ЗІРОЧКА. Створення Риб, Плазунів та Птахів. День V

ЗірочкаЗІРОЧКА. Створення Риб, Плазунів та Птахів. День V

ЗІРОЧКА. Створення Риб, Плазунів та Птахів. День V

СТВОРЕННЯ СВІТУ. Створення Риб, Плазунів та Птахів. День V

І сказав Бог: «Нехай вода вироїть дрібні істоти, душу живу, і птаство, що літає над Землею під Небесною Твердю».

Так почався новий день створення світу, а для Райчика – продовження подорожі. Зараз хлопчик стояв на березі. Він зовсім не підслуховував розмову Хвиль та Камінця, тільки  випадково почув, що коїться в глибині моря.

Уявляєш, – сказала Хвиля, – там хтось з’явився. Взяв і вистелив собою наше днище, та аби трішки, а то повсюди!

– А  Воно щось каже? – запитав Камінець.

– Та не знаю, щось там булькає.

– А як це?

– Отак бере і випускає крихітні бульбашки.  Вони піднімаються до поверхні, хіба ти не бачиш?

– Ні, не бачу, я лише бачу кольоровий килимок  у воді.

– Так я про нього  й кажу.

– Це ж добре! –  втрутився в розмову жовтий Пісочок.

– А чого це добре? –  перепитала Хвиля.

– Бо тут, на березі, нам стало легше дихати, правда, Камінчику?

– Правда-правда.

– А ти знаєш про кого мова? – запитала у Райчика сонцеволоска.

– Певно, про водорості.

– Так. У тих бульбашках знаходиться повітря. Так море почало дихати. Дуже схоже на людину. Тільки людина дихає за допомогою легень, а у моря свої легені – водорості. Це така травичка.

Але це ще не все! –  продовжила розмову Хвиля. – У нас там завелись дивні створіння. Вони схожі на мене, тільки густіші.

Райчик зацікавлено слухав і невдовзі спитав у Світлинки:

– І хто вони?

– Це найпростіші створіння  –  кишковопорожнинні.

– Які? Кишко… – перепитав хлопчик, навіть не вимовляючи  дивне слово.

– Безхребетні, або інакше їх називають медузи.

Райчик було хотів запитати, як саме і з чого вони утворилися. Та промовчав, адже нарешті усвідомив найважливіше: нічого в цьому Світі й сам Світ не створюється саме по собі, тільки по волі Божій. Саме так, вода свого часу породила живих істот. І якщо я зараз тобі розкажу, як саме, ти мені не повіриш. Нехай моя розповідь залишається чудесною казкою, бо найбільшого дива ніж життя, годі й придумати. Тож тепер у морі жило багато всіляких істот, плавало багато риб, великих та маленьких.

Суша ще не знала, що створення плазунів та птахів є також одним із повелінь Бога. Одного дня прокинулася Суша від лоскоту сонячних променів і аж зашарілася від щастя бути затишком для найрізноманітніших істот. Їй подобалось все: як вони повзають, будують собі хатки-нірки, як народжують малят і доглядають їх… але найбільше Суші подобалось дивитися високо в Небо, де вже зараз літали птахи.

Птахи співали, немовби розмовляючи з Вітром, перегукуючись з Водою, а її наче цілували під час свого неймовірного польоту. І справді, так буває тільки в казці – тільки в казці настають такі дивовижні дні. Тож Суша вирішила подякувати Богові за сьогоднішній день: пишними садами, соковитими травами, розлогими берегами…

Глянув Бог –  і дуже Йому це сподобалось, Він поблагословив їх кажучи: «Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте воду в морях, а птаство нехай розмножується на землі».

І був вечір, і був ранок – день п’ятий.

– Світлинка…

– Що, Райчику?

– А яка вона, та медуза?

– Медуза схожа на парасолю, з багатьма очима і щупальцями замість рук. А ти знаєш завдяки чому вона рухається?

– Ні.

– Вона всмоктує воду, потім її виштовхує. Вода відходить у один бік. А медуза  – в інший.

– Кумедно та цікаво.

– Так. Ану відгадай загадку: ходить дім на лапах, ані вікон, ні дверей?

– Черепаха! – вигукнув і дзвінко засміявся хлопчик та додав: – Світлинко, певно, й мені треба подякувати Богові за таку чудову пригоду…

– Ну, звісно, треба дякувати за кожен прожитий день, за сон, навіяний ніччю…

– А чим Йому віддячити, адже в мене нічого нема, – засмучено промовив.

– Подякуй за Його чудесне творіння.

– Дякую, Боже, за маму, за тата, за братика та сестричку, котика Ваську, песика, за сонечко, за небо, за травичку… Дякую, Боже, за те, що Ти в мене є.

Промовив і заснув, міцно, але ніжно тримаючи в долоні Світлинку, котра миттю розтанула, мов сніжинка на теплій, дитячій долоні – перетворилася на місячне сяйво, аби вже наступного ранку прокинутись сонячним промінчиком.

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва