Поспішна ранковість

ПрозаПоспішна ранковість

Поспішна ранковість

При зустрічі він здався мені невдоволеним, а можливо не повністю пробудженим. Ранок був дуже раннім.Місто важко просиналося з-під важких, навислих дощових хмар, що ледь стримували свої душевні болі.
Першим рейсовим автобусом приїхала до знайомого міста і мала близько двох годин вільного часу між пересадками.
Ні, він був спокійним. Холодно спокійним, як осіннє небо. Воно чекало нашої зустрічі, щоб вирішити, який подарувати день сьогодні. Спокійною була і я. Після поспішних ранкових збирань, коли мене нудить від дотику до самої себе, в момент вмивання, розчісування і одягання на своє тіло якоїсь одежки  з манжетами, поясом і ще всякими дрібними застібками. Я не навиджу ранки, як ненавидить їх Андрій Любка! Справа не в тому, що ночі короткі, чи сни гламурні перериваються, а певно в незручностях, які чомусь нав`язує нам день. Ми противимося цьому? Авжеж ні! День – це наше кредо, наше відкрите вікно, де наші завдання, обов`язки, обіцянки, вимоги, зізнання, суперечки, невдоволення і задоволення роблять з нами геть не те, чого ми прагнемо. Я думала ні про що. Я не думала. Так мало часу, щоб обговорювати щось значиме, на то є телефон, соцмережа. Знаю, що буде приємністю просто помовчати з ним цього поспішного ранку, чи посидіти десь на лавці в парку. Транзитом через жовтень.
– Ти здогадуєшся куди їдемо?
Стараюся впізнати вулицю. Ми направлялися в парк Лесі Українки. Якимось чином пробудження проходило синхронно між нами – двома суб`єктами прогулянки, між парком і містом, між землею і небом. Це і викликало ту приємність, що єдино задовольняла зустріч в інтервалі цього часу.
Зайшли до парку не з парадного входу, а з протилежної сторони. Так давно не гуляла Лесиним парком, а цю частину і взагалі не відвідувала, тим паче такої ранньої пори. Пахло не сирістю, а осінньою свіжістю і млою. Хмари завмерли над нами мовчазними свідками. Дерева причаїлися, споглядаючи на легко одягнених бігунів і вигулювачів собак. Декілька моржів купалися в Стиру. Дзеркальне відображення дерев з  протилежного берега примагнітило мій погляд. Повітря бездиханно творила аморфність. Зачудувалась таким незвичним зображенням у таку похмуру погоду. Вода не мала кольору хмар – вони виглядали брудними і трохи гидкими, а річка створила віддзеркалення чогось не природного, ніби дно посріблене створило цю ілюзію.
– Глянь, – перервала його слова, показуючи на річку, – я такого ніколи не спостерігала.
Саме в цю мить закричала одна із сорок. Зграйка розкішних, з чорно-білим оперенням пташок бадьоро здовбувала рештки піцци з коробки, залишеної недбалими відвідувачами.
– Влітку – це пляж, та я не був тут. Купаюся взимку, часто гуляю такої ранньої пори. Недалеко є невеликий зоопарк. Там жив мій друг – зубр Крон. Я купував буханець хліба і щоранку годував його. У важку пору існування я це називав втіканням від…
– … і витіканням можливостей, – гостро відповіла я і замовкла.
 Воду на річці подробили хвильки. Все. Магія закінчилася. Коротка пауза і довга алейна доріжка з виструнченими високо ліхтарями запропонувала нам вхід і вихід одночасно.
– Вхід і вихід… – продовжила вголос  свої думки.
–     Що? – перепитав.
–     Така поспішна ранковість, як вхід і вихід. Ось і Леся. Візьми камеру, сфотографуй.
Я пригадала, як більше двадцяти років біля цього пам`ятника в таку ж осінню пору стояла біля Лесі перед камерою СМЕНА і посміхалася.
Хіба ж я поспішала? Ранок не любить себе. Ранок любить свою ранковість.
Двоє солідних пенсіонерів, минувши нас, оглянулися. Вони були схожі на дерева в парку – давні, рідні один одному, тому що так трапилося. Вибачте, перехожі, ми вам трапилися! Будьте обережні, заглядаючи на нас. Ми не палітурка журналу, який ви часто читаєте і яким згодом б`єте мух. Ми лише мить, яку ви розсекретили тільки за рахунок збігу обставин.
Парк чекав вранішнього сонця, енергії, спроможної зарядити день. Сьогодні природні сили, що виробляють її, складаються з рисочок ,, мінус-мінус’’. День передбачався мокрим, холодним і байдужим. Зовсім не поспішаючи, під віртуозне прокачування коліс авто, поверталися з території дотику.
 – В місті нічого особливого.
– Тому, що ти тут живеш щодня, бачиш все надто часто і конкретно. Ти думаєш про матрицю всього створенного і дорікаєш собі в пасивності. Поспішно даючи заключення вивченому, прирікаєш себе на бездіяльність. Я шукаю помилки в матриці. Це безглуздо, зате не бездіяльно.
Автовокзал відправляв усіх бажаючих на всі чотири сторонни. Я взяла білет на захід, вийшла на платформу. Сідаючи  в автобус, випустила з рук декілька монет, що повернули в кассі. Добрий знак, я ще приїду сюди коли-небудь. Та не впевнена, що це буде саме такий ранок, чи така пора, адже я шукаю помилки в матриці.

Валентина Костьо

Найбільше люблю пізнавати світ, люблю читати, малювати (живопис, графіка, ілюстрація), писати вірші, вивчати мистецтво, в’язати, думати, гуляти, спілкуватися, прибирати в домі. Не люблю куховарити, але з любов’ю готує для сім’ї. Народилася на Волині. Виросла на своїх фантазіях, тому творчий путівник веде мене з дитинства та особливе творче піднесення почалося в зрілому віці. Автор дитячих збірок для дітей: «Намистинки» (ілюстрації авт.) вид-во Олександри Гаркуші, м. Ужгород, 2011р. «Відчуття щастя» вид-во «Майстерклас», м. Київ, 2014р. Персональні виставки живопису та графіки: 2009р. – м. Мукачево, замок Паланок, 2010р. – м. Хуст, галерея «Митець Верховини», 2012р. – м. Виноградів, галерея «Хелена», 2021р. – смт. Опішня, Полтавська обл., Національний музей-заповідник українського гончарства. З 2013 року працюю адміністратором виставкової зали ІМПАСТО в м. Виноградів на Закарпатті. Займаюся виставковою діяльністю.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва