Літературні портрети митців Закарпаття

ЛітоглядЛітературні портрети митців Закарпаття

Літературні портрети митців Закарпаття

Синій колір обкладинки цього видання – це один із кольорів великої та яскравої палітри, яку створив автор Володимир Мишанич, зібравши свої статті, публікації, інтерв’ю в одну збірку «Митці Закарпаття. Літературні портрети». Більше вісімдесят постатей минулого та сучасності створюють живописну картину мистецького життя Закарпаття. Завдяки автору та його допитливому журналістському погляду, читач може глибше познайомитися з митцями, а то й відкрити для себе незнайомих чи маловідомих художників. І певно ця книжка з секретом, бо заглядати до неї можна повсякчас, коли є тяга почитати щось відволікаюче, з широким діапазоном мистецького пізнання, друковане слово. Це я з власного досвіду можу сказати.

Нічого новаторського, нічого абстрагуючого – майже енциклопедичний виклад, не маючий жодної кольорової ілюстрації створює яскраву палітру емоцій, якими жив чи живе кожен митець. Тут немає вершин, бо автор з однаковою увагою намагався найбільш виразно спроектувати свою розповідь та літературним словом створити портрети творчих людей свого краю.

Книжка вийшла друком в 2014 році у видавництві КП «Ужгородська міська друкарня», м. Ужгород та складається з трьох розділів: «Постаті», «Ювіляри», «Сучасники», а також перелік статей Володимира Мишанича, написаних ним з 2001 по 2014 роки які публікувалися в різних виданнях. І це чималий сторінковий «епос». Передмову до видання написав письменник Василь Густі, який закінчив її словами:

«Справжнє мистецтво і справжня робота не творяться поспіхом. Книжка Володимира Мишанича також творилась упродовж багатьох літ. Він вибрав краще з написаного ним і запропонував нам свою, словесну, панорамну картину яскравого, самобутнього, глибинного мудрістю культурно-мистецького життя Закарпаття. Подякуймо йому за це, непоспіхом прочитавши її сторінки».

Про автора:

Володимир Васильович Мишанич народився 16 жовтня 1960 року у селі Нижній Студений Міжгірського району Закарпатської області. Згодом сім’я переїхала в смт  Середнє на Ужгородщині. У 1980 році закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва, де навчався на відділі «художня кераміка». У 1990 році закінчив філологічний факультет Ужгородського державного університету.

Викладав малювання та креслення в Ужгородських середніх школах №3 та №19.

Працював кореспондентом у газетах «Новини Закарпаття», «РІО», «Срібна земля», «Карпатська Україна», «Ужгород», де висвітлював культурно-мистецьке життя краю.

В 1997 році, як власкор «РІО», місяць стажувався у США, у штаті Північна Кароліна, за програмою USIA-IREX «Громадські зв’язки» в редакції регіональної газети.

Член Національної спілки журналістів України з 1999 року.

Друкується в республіканських газетах і журналах..

Активно дописує в інтернет-видання Закарпаття online, газету «Ужгород», щоквартальний вісник «Культурологічні джерела» та «Календар краєзнавчих пам’ятних дат».

З 2008 року провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури.

Валентина Костьо

Найбільше люблю пізнавати світ, люблю читати, малювати (живопис, графіка, ілюстрація), писати вірші, вивчати мистецтво, в’язати, думати, гуляти, спілкуватися, прибирати в домі. Не люблю куховарити, але з любов’ю готує для сім’ї. Народилася на Волині. Виросла на своїх фантазіях, тому творчий путівник веде мене з дитинства та особливе творче піднесення почалося в зрілому віці. Автор дитячих збірок для дітей: «Намистинки» (ілюстрації авт.) вид-во Олександри Гаркуші, м. Ужгород, 2011р. «Відчуття щастя» вид-во «Майстерклас», м. Київ, 2014р. Персональні виставки живопису та графіки: 2009р. – м. Мукачево, замок Паланок, 2010р. – м. Хуст, галерея «Митець Верховини», 2012р. – м. Виноградів, галерея «Хелена», 2021р. – смт. Опішня, Полтавська обл., Національний музей-заповідник українського гончарства. З 2013 року працюю адміністратором виставкової зали ІМПАСТО в м. Виноградів на Закарпатті. Займаюся виставковою діяльністю.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва