«Рідне слово». День письменника. Виноградів.

Події«Рідне слово». День письменника. Виноградів.

«Рідне слово». День письменника. Виноградів.

Третій день березня 2018-го став зустріччю з представниками літературного об’єднання «Рідне слово», що відбулася в читальному залі головної книгозбірні району.

Творчий десант  приїхав до Виноградова у складі з 9-ти людей: Тетяна Рибар, Богдан Сливчук, Лариса Бегун, Валентина Кушнір, Яна Міхеєва, Гізелла Лімбах, Ганна Косак, Олеся Марухнич, Сергій Міхеєв.

Неаматори поетичного та прозового письма відтворили дійство письменницької харизми.

Між рядків і звуків до слухацької аудиторії доносилось передчуття невибагливого, простого але такого трепетного авторського читання. Склади і рими, наголоси та пробіли, (не)вимушені трикрапки  і всі існуючі знаки мовного стилю розщепили почуття на атоми нефізичного значення, бо задушевність та дитяча безпосередність, щирість… зробили свою справу вдовольнивши слухача потребою у спокої в міру розбавленим нотним штилем.

Поети та письменники дивні люди. Певно, тому й зустріч була по-своєму дивовижною. Бути у колі людей життєвим таланом схожих на тебе – прагненням писати, вимальовувати сокровенні догми і принципи по-творчому  не творчого життя наполовину змішаним з реальністю, але надто дорогим аби загубитись, десь там, у потребі  насушного буття – це відчуття свята, бо коло у якому зараз ти є нерозривним, воно сповнене ентузіастами, які дарують себе світу крізь призму слова. Ось вона авторська втіха.

День письменника неминуче прийшов, календарно – 3 березня, а по духу – щомиті. Тому я неймовірно вдячна Мукачівським колегам по перу за спільні пережиті миті.

ДОВІДКОВО:

Мукачівське літературне об’єднання «Рідне слово» створено у 2000 році. Воно стало спадкоємцем відомого у краю «Пролум’я», яке свого часу дало закарпатській літературі такі яскраві імена як Юрій Мейгеш, Дмитро Кешеля, Микола Матола, Лука Дем’ян, Василь Греба, Василь Пагиря, Іван Чопей, Віктор Дворниченко, Йосип Жупан та багато інших. Літературна спільнота чисельна та багатонаціональна, поети якої є представниками різних етнічних культур, а тому у «Рідному слові» пишуть і читають багатьма мовами світу. Першим головою «Рідного слова» став поет Ярослав Січ (2001-2005рр.), згодом його очолив поет, лауреат  міської літературної премії імені Юрія Мейгеша Михайло Шушкевич (2005-2016рр.).

З 2017 року  головою об’єднання є Тетяна Рибар – письменниця, член Національної спілки письменників України.

За період діяльності об’єднання  видано 10 альманахів та понад 100 авторських збірок.

Богдан Сливчук

Народився на Львівщині. Педагог. Пише і друкується в періодичній пресі зі студентських років. Автор шести збірок.  Вдосконалює техніку віршування сонета. Цей поетичний жанр підвладний лише тим, хто здатен працювати над словом так, щоб воно засвітилось усіма своїми барвами, притому не порушуючи законів строфіки та ритміки вірша. Його поезія захоплює вільним і невимушеним плином фрази, що зумовлений експресією почуття і думки.

Богдан Сливчук лавреат заохочувальної премії газети «Молодь Закарпаття – реформа, як учасник конкурсу «Малий Парнас». Лауреат міської щорічної літературної премії імені Юрія Мейгеша (2017р.) Заступник голови літературного об’єднання «Рідне слово».

Лариса Бегун

Народилася у місті Івано-Франківськ. Музикант. Асистент кафедри музичної освіти та виконавчого мистецтва Мукачівського державного університету,  викладач Мукачівської школи мистецтв №1. Авторка п’яти поетичних збірок та збірок віршів на музику Ігора Білика, Михайла Герца. У центрі поетичного Всесвіту Лариси Бегун любов у всіх її проявах, тонкі грані бутя, людських відносин, світ радості і печалі, зрілих розмислів і дитячої крилатої легкості.

Валентина Кушнір

Народилася у місті Івано-Франківськ. Ініціативна, надзвичайно позитивна і яскрава особистість. Автор трьох поетичних збірок. Володарка диплому та головного призу конкурсу шукаю продюсера, у номінації «кращий поет року» м. Київ, та Золотої премії у номінації «Поет року» на Кримському ТБ у Сімферополі (2012) Нагороджена Подякою Міністерства культури України за участь у конкурсі «Креативна Україна» та нагороджена дипломом за 1 місце у творчому конкурсі «Креативна Україна» у номінації «Музичний твір» 2015р. Активна учасниця всеукраїнських літературно-музичних фестивалів.

Яна МІХЕЄВА

Народилася 24.10.1962р. у м.Мукачево. Талановитий педагог – вчитель зарубіжної літератури, керівник-організатор, режисер і сцинарист. Поетеса. Бард. Оригінальна виконавиця, яка має чималу кількість своїх прихильників. Учасниця численних всеукраїнських фестивалів бардівської пісні. Член мукачівського бард-клубу «Аквамарин» та ЛО «Рідне слово».

Гізелла Лімбах

Народилася в м.Мукачево. Писати вірші почала з шкільних років. Єдина представниця славнозвісного ЛО «Полум’я». Друкується в періодичній пресі, альманахах. Пише і перекладає угорською та українською мовами. Поезії авторки пройняті ліризмом і особливою тональністю. Усі свої вірші читає виключно напам’ять. Автор поетичної збірки «Рожевий небокрай». Член ЛО «Рідне слово» з 2000 року.

Ганна КОСАК

Народилася у одному з казкових місць Закарпаття – селі Визниця, Мукачівського району. Надзвичайно сердечна і витончена особистість. Займається художньою фотографією. Малює. Оволоділа технікою розпису посуду своїми руками. Віршує з шкільних років. Вагоме місце у творчості авторки посідають філософські роздуми та інтимна лірика, адже, життя без любові, без кохання втрачає будь-який сенс і тільки всеперемагаюча сила любові здатна розтопити душу. Член ЛО «Рідне слово» з 2017 року.

Олеся МАРУХНИЧ

Мукачівка. Навчається у Рівненському Інституті мистецтв за спеціальністю: музичне мистецтво естради. Займається композиторською діяльністю. Має безліч захоплень. Малює. Фотографує. Дуже світла і позитивна, невтомна, цікава і допитлива. Багато подорожує. Член ЛО «Рідне слово» з 2018 року.

Сергій МІХЕЄВ

Народився на Кубані. Надзвичайно талановита особистість. Художник графік. У 2000 році мав персональну виставку на замку «Паланок». Різб’ярь, реставратор. Пише музику. Виконавець. Грає на багатьох інструментах.

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва