ЗІРОЧКА. Той, котрий живе за вікном

ЗірочкаЗІРОЧКА. Той, котрий живе за вікном

ЗІРОЧКА. Той, котрий живе за вікном

ЧАРІВНИЙ ЧАЙНИЧОК. Той, котрий живе за вікном

Чайничок любив дивитися через вікно на осінь. Йому здавалося, що його погляд здатен зігріти холод зими і так скоріше прийде весна. І тоді Зірочка знову буде веселою.

Уже пішов сніг, а він, як завжди, непорушно стояв собі на підвіконні. Інколи, відкривав оченята і оглядав кімнату Зірочки. Та найчастіше, майже завжди, милувався  Тим, котрий жив за вікном. Той був дуже красивим. «Якби мені хоч трішки бути схожим на Нього», – думав Чайничок. Кожного вечора, як тільки-но в кімнаті запалювались вогні, Той  починав світитись незрозумілим для Чайничка сяйвом. Сяйво, поволі, заходило променями через скло і сідало на підвіконня біля Чайничка. Тоді Чайничок думав: «Може мені запросити Того в гості, тим більше, що зараз зима і певно, йому там холодно –  по той бік вікна?»

Чайничок був дуже хорошим чайничком. Зовсім не схожим на річ, якою користуються на кухні. А може не потрібною? Ну як він може бути комусь потрібним, коли в домі де він колись був ніхто уже давно не жив? І тільки чари маленької Зірочки, одного прекрасного дня, змогли його знайти по той бік вікна. Тому не дивно, що завжди, дивлячись через скло, Чайничок  співчував Тому, котрий одиноко собі сидів і дивився на нього таким благаючим поглядом.

«Як же мені його впустити? –  задумався Чайничок. Треба, аби Зірочка відчинила вікно, – продовжував думку, – тільки як їй про це сказати?»  І тоді Чайничок промовив до дівчинки:  «Зірочко».

Зірочка не розчула, й далі гралася зі своєю улюбленою лялькою Наталкою. Наталка була вередливою й дуже перебірливою в одежі. Тому Зірочка старанно шила одяг для неї: відрізала шматок тканини зі свого платтячка, прикладала до  порцелянової модниці спідничку, обдивлялася, позначала що і як зашивати… А вже тоді бігла до мами, аби вона дала голку та нитку. Мама скільки разів просила свою Зірочку не різати  платтячка.  Та все марно, бо Зірочка подивиться в глибокі мамині очі, поморгає своїми довгими віями, усміхнеться, ледь помітно, й промовить  підлещуючись:  «Ну, Мам-о-о-о…»  І що тут мамі вдіяти, лише обійняти  доцю, усміхаючись у відповідь.

Тож у своїй клопіткій праці Зірочка ніякої уваги не звертала на Чайничок. А Той стоїть за вікном і чекає.

«Ну нічого не вдієш, навіть не засвистиш, як бувало на плиті від гарячого полум’я  вогнику. Ото ми гралися з ним»,  – весело згадав Чайничок і аж підстрибнув.  Коли тут, на шурхіт, Зірочка повернула голівку та підбігла до вікна. Виявилося, що Горобець,  зовсім засніжений, стукав об вікно своїм маленьким дзьобиком.

«Тепер вона обов’язково відчинить вікно і Той зайде до кімнати», – подумки зрадів Чайничок. Тільки Горобець влетів, а Того за вікном уже не було.

Чайничок засмутився, похнюпив свого мокрого носика, щойно поливши Квіточку. Сидів собі на підвіконні й, час від часу, дивився в куточок де  оселилось пташенятко.

«Певно, Той образився»,  – розмірковував Чайничок. І раптом помітив, як Той сидить за вікном.

– Ти хто! – гукнув йому Чайничок.

– Я  Той, котрий сидить за вікном, –  почулось у відповідь.

– А чого ти там сидиш?

– Бо ти сидиш.

– А як тебе звати?

– Чайничок.

– Дивно, я також Чайничок. Але я Чарівний Чайничок.

– І я Чарівний, – задоволено промовив Той, що за вікном.

– Знаєш, ти дуже гарний.

– Ти також гарний.

– А що в тебе за цяточки такі повсюди?

– Це тому, що Зірочка тебе фарбами розмалювала.

– Мене? – здивовано спитав Чайничок.

– Так, адже я твоє відзеркалення.

– А як це, відзеркалення?

– Ну, ти сидиш і бачиш на склі своє відображення.

–  Тебе звати Відображення? – геть нічого не втямивши спитав Чайничок, – а давай, Відображення, будемо дружити.

– Давай, тільки за однієї умови, що ти завжди будеш веселим та радісним, бо мені вже набридло самому сумувати за склом і, час від часу, хнюпити носик.

– Добре,  – задоволено відказав Чайничок.

З того часу чарівний Чайничок та Відображення  стали дружити. Поки в кімнаті горіло світло, вони розмовляли про все на світі, а коли ставало темно, то дивились на зоряне, морозне небо.

«Ще зовсім трішки, ну зовсім  трішки, вже ось тиждень, як зима розпочалася, –  так Зірочка казала, –  і знову настане весна. Світлинка прокинеться, то ми разом з Зірочкою та Світлинкою будемо ходити до Джерельця за найсмачнішою водою у світі…»  – розказував Чайничок  Відображенню.

Дні минали, а весна не приходила. Певно, десь заблукала, може коли через Ліс йшла? Ох… і довго вона мандрувала…

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва