Повернення до першоджерела. Рушники

ПодіїПовернення до першоджерела. Рушники

Повернення до першоджерела. Рушники

Філософ і математик Платон говорив, що Бог діє по геометричних лініях. І дійсно, орнаменти, що наносилися на рушники, так само, як і на одяг, структурували навколишній простір у бажаний, комфортний для життя людини стан.

Тільки у першому випадку структурувався простір помешкання, чи того середовища у природі, де знаходився рушник, а в другому – простір довкола людини або її аура. Ми часто вживаємо поняття “атмосфера дому”. Вона може бути тепла, приязна, а може бути холодна, чужа. От власне рушники і робили цю атмосферу теплою, насиченою невидимими, але такими необхідними флюїдами… 

Я не можу з певністю говорити про флюїди, що заполонили минулої п’ятниці виставкову залу Імпасто, вже надто вона перенасичена символами та криптограмами. Але жінка, яка зібрала та представила загалу 500 вишитих рушників, володарка не тільки даної колекції, а й –  щирої усмішки та  позитивної вдачі.

Тепло.

Тепло від візерункових потрясінь, від усвідомлення глибинної енергетики, яка переходила з покоління в покоління. І це тобі не затерта річ, а витвір, що дає усвідомлення ідентичності себе, як людини, як українця.  Власне більше нічого й не суттєво, бо посил від побаченого, це повернення до першоджерела. Туди, де колись ти з’явився на біле полотнище Всесвіту і тебе огорнули материнські руки прикладаючи до грудей.

Виставку вишитих рушників представила Майя Вайда у виставковій залі Імпасто 27 жовтня.

Символіка українського рушника, вишивки

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва