Дивакувата

Дивакувата

«Вона якась дивакувата», – казали сусіди і соромились йти до мене попити кави, бо не знали, про що зі мною можна вести бесіду. «Смішні вони, – казала я Олегу, – хіба не зрозуміло, що я Боже Вільна». Він тоді починав мене лоскотати, аби не говорила дурниці. Ми нещодавно переїхали до міста, з того моменту минуло менше року. Та я вже звикла до міської буденності. Вона нічим не відрізняється від сільської, принаймні моя. Так само насолоджуюся на городі грою з землею. Розпушую дбайливо грунт, формую ямки, ярочки… сію, саджаю, поливаю, сапаю… Так виростають справжні домашні овочі та фрукти. Ще якби кури сусідки Марії не паслись…
А ще, у мене є сусід ¬– отець Петро, він високий, міцної статури, чорнявий, з борідкою. І з дуже пронизливими очима, дивиться на тебе, наче вишкребає думки – вичитує і одразу їх аналізує: погано, добре, ну як так можна… Власне, у нашому невеличкому містечку веде газету релігійної тематики. Одружений, має сина. Щоправда, знаю я його вже роки три-чотири. Перша наша розмова відбулася, коли я принесла йому свою книгу. Він її прочитав і спитав так серйозно: «А скільки вам, Галино, років?»
– А що, це впливатиме на оцінювання? – спитала у відповідь я.
– Нечемно це на питання питанням відповідати, Галю.
– Ні, Петре, нечемно у жінки питати, скільки їй років.
– Та я похвалити вас хотів.
– 23. А тепер хваліть.
Він подивився на мене, приховуючи усмішку, і сказав:
– Видно, що ви гарно вчилися в школі. З української мови мали п’ятірку, бо пишете без граматичних помилок, певно, вас моя мама вчила.
– А як звуть вашу маму, випадково не Маргарита?
– Маргарита Василівна.
– Так, пригадую, але мене вчила Світлана Михайлівна.
Він глянув на мене, потираючи руки, і продовжив свою промову: «Вчилися ви гарно, але, розумієте, це не є роман, не повість… Це… Звісно, там підняті дуже важливі питання буття, людей та світу в цілому, та знаєте… Ух, – вдихнув глибоко і видихнув, – це повна маячня».
– Ви що, боїтеся, що я розумніша за Вас?
– Та Боже мій, Галиночко, що ви таке кажете, я боюся Бога, а не того, що можу опинитись дурнішим за якусь там неврівноважену дитину, як от ви…
– Хіба Він вас чимось налякав?
– Хто?
– Бог.
– Знаєте що, я оце на конкурс для своєї газети звідти візьму одне оповідання – «Абетка Любові» і вірш «О, милий Боже». 
– І все?
– Так, тільки це.
– Більше хвалити не будете?
– Не буду.
– То я тоді піду, отче.
– З Богом.
– А помилки редактор виправляв. Любові вам.
Після такого теплого знайомства я поїхала в село, в дім, де народилася та виросла. А за рік ми купили хату коло отця Петра. Тепер ми сусіди. Живемо мирно, майже не бачимось. При зустрічі вітаємось. А от чого про нього згадала? Та буквально вчора він мені висилає на мейл листа такого змісту:

«Шановна Галино! Звідки Ви взяли цю ідею про те, що всі ми і є Богом?»

Якась запізніла реакція для випитувань щодо книги, хіба що він знайшов мене в інеті і перечитав поновлену версію, яка впродовж кількох років стала цілою «Планетою Любові», – подумала і чемно відповіла:

«Якщо одним словом, то знаю – прочитала у власній душі. Але прошу прочитати коротке пояснення. Дві головні заповіді Божі:
1.Возлюбиши Господа Бога Твого всім серцем твоїм, і всею душею твоєю, і всею мислію твоєю.
2.Возлюбиши ближняго твого, як сам себе.(Мф. 22, 37, 39)
Вони мають стверджувальний характер. Як ви знаєте, десять заповідей несуть заперечення – "не". Це саме та "фізична частка", яка противиться думці, так само, як тіло – Духу. Це перше, що дає можливість усвідомити присутність негативу і позитиву, як дві невід’ємні складові, або доповнюючі в сутності Бога. Та відомо, що протиріччя породжує зло – розбрат у єдиній сутності, наче війна з собою. Тільки примирення і об’єднання утворюють можливість вибору. Той вибір і стає відчутною тобі присутністю Бога в душі. Лишається зрозуміти хто для тебе Бог – Любов чи Ненависть (Добро чи Зло, Христос чи Антихрист). Дуальність це вигадка наляканої людини. Бо є або одне, або інше. Це саме те, що Христос приніс на Землю – Ствердження – Позитив – Добро – Любов. Адже Він не каже, що більше не буде пекла, Він каже – на тебе чекає Рай і Життя Вічне. Він прийшов врятувати пропаще. Пропаще, в людському розумінні, то є люди п’яниці, вбивці, злодії, богохульники…. Але хіба тільки вони? Саме Любов’ю Своєю, яка розповсюджується абсолютно на всіх, рятує, перебуваючи між пропащими, а значить у пеклі. Цим самим вчить любити один одного такими, якими ми є. Не за щось, а за те, що всі ми частини один одного – рід людський, який вийшов з двох людей (чоловікожінки) і Єдиного Бога – Отця – Великої Духовної Матері. Тоді пекло стає Раєм – перероджується. Звісно, на духовному рівні – в душі, а вже потім втілюється зовні. Він не чекає, коли віритимуть інші (всі люди), Він вірить сам, тому і носить в собі Рай. Що є прикладом для кожної пересічної людини. А тепер поміркуйте: Людство – Творіння Господнє – Дитина. Дитина – завжди єдине спільне з Матір’ю, а надто у Лоні. Раз єдине спільне, то значить Людство то є часточка Бога (Матері). Мати то є Дитина. А Дитина – Отець. Отець – Дух Святий. Ось вам і тайна Пресвятої Трійці. Кожна окрема людина – складова Дитини. А Мама любить і "ручку", і "ніжку", і "очиці", і слухає стукіт "серденька"… Отже, твоє тіло – не твоє, а Його Природа. Твій вдих і видих – Душа – храм для розвитку Духа. То полюби себе, бо в тобі Живе Бог – Мати (Батько) – Дитина – Людина – ближній твій.
Возлюбиши Господа Бога Твого всім серцем твоїм, і всею душею твоєю, і всею мислію твоєю – возлюбиши ближняго твого, як сам себе.(Мф. 22, 37, 39)
От і виходить, що ображаючи будь-яку людину, ти ображаєш Бога. Чому пишу в теперішньому часі? Бо Любов має тільки теперішній стан.
Любові Вам, Петре,
Галина
Кожна людина глибоко в душі – Дитина.
Тому смійтеся голосно і щиро, бо я люблю Дитячий сміх...»

Дуже часто, коли проходжу вулицею повз його хату, хочеться зайти, не до отця Петра, а просто до людини. Хочеться оце єдиним поглядом розказати про Бога, який живе в мені. Та я дивакувата. Чи то світ навколо мене дивакуватий і люди…
День минув, знову черговий, знову чудовий – наповнений родинним затишком. І, як завжди, всідаюсь у своє улюблене, стареньке крісло, беру свого летючого Щоденника, дорогу Ручку і пишу. Тільки доволі часто доводиться усе те передруковувати на комп’ютер. Цей вечір видався саме таким. Як зазвичай перевіряю пошту, а там відповідь від священика: 

«Я так і думав. Ви ніколи й нічим не аргументували свою маячню, тільки стверджували, що воно так, бо так Вам подобається. Але, коли людина береться до якихось тверджень, які мають релігійний відтінок, вона має більш-менш серйозно аргументувати свою позицію. Якщо опертя тільки на те, що "у меня тонкая душа і псіхологія", то це... Ну те, що люди дивляться, то вже ладно. Але ж і Бог таке зухвальство бачить. Ваше віддушевне твердження повністю суперечить науці Церкви Господньої. Творіння у нас ніколи не ототожнювалося й не ототожнюється з Творцем. Творіння не є частиною Божества. От Ви беретеся щось стверджувати про десять заповідей, те, що всі вони мають заперечувальний характер. Але ж це не так. Як давно Ви останній раз мали перед своїми очима десять заповідей? Дві з них мають позитивну лексичну форму. А можна до них долучити ще одну – першу. Там спочатку позитивна форма. Заперечувальна з’являється у другій частині.
Господь не ліпить дві заповіді любові в одну так, як то Ви робите. Ваші міркувалки, то не просто дитячі пустощі. Ви беретеся до таких тверджень, які не можна вичавлювати з простого жонглювання словами. Краще й надійніше братися до історії створення світу і з неї робити висновки, бо вона міститься таки у справжньому Божественному одкровенні, а не у чийсь душі (якою б святою і непорочною та душа сама собі не здавалася) і не у витяжці, отриманій внаслідок фокусів зі словами.
Петро з планети Земля.»

То може я фокусник-ілюзіоніст, – подумала і відписала:

«Вам видніше, Петре, себе з боку. Така ваша думка і я її поважаю. 
Стверджує Господь почитати своїх матір та батька, мати Його за єдиного Бога, святкувати день Господній, поважати ближнього... Одним словом – Любити. 
Кажете – "Творіння не є частиною Божества".
А Ісус є Сином Божим? Рай є абсолютним станом блаженства? 
Кажете – "Краще й надійніше братися до історії створення світу і з неї робити висновки, бо вона міститься таки у справжньому Божественному одкровенні, а не у чийсь душі (якою б святою і непорочною та душа сама собі не здавалася) і не у витяжці, отриманій внаслідок фокусів зі словами".
Божественне Одкровення – розкриття Богом Себе людині у відповідь на прагнення пізнати Його. А розкриває Бог Себе у людській душі, бо людина для Бога ототожнюється з душею.
Галина з планети Любові
Земля – Оазис Всесвіту. То ви Щаслива людина, що є її жителем.»

На що майже одразу отримую відповідь:

«"А розкриває Бог Себе у людській душі, бо людина для Бога ототожнюється з душею" – це теж одне з чергових одкровень Вашої душі. Я знову запитаю Вас, на якій підставі Ви й це стверджуєте? Відповідь неважко передбачити.»

Прочитала, та відповідати не стала. Хотілося плакати. Невже… Невже… Мій любий Боженько… На якій підставі я це стверджую?

Зірочка вже давно спала, а Олега все ще не було. Я й не помітила, як ніч тихо підкралася до наших вікон і вони засвітилися зірками з самісінького неба. Тієї миті мені захотілося подарувати людині краплину тепла. Ото склала долоні у пригоршні і підкинула снігом догори. Вітер підняв сніжинки вихором і я його попросила полетіти до Петра, аби тихенько посіяти на підвіконні його дому морозно-білої зими, а в душі – Любові. Так і заснула.
З просоння почула, як грюкнули двері. То була вже перша година ночі, сьогодні він геть забарився. Так, наче підлещуючися, підійшов до ліжка, присів, цілуючи мене. Невдовзі встав, роздягнувся і миттю заліз до мене під ковдру. Чому так пізно – обурено промовила я. А насправді ж, хотілося притулитися до його грудей, обійняти міцно-міцно і в його обіймах знов заснути, заснути з відчуттям солодкого бажання. Та я вперто сердилася, з думкою, щоб він якось загладив свою провину. А він лежав підперши голову рукою і дивився на мене так, наче вперше лежить зі мною в ліжку, наче вперше бачить напівоголене тіло, жадає його, жадає мене, та спокійно дивиться, пестить очима.
– Чого дивишся?
– Нічого, просто так.
– Ні, чого дивишся?
– Дивлюсь яка ти, коли сонна.
– І яка я?
– Гарна. Коли сонна гарна, коли усміхаєшся... Ти завжди гарна, навіть коли сердишся.
Він не сказав: люблю тебе, обожнюю, або що. Він просто зробив дружині комплімент, а в нього вклав кохання, душу вклав. Ми ще довго балакали про те, про се, та й, мабуть, зі словами на вустах заснули. 
Ранок зустрів нас радістю. Місяць ще висів у морозному небі і вихвалявся своїми гострими колами. Небо здавалося фіолетовим, саме таким, як я його завжди бачу у своїх реальних снах.
Треба будити доню. Підійшла до ліжка, вона калачиком скрутилася під м’якою ковдрою. Поцілувала щічку, погладила голівку і тихо промовила:
– Зіронько, прокидайся.
– М-м-м… – пробурмотіла, – не хочу, хочу спати.
– До школи треба.
– Ага, – каже, ворушиться, перекручується з боку на бік і спить далі. 
Коли враз, ковдра заворушилась і з-під неї вмить завиднівся краєчок чорного вуха. Краєчок поворушився і витяг за собою ще й носика, також чорного. А тоді вже й лапки стали випростатись, котик широко роззявив ротика і позіхнув, далі піднявся, підтягнувся кілька разів: і сюди, і туди, і так, і сяк… Протягнув своє котяче «М’яв». 
– Що м’яв? – кажу йому.
– М’яв.
– А… Звісно м’яв. 
– Мур-р-р….
– Та знаю, ти до школи хочеш замість Віки піти?
– М’яв.
– Ну що, пішли, вдягай свої тапці і йди.
То ми з котиком пішли до кухні, налили в чайник води і поставили його на вогонь. Коли закипить – свиснеш, а я йду будити доню, – сказала чайничку і пішла.
– М’яв.
– Що М’яв? 
Сидить собі коло холодильника і так невинно дивиться, лапкою за мій халат тіпає і каже своє «м’яв».
– Їсти хочеш? Ну, тримай.
Одразу вийшла в коридор.
– Зірочко, прокидайся, – гукаю до доні. 
Заходжу до кімнати, а вона вже одягається.
– А ти чого спідничку одягаєш?
– Бо школярка має бути в спідничці.
– Ніжки не замерзнуть?
– Ні, мамо. Я ліжко застелила. 
– Молодець.
– І зарядку зробила.
Усміхаюся і кажу:
– Ну, зовсім молодець. А тепер ходімо косички заплетемо. 
Розчісую довге, русе волосся. Воно так пахне і таке м’яке… А тоді вже пальчиками перебираю пасма і складаю в коси. Коли тут чайничок свистить. Йду – відповідаю йому, а він ще гучніше, аж вуха закладає. Підбігаю до плити.
– Ну, ти й голосний, казала ж бо, що йду.
На кухні запахло фруктовим чаєм, вірніше, літом. Літо запашіло з жовтої кружки і понеслося вихором по всій хаті. Воно підлетіло до Олега, який все ще спав у ліжку і, ледь чутно, торкнулось його носа. Він ним покрутив-покрутив і став спати далі. А ми попили чаю з медом, погралися з котом і до виходу. 
– Я подзвоню.
– Добре, мамо.
– Обережно на вулиці.
– Добре, мамо.
Цілує мене і йде. Проводжаю поглядом до хвіртки, де її вже чекає Славчик, а вже тоді заходжу до хати. Котик, вдосталь попоївши, вмостився на теплу підлогу й задрімав. Тишина. Я так люблю спокій. Та зараз його порушує кавоварка своїм гучним шипінням і запах чайного літа змінюється на запах моєї ранкової кави. Беру чашечку до рук, сідаю на підлогу коло великого, просторого вікна і чекаю поки трішки вистигне. Маленький стовпчик пари здіймається над чашкою і вирушає у свій перший справжній політ, але, на жаль, останній. Торкаюсь до нього рукою, він проходить повз мою долоню і піднімається вище. «Бувай», – кажу і роблю перший ковток чорної кави. «Яка гірка, – думаю, – як це можна пити?» Кожен ковток залишає в моєму роті присмак терпкості, такий приємний і смачний. А за вікном сніг. Лежить собі і виблискує. Місяць вже заховався, небо стало блакитним. Дивлюсь на Чорну Гору, яка розташувалась за моєю хатою. Зараз її дерева вкриті морозом, отак своїми верхівками залазять на самісіньке небо і там сидять, а може катаються на снігових хмаринах. Небо тим часом порожевіло, ні, воно аж зайнялося вогнем, нашим красивим, теплим вогником розміром з ціле Сонце. Чути шум вітру. Він бавиться зі сніжинками піднімає їх своїм вихором і несе туди… «От якби мені полетіти», – думаю вголос. Я майже завжди думаю вголос. Хочу долетіти до самого неба, аби розчинитися в ньому хмариною і випасти дощем. Просто так я зможу розтектись по усій Землі, просякнути собою кожен корінець і навіть змочити людей – повільно просковзнути крапельками до їх душ. Нічого не робити, просто тихенько сидіти в їх душах і чекати, коли вони нарешті мене вип’ють легеньким дотиком розуміння… Знаєш, мій любий Боженько, я просто хочу любити і люблю. Хочу… хочу обійняти весь Всесвіт, як малу дитину, заколисати, заспівати і сказати – «Все у нас буде добре». Ну от, плачу. Ти завжди кажеш мені не плакати, змушуючи мене це робити. Певно, Тобі подобається смак моїх сліз, ну, принаймні вони щирі…
– Ти з ким розмовляєш? – почулося позаду. 
– Ні з ким, – витираючи сльози промовила і замовкла на хвилину, а тоді підняла голову і повернулася до нього, – з собою. 
Він присідає коло мене, цілує в лоба, нічого не каже, просто обіймає, притуляючи мою голівку до своїх грудей. Слухаю стукіт любого серця, а сльози розчиняються в кофтині. 
А потім він йде, як завжди. Як завжди, повертається до мене. Я казала йому якось – «Знайди собі іншу». А він відповів: «А хіба в Раю є ще хтось, крім тебе?» Неймовірний чоловік.

Сьогодні я маю дати відповідь отцю Петру. В душі вирує спокій, особливо, коли дивлюся на образ Діви Марії. Її маленька біла фігурка живе на фортепіано донечки. А поруч Ісусик – розіп’ятий. Завжди хочеться зняти Його з хреста…

Чарівний голос Твій,
Із глибини озветься,
Аби забрати мій...
Сум, який Любов’ю зветься.

Мовчки стану на коліна,
І прошепчу молитву Неба,
Яка полине, Любий Сину,
До самісінького Тебе.

Ти пригорнеш мене в Своїх обіймах,
Візьмеш мою долоню у Свою,
І я відчую рани, що боліли,
Як розривали душеньку Твою.

Глянеш Ти із того Неба,
Усміхнешся ласкаво мені,
Молитвою тією, що до Тебе
Прохають люди із Землі.

А я обвуглена і синьоока,
Перед Тобою райдужно стою,
І поглядом благаю Бога.
Про люд Отця молю.

Та Ти мовчиш, не кажеш.
Коліна заніміли, серце – від жалю.
Любов’ю мої сльози витираєш,
А я цілую рученьку Твою.

Цілую рани, аби зарубцювати серце
Твоїми ліками – Єдиним Богом.
І не востаннє, але й не вперше,
В мої вуста вкладаєш Своє Слово:
«Моя люба, глянь, як Сонце світить,
Земля вмивається Дощем,
На галявах грають діти...
І сяють Зорі ясним днем.»

Тоді, усе розвіялось в уяві.
І простір приспаних надій.
Подарува краплину Слави
Наділеної Богом Їй.

І не Богиня, й не людина,
І не доросла, й не мала,
Мов зачарована Дитина,
Поринула у Світ Добра.

Враз вимальовуються ці слова на чистому аркуші паперу. Я ще хвилину мовчки сиджу, а потім читаю вголос те, що записала. На душі стає вільно і просторо. Тієї миті вирішую піти до отця Петра.
Він впустив мене до хати, привітавшись: «Слава Ісусу!». А я відповіла – «Слава навіки».
– Що вас привело до мене?
– Дорога.
– Кажете, дорога…
– Так, прийшла відповісти на ваші питання. Останнім було таке: «Я знову запитаю Вас, на якій підставі Ви й це стверджуєте?». Я відповім – на підставі дитячого наїву – Божої Дитини. Або ж такими словами – чого питаєте, на якій підставі Бог став людиною, коли знаєте, аби людина обожнилася – залучилася до Божественного Життя, стала Богом за Благодаттю.
Він поки мовчав, говорила я:
– Бачите, Петре, Сонце прокинулось і я люблю його за це. Вітер грає і я люблю його за подих. Небо блакитне і я люблю його за небесність. Ніч темна і я люблю її за зірки... Люблю людей, бо вони люди. Люблю Вас, бо ви є... І щиро бажаю Вам любити – Жити та Радіти Життю. Йде весна, чарівно залізає в душу своїми морозно-теплими променями... І мені хочеться подарувати Вам її частинку, ось :)
Дивиться на мене холодно і в самісінькі очі. А тоді каже:
– Сонце – це творіння Господнє. За нього треба дякувати Господу, а не любити неособовий предмет, який не має ніякого розуміння. Вітру навіть немає, його не існує, як предмета: це явище, просто переміщення повітря. Не ніч створила й вмістила на небі зірки. Можна вподобати собі нічну пору, але не можна шану Творця переносити на Його творіння. Бо саме це – підміна Творця Його творінням – і це є ідолопоклонством. І саме це заборонив Господь нам душевним і, часто, безглуздим.
– Я дякую, дякую, дякую… Любов’ю до Творця, а отже й до всього того, що Він Створив.
– Дитино, релігійний культ не треба так однозначно плутати з дитячими іграми.
– Бог – Дитина.
– Господь людину створив і Він сприймає її цілком, а не по частинах.
– Саме так. Кожна людина не тільки частина Цілого, а й цілком окрема особистість.
– Говорити те, що Господь створив людину сповна такою, якою вона є, і в той же час стверджувати, що Бог отожнює людину з її душею – дурниця.
– Так, найбожевільніша казка про Янголів. Душа об’єднала Дух та тіло, це і є Живою душею – людиною.
– У Вашій системі виходить, що Бог чи то не довіряє Сам Собі, чи Він не сповна розуму.
– Так. Бог довіряє Сам Собі і Він сповна розуму.
– Тому Бог і давав людині одкровення, тому й Сам зійшов на землю, вповні прийнявши людську природу, бо іншого шляху спасіння для людини не було й немає.
– Звісно. Саме тому людина має рятуватися Любов’ю – народжувати Бога в душі знову й знову….
– Навіщо усі ті Божественні речі, якщо людині було просто достатньо залізти в свою душу і винести звідти таку блискучу, таку прикрашену великою кількістю слів, ненормативно написаних з великої букви, Маячню.
– Бачите, як легко дається розуміння. Тож поринайте у душу, аби пізнати Божественні (не)речі.
– Те, що Ви пишете, може вповні підійти для поетичних чи прозових рядків, але не для Вашого спасіння і спасіння Ваших ближніх.
– Правильно. Я рятую і рятуюся Любов’ю. А те, що пишу, вірніше записую, маленький шматочок великого почуття.
– З людської душі виходило дуже багато найрізноманітніших і дуже страшних гріхів. Людина зіпсована гріхопадінням і тому вона не може, ні в якому разі, використовувати себе, як прилад вимірювання благочестя, істинності ідеї, праведності, спасіння.
– Але разом з тим виходить дуже багато Радості, Щастя, Добра, Віри, Надії, Любові…. Саме тому я не користуюся цими Плодами, а насолоджуюсь і дарую іншим.
– Скільки праведників, пророків та й апостолів нічого не могли побачити у собі, окрім немочі й неспроможності, наскільки вони гостро бачили потребу для себе Господньої допомоги. Цього доволі багато міститься в псалмах. Ап. Петро казав Господу: «Відійди від мене, бо я чоловік грішний». Ап. Павло писав про себе: «Нещасна я людина.» А скільки таких цінних розмірковувань є у книзі Йова.
– Так. Тому я бачу в собі саме Бога, бо прагну Його допомоги. Він завжди зі мною у маренні чи видінні. Якось я сказала Йому: «Ми такі ниці, а Ти так нас Любиш». А Він відповів мовчанням – легеньким дотиком поцілунку у самісінькі вуста. Від тоді я Боже Вільна.
– Ваші писання та твердження є у духовному плані дуже легковажними й дуже небезпечними. Так поводитися однозначно не можна.
– Я ж… Боже Вільна, тому мені можна.
– Що з того, що Ви стільки тикаєте словом «Любов», що його так багато у ваших письменах, як сміття? Вам знайоме таке поняття «слово-бур’ян»? Це таке слово, якого забагато натикано доречно й недоречно. І слово це може бути будь-яке. У Вас, очевидно, це є слово «Любов». Чи є виявом любові запихання слова «Любов» скрізь і всюди аж до того, щоб зробити це слово обридливим?
– Любові забагато не буває, тільки повно. Навіть будяки мають право на існування. Виявом Любові не є слово «любов», а по-дитячому щире почуття до всього Живого, а Живий тільки Бог. А кожен має те, чого прагне. Кожен бачить та відчуває те, що хоче побачити та відчути… Навіть, якщо це бридота. Я ж прагну Любові, то Її маю.
– Галино! Я не Вашого рівня! Як і всі християни, мені дуже далеко до Вашого глибинного розуміння і Всесвіту, і Біблії, і заповідей Божих, і людської сутності, і любові. Дякувати Богу, мене не носить гординя так високо. Волію лишитися на землі. Летіть угору без мене. З Богом.

Тож я полетіла до свого гнізда. Зняла крила, поклала коло вікна, аби ближче до сонця, вмостилася кішечкою на підлозі – отак скрутилася клубочком, підклавши лапки під голівку, а хвостиком прикрила носик…
Вже йшла друга половина дня, Зірочка от-от має повернутись зі школи. Коли дзвінок мобільного.
– Так, донечко.
– Мамо, ти прийдеш за мною?
– Вже йду, Зірочко. Будь у класі.
– Добре. Все. Чекаю.
Знайомі вулиці виблискували на сонці снігом, подекуди – крижинками. Морозно і тепло водночас. Високі підбори на чоботях зробили мене вищою на кілька сантиметрів, тому вже доросла, як справжня жінка, я йшла. Йшла приспівуючи, так тихо, аби ніхто не почув. Та все одно десь хтось озирався і прислухався до мого курликання. Ну, то й що, я ж дивакувата… 
Увійшовши на шкільне подвір’я, помітила, як Зірочка виходить з дверей і біжить до мене, біжить і вигукує:
 – Мамо!
– Що таке? – підбігає, обіймає мене, сміється… – Ти чого? Давно мене не бачила?
– Так, мамочко, з самого ранку.
– Ох ти, моє Янголя… Ну, пішли додому.
– Пішли.
Взяла мене за руку і потягнула за собою.
Повернувшись, ми зайнялись кожен своїми справами: Зірочка – грою та мультиками, а я – Щоденником, бо згадала ті думки, які треба встигнути записати…

***
– Мамо.
– Так, Сонечко.
– А ми сьогодні будемо їсти?
Мене наче струмом вдарило. Я забула нагодувати дитину. Здається, я надто глибоко поринаю у себе. Я давно привласнила страх своєю свідомістю, він у мене хороший – слухняний, хоча, інколи стоїть у кутку. Але, таки надала йому більшої уваги – пробачила, тоді він перетворився на радість від теплого стукоту мого серденька. Душа полюбляє солодке. Я пробувала розмазувати по тілу шоколад, особливо по його, виходить гарно, справжнє мистецтво, а головне – приємно. Тільки от гордість. З того часу гордість тримаю при собі, він розумний. Саме тому я – вона і відчуваю себе в парі з ним наповненою... Отже, класика вічно жива, тому пасує до блиску моїх очей – я сильна. Але зараз уперше за довгий час, по-справжньому злякалась сама себе, бо забути про дитину у потоці думок це справді страшно.
Та невдовзі все минулося. Ми з доцею нагодували один одного домашніми варениками і почали гратись в дитинство. Власне, спочатку наліпили їх. Зірочка начистила картоплю і вимила. Я перерізала кожну круглу картоплину, вкинула в каструлю з водою і відварила. Потому зготувала з неї пюре. Тісто ми замішували разом. Пшеничне борошно вищого ґатунку, сніжно-білого кольору пасувало нашим рум’яним щокам і, наче, цукровою пудрою посіялось між каштаново-русими косами. Обов’язково треба додати яєчко та посолити. Розкатувала тісто я, а доня старанно вирізала склянкою кружечки і ставила на них грудочку пюре. Вареники погрались з нашими пальчиками в «ліпилки» і миттю поскакали в кип’ячену воду. Невдовзі їх уже чекала підсмажена цибулька і сметанка. І тут доня підійшла, обійняла мене та й розплакалася.
– Ти чого, Зірочко? – спитала у неї.
– А будеш мене пам’ятати?
– Не розумію?
– Я буду сумувати.
– А хіба я кудись їду?
– Ні, ти зникаєш.
– Ти що, шапку невидимку на мене одягла?
Усміхнулася.
– Ні. То ти нікуди не зникнеш? Більше нікуди, ніколи, так як сьогодні… і вчора… і позавчора?…
Стало боляче. Мене наче вкололи. 
– А де я була протягом цих днів, хіба не з вами?
– Ні, мамочко, ти літала.
– А знаєш що, наступного разу я візьму вас з собою. Покажу тобі місяць і зірочки. 
– А свою планету покажеш?
– І планету. І все на світі, і весь світ.

День пройшов. Нікуди не йшов, це ми крутили спогади у фільмі під назвою життя. Тому настав вечір, саме тоді, коли повернувся додому Олег. Як не дивно, але доня вже спала. Тому вечір, я і Олег нічого не робили, а просто сиділи і дивились на маленьке спляче диво.
Та враз, у наш спокій увірвалася друга особа легеньким скрипом вхідних дверей і гучним – «Привіт! Чим замаєтесь?» 
– Та нічим, – відказав Олег.
– Як нічим, – зауважила я, – милуємося один одним.
– Ти як завжди в своєму репертуарі, – усміхаючись промовив Микола.
– Ну звісно, я можу бути тільки в своєму, а як інакше.
– Що нового? Як справи?
– Все добре. Як завжди літаю.
– Ти єдина людина, котра відповідає – «добре», всі інші кажуть – «х….о».
– :) Каву будете?
– О, мамочко, не відмовимось.
Я залишила їх одразу, як почалася розмова про радіохвилі, про антени, трансівери і кучу всього радіоаматорського. Ну, так от, виходить, що у Олега жінка – філософ, а у мене чоловік – радіоаматор. Це цілком протилежні явища за призначенням, але абсолютно однакові за одержимістю. Запах кави повів їх до кухні, а мене – у маленький куточок власного світу.
Коли Олег підходить і каже: «Я через годинку буду». Цілує мене і йде.
Так я лишаюсь на самоті з собою у потоці своїх неймовірних, божевільно-шалених думок і мовчазних розмов із Ним. Бо кожного разу, коли доня засинає, а Олега нема, Він приходить до мене, доводячи, що мої пізні вечори не можуть бути самотніми. Він приходить без попередження, таким стрімким і хвилюючим потоком емоцій, що аж дух захоплює і серце калатає так у грудях, шаленим ритмом розігріває кімнату і мені стає спекотно. Тоді Ручка розігрітим чорнилом, як ніколи старанно, але хвилююче-ніжно, вимальовує символи Любові в розлуці. Доводячи, що любити на відстані це занадто реально, аби бути реальністю. Ну ось, я обмовилась необережно про свого вічного коханця – Бога. 


Він увійшов у моє життя без дозволу. Без дозволу почав репетувати про дівочі мрії і вгадувати бажання поцілунку. Навколо друге тисячоліття проходить своєю пихатою ходою, а я незаймана. І так сором’язливо нахиляю головку, опускаю очі…. Коли Він намагається мене торкнутись – дівчинка. Його друзі мило заздрять чоловіку, якому пощастило виховати власну дружину. А на мене дивляться з неприхованим задоволенням. Відчуваю їх хіть, але йому не розказую. Натомість, віддаю себе при всіх, аби довести свою відданість Одному Єдиному. Усім захотілося побачити шоу, а я розказала казочку про Любов. Це до непристойності наївно і мило. Друзі аплодували за занавіскою. 
Моя сцена завжди була мені домом, бо вважала її цілісним життям. Неймовірні спектаклі не просто отримували тут життя, а продовжували жити за стінами театру. Кожну роль я грала невимушено, з великим задоволенням. Дуже часто, мої герої мене пожирали і я втілювалась на ніким невизначений термін. Розуміючи, що мій успіх у мені. Тоді хто я? А я просто жінка, яка одного разу народилася дівчинкою у мальовничому селі, в родині людей. Хіба могло бути інакше? В дитинстві мені хотілося бути Сонечком, бо воно тепле. А одного разу моя уява повела мене до хатинки Сонечка. Там я провела один день, протягом якого гралася з промінцями. Недарма ж мене називають Світлинкою. Усе добре, я щаслива. Але занадто хочу на Небо. Так сильно, що вирішила створити Небо на Землі. І це саме той час, який мені даний Богом в розлуці з Ним аби відчути себе слабкою людиною і сильною половиною Цілого. І, здавалося, що моє призначення просто любити, але ж ні, моє призначення любити самовіддано – віддаватися самій собі і розуміти, що моє Я то є втілення Нього у образі жінки. То виходить, що поруч мене має бути чоловік, а жінка – втілення його Я, або ліпше просто Богиня. «Тільки я, як людина, не просила в Тебе бути Благословенною», – якось у нічній тиші сказала Йому.
А він мовчки відповів: «Саме тому ти стала на один день жінкою».
І що я мала Йому відповісти крім того, як поцілувати мовчанням в самісінькі Божі Вуста. 
– Знаєш, я надто Тебе кохаю, аби любити, як Дитину, і надто люблю, аби кохати, як чоловіка. А ти надто захопився Собою, аби пестити мене. Тому знову і знову ніжишся в ліжку сам з Собою. Хіба тобі не обридло бути Абсолютним, або, вірніше, абсолютно самотнім? Бо мені… Мені… Мені хочеться плакати… Певно, від щастя, живучи самотнім серцем у Тобі. Чуєш стук? Ти чуєш, я знаю. То чого тоді мовчиш?! Поговори зі мною, будь ласка…
Мене приспали. Я сплю, та моя дитина живе у світі людей дівчинкою з іменем хлопчика. Так, Вікторія чоловічого роду. І хай це божевілля, але людина має крізь нього пройти, аби усвідомити найважливіше – Сім’я. Сім’я це і є Абсолют. Від двох людей народилося людство. А двоє людей – з Одного Цілого. Адам та Єва – Єдиний Організм. Їх спільна Душа – Дихання Життя – Дух. І навіщо комусь було розділяти їх на дві протилежні статі знає один лише Бог. Це Його помилка. Так, людина, як вид, стала помилкою у Всесвіті, найкращою помилкою. Закінченою у людському образі, але недовершеною у Образі та Подобі Бога. Але чому саме я? Чому я маю домалювати картину? 
– Бо ти готова, – почувся голос зсередини.
– Ти так думаєш? – спитала я.
– Я не думаю, а знаю. 
– Але Ти не дав мені шансу вибрати.
– Я не дав тобі шансу, бо ти і є вибір.
– Вибір? Я? 
– Ти хотіла поговорити зі Мною. Ось твоя мрія збувається кожної і цієї миті. 
– До чого тут вибір?
– Ти – Мій вибір.
– Чому я?
– Не питай те, що знаєш.
– Обійми мене.
– Скажи, що любиш.
– Міцно обійми. Не відпускай. Про печаль свою забуду і всю себе Тобі віддам.
– Люблю.
– А пам’ятаєш мене юною?
– Ти й зараз юна. Пам’ятаю. Тільки тоді ти прагнула розуміння речей по-дорослому, а зараз прагнеш віднайти дитячий світ і розуміння у дорослості людей. 
– Але вони не розуміють мене.
– Вони не розуміють себе. 
– А можна мені посумувати?
Ти вільна займатись, чим хочеш, навіть сумом. Та я раджу тобі краще радіти, – сказала сама собі, усміхнулась і відкинула Ручку, ні, обережно поклала. Дивна вона – моя Ручка, такі речі всілякі і (не)речі записує. Інколи мені самій важко збагнути її слова. Інколи, вона губиться в думках і я ледь встигаю за їх ходою. Раніше, я всі свої твори присвячувала коханому. А зараз також Йому, тільки він інакший, той самий, але інакший. 
Не знаю чи гріх, для людей певно так, але я зраджую своєму чоловікові кожної миті. І хай люди розуміють Біблію по-своєму, а я знаю, що Бога треба любити всім серцем своїм. Але хіба, я могла знати, що Він виявиться жителем Землі і увійде в моє життя. Увійде в моє життя несамовитою Любов’ю.

Світлана КЕДИК

ФОРМУЛА БОГА. Зміст

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва