко з яблуком; бринзою… і звісно – палинкою (домашньою горілкою), яку відстоюють на травах аби все зле зникло, а залишилось тільки на хосен (на здоров’я).

«Через народні ремесла людина отримує душевне заспокоєння, її аура набуває позитивних змін…» – зауважує Василь Васильович та наголошує на тому, що ентузіасти сільського музею-майстерні села Черна не  просто відтворюють те, чим колись займались наші прабатьки, а  виховують нове покоління, те, яке вміє цінувати минуле, аби будувати майбутнє. Зрештою, від СЕБЕ не втечеш – ткані покрівці, файна тайстра, щира пісня,  щасливі люди…

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва