Хвилююча доля кінофільму «Марійка-невірниця» та його щасливе повернення з небуття

ОсобистостіХвилююча доля кінофільму «Марійка-невірниця» та його щасливе повернення з небуття

Хвилююча доля кінофільму «Марійка-невірниця» та його щасливе повернення з небуття

Погасили світло. На екрані побігли титри з іменами виконавців головних ролей. У залі полинула хвилююча знайома верховинська музика. А далі пішов сюжет фільму, знятого в Колочаві та на Чорній ріці. Картина так захопила людей, що вони забули, що грали самих себе. Без нарікань на труднощі та суворі випробування долі, які щодня переживали і зносили в своєму житті, тепер так вражаюче і  вдало було перекладено у кадрах знятого кіно митцями  фільму в Колочаві. Сприймалася верховинцями картина свіжо. Зовсім по-новому на неї реагували присутні на перегляді глядачі. Люди мовчки витирали сльози, щиро хвилювалися за свою героїню Марійку-невірницю, за її гірку і трагічну долю.

У центрі уваги, звичайно,  була Ганна Шкелебей, яка так переконливо і вдало зіграла роль простої верховинки, героїні фільму, яка стала жертвою життєвих обставин і часу.

Як вони з Данилом нахилялися над колодязем, – перебирали найяскравіші епізоди картини. – Наче самі черпали оту воду, набирали її у відра. Була це вже не вода, а дане від самого Господа людське щастя у долонях цієї закоханої пари.

Бачили ви, як вони солодко цілувалися! – не вгавали у бесіді жінки.

А що тут такого, – відповіла котрась. – Ну, цілувались красно. Шкода, що вже їм Богочко не поможе, не придасть здоров’я, доброти та сили, бо вже вічна розлука пролягла між ними…

Ще довго у Колочаві гомоніли про цю непересічну у селі подію. Вона познайомила і прославила це гірське верховинське село на весь світ. Те, що урядовцям не вдалося зробити за десятки літ, Іван Ольбрахт уміло і вправно зробив за одне літо. І як вірний друг горян приписався у цьому селі на віки.

… Колишній голова правління банку «Ажіо» у Києві, уродженець села Колочави – Станіслав Аржевітін,  серцем приріс до рідного села, де колись зробив свої перші виважені кроки на землі і за осяйною своєю долею подався до столиці. Знайшов він кошти і про спонсорував відеозаписи всієї хроніки 30-тих років. Зібрав фото документи, що розповідали про Закарпаття та його рідну Колочаву на Міжгірщині. Записав фільми  «Марійка-невірниця» (1933-1934) та кінострічку «Я піду в далекі гори», зняту у 70-их роках київським режисером Віктором Стороженком. Разом з другом юності Анатолієм (Антоном) Сугаєм передали їх у дар шкільного музею Івана Ольбрахта (справжнє  ім’я письменника – Каміл Земан) у Колочаві.

В золоту пору осені, 21 жовтня 2001-го року, в селі проходило фольклорно-мистецьке свято «Колочавське відлуння Тереблянської долини». На ньому звітували місцеві самодіяльні співаки, танцюристи, троїсті музиканти. Успішно тоді пройшла презентація книги Івана Ольбрахта «Микола Шугай – розбійник» та Івана Долгоша «Колочава». Були вони перевидані за сприяння тодішнього губернатора нашого краю Геннадія Москаля. Після тривалого концерту, присутніх на святі мешканців села і гостей, запросили на перший перегляд у новому тисячолітті кінострічки «Марійка -невірниця». Для присутніх глядачів на цьому показі по-новому відкрився цей фільм. Сприймався він як ціла епопея пережитих дідами і батьками часів, як відшуміла їхня історія минулого століття.

Доля героїв екрану склалася по-різному. В березневі дні 1939-го Микола Скира став січовиком. Як захисник Карпатської України потрапив до в’язниці. У німецькому концтаборі під час Другої світової війни загинув режисер Владислав Ванчура. За художника Петра Слабошпицького, який у ті часи вчителював у Воловому (нинішнє Міжгір’я) і побачив у фільмі молоду, дуже вродливу, виважену і серйозну дівчину Ганну Шкелебей, руку якої попросив і вона вийшла за нього заміж. На своє весілля, щасливі молодята запросили чеського письменника Івана Ольбрахта, який для них став найповажнішим гостем. З часом, подружжя Слабошпицьких на постійне проживання переїхало до міста Бардієва на Словакії. На жаль, головної героїні фільму вже на світі не має. При досі нез’ясованих обставинах, у грудні 1952-го року, у Празі раптово помер Іван Ольбрахт.

Так щасливо склалася доля фільму «Марійка-невірниця». Він продовжує жити далі. Як теплий спогад про те далеке полонинське 1933-го року літо, як невмируща пісня Івана Ольбрахта до вічно зелених смерекових Карпат і річки Колочавки, що напористо вибігає на Сухар, де  і до нині живе Шугаєва слава.

Марія Конкіна

                                                     м. Виноградів – смт. Колочава на Міжгірщині

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва