ЗІРОЧКА. Дивний аромат

ЗірочкаЗІРОЧКА. Дивний аромат

ЗІРОЧКА. Дивний аромат

ЧАРІВНИЙ ЧАЙНИЧОК. Дивний аромат

З поверненням Світлинки у кімнаті посвітлішало та й у душі також. Вже через деякий час, як тільки-но зійшов сніг і зацвіли перші  квіти, Зірочка з друзями побігла до Галявини. Позаду неї, попід самою горою,  щороку Джерельце  народжувало  новий Потічок. Усі Потічки бешкетники – лише те й роблять, що від мами втікають. Зірочці подобалась чиста Дрежельна водичка, а надто – Чайничку. Адже цієї весни він уперше прийшов з дівчинкою наповнити себе чарами.  

«Якщо налити  аж до носика, то вистачить надовго і мені, і Відображенню, і Квіточці…» – думав Чайничок.

А Галявина цілу зиму спить в обіймах коханого Лісу. Протягом  цього часу він любляче дивиться на свою сплячу красуню. Але це  варте весняного поцілунку, який триватиме протягом літа й, навіть, осені.  Сніг  ніжно голубить землю й  захоплено ковтає кожну краплину вологи. Вибирається з-під  нього  вередливими рухами струмочків, аби відпустити їх погуляти своїми просторами. Земля любить, коли сніг розтікається по ній, розповзається… Бо тоді вона поглинає його кожним своїм корінцем.

От  і тієї весни Галявина прокинулась та стала дбайливо гладити Ліс сонячними променями та промінчиками. Пестила кожний дотик його дерев’яних пальчиків й на мить завмирала, саме тоді, коли він почав шепотіти до неї молоденькими яскраво-зеленими листочками. Вона підкладала вушко і ловила кожен подих, який дмухав все сильніше й сильніше.

Невдовзі Галявина зустрічала своїх діточок-квіточок. Вони поволі, але з великим бажанням: поцілувати Сонце, піднімали свої рученьки та голівки з-під принишклого зимового холоду. Дітки віталися з мамою та майоріли кольорами у квітковій весні. Вони гралися з росою,  вітром, дощиком… Але надто любили вилазити з своїх ліжок вночі –  нишком від мами, аби помилуватися зорями.

Якось вночі, Конвалія  розчула розмову зірок про чудову квітку, яку того літа мала народити мама. «Наша мама вагітна?» – подумки спитала себе Конвалія й заснула. А зранку побігла до мами й спитала:

–  У нас буде сестричка?

– Так, моя люба, –  відказала Галявина.

– Вона народиться красивішою за мене?

– Вона народиться особливою, як і ти.

– Так само пахнутиме як я?

– Так само п’янко, але інакше.

Пройшло небагато часу: рівно стільки, скільки  мами чекають на народження дітей. І ось, серед зеленої трави, в різноманітті  квітів  постала маленька Квітка. Старші діти з подивом дивилися на неї, а мама змінювала пелени ранковою та вечірньою росою.

Галявина

«Нічого особливого в ній нема,   – думали дітки, – таке саме стебельце, пелюсточки й пуп’янок, який звивається  маленькою, ледь помітною голівкою. Навіть очей її не розгледиш, ні носика. І що вона від нас ховається?»

Квітка  росла собі й настав час, коли розквітла. Тої миті вітер мало не задихнувся ковтаючи її запах. Він розносив його повсюди. На неї всім було цікаво подивитися, торкнутися… Квітка присоромилася від такої уваги й стала багряною. Врешті-решт, запах  донісся до підвіконня Зірочки, де вже кілька днів, як оселився Кактус.

Чарівний Чайничок  уперше побачив таку дивну квітку й з цікавістю роздивлявся її, поки щось не вкололо його довгий носик.

– Боляче!  – вигукнув він.

– Вибач, я не хотів тебе вколоти.

– Не хотів, але вколов, – жалівся Чайничок.

– Дай я погладжу те місце, де болить.

Чайничок  оглянув його  з усіх боків  і промовив:

– Знаєш, та нічого, я сам винен, бо аж занадто цікавий. А чого це в тебе так багато голок?

– Я сам над цим задумуюсь, – похнюплено відповів Кактус, – усі квіти, як квіти: з листочками, стеблинками, а я… певно, помилка природи, – відказав.  

Раптом  між його голок скотилась  сльозинка й повільно присіла  на підвіконня.

– Та не засмучуйся. У природи не може бути помилок, – зауважив Чайничок.

– Правда?

– Звісно.

– Але я навіть не квітну.

– Усе ще попереду.

Тоді до них прилинула Світлинка. Всім своїм літнім сяйвом  постукала в шибку. Шибка відчинилася подихом вітру.  В кімнату зайшов  дивний гість – аромат.

Тої миті, голки Кактуса  змінилися в  кольорі –  засвітилися. Він глянув кудись далеко і спитав у Світлинки:

– А що там?

– Де?

– Там далеко, – показував Кактус.

– Там живе Ліс і його Галявина.

– То це вони так гарно пахнуть?

– Ні, це у них народилася незвичайна квітка.

– Яка?

– Незвичайна.

– А яка це незвичайна?

– Дивна.

– А яка це дивна?

– Цікава.

– О-о-о-о… Цікава. Цікава, напевно, прекрасна?

Чайничок  відчув легеньке тремтіння Кактусових голок. Посміх-нувся, притулив свого носика у мокрому поцілунку до нього. Та вже не відчув болю, голки стали ніжнішими і зовсім не колючими.

«Сьогодні  вона розквітла,  – казала Світлинка,  –  до неї в гості йде багато квітів з усього світу. Несуть їй подарунки й захоплюються її красою».

Тоді  Кактус спитав:

– А можна й мені піти.

– Звісно, що можна.

– Ти мене проведеш?

– Проведу.

– Ні.  Не піду, – похнюплено відказав Кактус.

– Але чому?

– Мені нічого їй подарувати.

– Ой… це ж треба? Ти не сумуй, головне, що  прийдеш. Твій візит і буде для неї подарунком.

– Хіба, вона, така прекрасна, захоче зі мною говорити?

– Ти піди й дізнаєшся, – підбадьорював Чайничок.

Кактус  довго думав. Вирішив піти завтра зранку, тому  вкла-вся скоріше  спатки. Йому снилося ціле поле квітів серед яких росла Цікава…

Світлинка, рано-вранці, прилетіла до кімнати Зірочки й  прогнала сон усіх мешканців.

– Тихо, – промовив Чайничок, – Зірочка ще спить.

– Та лише полоскочу її трішки.

– Полоскочеш як повернетесь.

– Ну добре. То ти вже готовий? – спитала Світлинка у Кактуса.

– Так. Готовий, – бадьоро відповів і додав: – Чайничку, дай мені в долоні трішки водички, а ти Світлинко  – досип теплої чарівності.

– А навіщо це тобі? Ти не дуже любиш воду?

– Я люблю воду дуже-дуже, тільки пити її можу небагато. А це для неї. 🙂 Я вмию її ранковою росою чарівною-чарівною…

– Ох-х-х.. закохався з першого запаху. Як це прекрасно, – сказав  Чайничок й ніжно притулився до  Відображення, а Відображення –  до нього.

Світлинка повела Кактуса потаємними стежками казки   до Галявини.

– Ось вона, – сказала Світлинка, – там серед тих квітів.

– Там? –  схвильовано перепитав Кактус.

Квіти

– Не переживай, я буду з тобою. Буду палати твоєю усмішкою. Ну, йди до неї.

Кактус  глибоко вдихнув і пішов. Квіти  розступались перед ним й глузували  з його голок.

«Нічого, – думав він, – усе буде, як найкраще».

І от, вона стоїть перед ним. Така, яка йому наснилася. Вмить його голочки затріпотіли.

– Привіт, – нарешті Кактус промовив.

– Привіт, – присоромлено  відказала Цікава.

– Я, ось…  прийшов тебе привітати.

– Дякую.

– Не спіши дякувати, бо у мене немає для тебе подарунка, окрім, окрім… окрім цієї шубки з моїх колючих голок. А ти така… така красива, – хвилюючись промовив Кактус й заплакав.

Цікава  подивилась на нього, усміхнулась, одягнула новий пода-рунок і сказала:

– Це просто диво! Надзвичайний подарунок. Мені дарували все, а до болю, колючу шубку –  тільки ти.

Раптом  вона нахилилася до нього   багряною голівкою й поцілувала в щоку. Своїм поцілунком проковтнула сльозину.  Тоді на ніжних червоних пелюсточках з’явилася роса.

– Як тебе звуть? – спитала квітка.

– Кактус.

– А мене – Троянда.

– Хіба,  не Цікава?

Вона  посміхнулася.

– Для тебе – Цікава Троянда. Бо тепер я й справді цікава, набагато цікавіша ніж була. У мене для тебе також є подарунок.

– Для мене? –  здивовано перепитав.

– Ось…  тримай.

Простягла листочки-рученьки  й від її легкого дотику його серденько затріпотіло, засяяло усмішкою на вустах – маленьким рожевим пуп’янком, який  розквітав з кожним подихом і змішувався з запахом Цікавої Троянди породжуючи дивний аромат.

З того часу Кактус квітне, а Троянда має колючі голки.

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва